Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα κατοικίδια ζώα Νο 1.

 

Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα ζώα Νο1
Ηλίαση των ζώων
Ηλιοπληξία των ζώων
Θερμόπληξία των ζώων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ


  Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, διακοπές! Εποχή ξενοιασιάς, χαλάρωσης και ηρεμίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ με όλα τα καλά του, αλλά και με κάποια μικροπροβλήματα. Εδώ θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα, που  ίσως αντιμετωπίσει κάποιος ζωόφιλος, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.  Για όλους εσάς τους ιδιοκτήτες ζώων και κυρίως τους ιδιοκτήτες σκύλων, είναι γραμμένο αυτό το κείμενο με απώτερο σκοπό να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις με τα ζώα σας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας. Θα πρέπει  λοιπόν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες οδηγίες που θα σας δώσουμε, ώστε να περάσετε καλά και εσείς και τα ζώα σας.

ΗΛΙΑΣΗ.  Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη σας. Μην παραμελείτε και μη ξεχνάτε το ζώο στον ήλιο, (ταράτσα, μπαλκόνι).  Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

ΗΛΙΟΠΛΗΞΙΑ είναι μια παθολογική κατάσταση, αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα κοντότριχα  κυρίως σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση των ζώων αυτών  στον ήλιο, ιδιαίτερα στις μεσημεριανές και όλες τις ζεστές ώρες. Δεν είναι υπερβολή να κάνετε χρήση κάποιας αντηλιακής κρέμας πριν να βγείτε στον ήλιο. Επίσης λάβετε υπ’ όψη σας ότι τα τσιμέντα, τα χαλίκια,  η άμμος απορροφούν την ζέστη και ιδιαίτερα η άσφαλτος που «ανάβει», είναι οι αιτίες ώστε οι  πατούσες των σκύλων να καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ. Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας το ζώο σας. Τα σκυλιά που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να πάθουν βλάβες με δυσάρεστες συνέπειες μέχρι  και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (38,6+/-0,6 0C) με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μόνο μέσω της αναπνοής, με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό. Κατά την θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της απώλειας θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα. Επίσης κάποιες ράτσες με κοντό ρύγχος, όπως τα μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ, μπόξερ.

 

 

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]κτηνιατρος - κτηνιατροι[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα κατοικίδια ζώα Νο 2.[/su_column] [/su_row]

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Κίνδυνοι το καλοκαιρί για τα κατοικία ζώα. Κίνδυνοι για σκύλο, γάτα κτλ. Παπαϊωάννου Κτηνίατροι. Κτηνιατρικό Κέντρο.[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα κατοικίδια ζώα Νο 3.[/su_column] [/su_row]

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Κίνδυνοι το καλοκαιρί για τα κατοικία ζώα. Κίνδυνοι για σκύλο, γάτα κτλ[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα κατοικίδια ζώα Νο 4.[/su_column] [/su_row]

Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Οι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Για οτιδήποτε περισσότερο, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας.

Μεγαλύτερα γράμματα
Ρύθμιση αντίθεσης