Στείρωση σκύλας και ευνουχισμός σκύλου. – vets.com.gr

 

Στείρωση σκύλας και ευνουχισμός σκύλου
Στείρωση σκύλας και ευνουχισμός σκύλου
Τα υπέρ της στείρωσης ενός θηλυκού σκύλου και του ευνουχισμού ενός αρσενικού σκύλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Είστε κάτοχος ενός ζώου, σκύλου ή γάτας ή ακόμα και κουνελιού και σκέπτεστε να πάρετε, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία του. Είναι καλό ή κακό μια απόφαση στείρωσης ή ευνουχισμού για το ζώο σας; (Στείρωση-αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας. Ευνουχισμός – αφαίρεση των όρχεων).
-Η στείρωση ενός θηλυκού κατοικίδιου ζώου σας έχει σαν αποτέλεσμα το να ζήσει το ζώο σας μια υγιέστερη ζωή και φυσικά τουλάχιστον δύο χρόνια περισσότερο. Επίσης η στείρωση βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων της μήτρας και του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με κτηνιατρικές μελέτες η λοίμωξη της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού είναι θανατηφόρα στο 50% των σκύλων και στο 90% των γατών. Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας πριν από την πρώτη περίοδο του προσφέρει την καλύτερη προστασία στις ασθένειες αυτές.
-Ο ευνουχισμός παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία αρσενικών ζώων. Εκτός από την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης γέννας, αποτρέπει επίσης τον καρκίνο των όρχεων και του προστάτη, αν γίνει πριν από την ηλικία των έξι μηνών.
– Το στειρωμένο θηλυκό ζώο σας δεν θα έχει οργασμό. Ενώ οι κύκλοι μπορεί να διαφέρουν από είδος σε είδος, τα θηλυκά αιλουροειδή όμως έχουν συνήθως οργασμό τέσσερις έως πέντε ημέρες, κάθε τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν τα αρσενικά, ουρλιάζουν και ουρούν πιο συχνά σε όλο το σπίτι!
-Το ευνουχισμένο σκυλί σας δεν θα θέλει να περιφέρονται μακριά από το σπίτι, που σε αντίθεση με το μη ευνουχισμένο θα κάνει τα πάντα για να βρει μια σύντροφο με κίνδυνο συχνά της ζωής του!
– Τα ευνουχισμένα αρσενικά ζώα σας θα έχουν πολύ καλύτερη και ήρεμη συμπεριφορά και θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ανθρώπινη οικογένεια τους. Από την άλλη πλευρά, δεν θα σημαδεύουν την περιοχή τους ψεκάζοντας με τη γνωστή έντονη οσμή ούρων σε όλο το σπίτι. Τέλος πολλά προβλήματα επιθετικότητας θα αποφευχθούν με τον έγκαιρο ευνουχισμό.
– Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης μιας στείρωσης ή ενός ευνουχισμού για το κατοικίδιο ζώο σας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της κατοχής και της φροντίδας μιας γέννας, καθώς και το κόστος της θεραπείας, όταν σας ξεφεύγει ένα αρσενικό και μπλεχτεί σε μάχη με τον αδέσποτο ή τον ανταγωνιστή της γειτονιάς!
– Στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας είναι καλό για το γενικό σύνολο μιας πόλης. Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν πραγματικό πρόβλημα σε πολλά μέρη της χώρας μας, ακόμα και για το κέντρο μεγαλουπόλεων.
Τα αδέσποτα λυμαίνονται την άγρια ζωή, προκαλούν τροχαία ατυχήματα, βλάπτουν την τοπική πανίδα, επιτίθενται σε περαστικούς, κυρίως όταν δημιουργούν αγέλες. Η στείρωση και ο ευνουχισμός είναι μια ισχυρή γροθιά στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
– Το κατοικίδιο ζώο σας δεν χρειάζεται να γεννήσει μια φορά για να μάθουν τα παιδιά σας το θαύμα της γέννησης, ή για να γνωρίσετε εσείς αυτή την εμπειρία. Αφήνοντας το κατοικίδιο ζώο σας να γεννήσει δεν είναι καθόλου καλό μάθημα για τα παιδιά, ειδικά όταν τα νεογέννητα ζώα καταλήγουν στο δρόμο αδέσποτα ή στα καταφύγια. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γάτες και τα σκυλιά όλων των ηλικιών και φυλών καταλήγουν σε ευθανασία ή αδέσποτα. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα κάθε απρόβλεπτης γέννες που θα μπορούσε να είχε προληφθεί με σωστό πρόγραμμα στείρωσης και ευνουχισμού.

[:]


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0