ΥΓΡΩΜΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΥΓΡΩΜΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΡΩΜΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

Υπάρχει θεραπεία για το ύγρωμα; Μπορεί το ύγρωμα να προληφθεί; Υπάρχει θεραπεία για το ύγρωμα;

ΥΓΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Συχνά στο μπροστινό πόδι του σκύλου σας, δίπλα ακριβώς από τον αγκώνα, πιθανά να εμφανιστεί ένα μαξιλαράκι που περιέχει υγρό και το μέγεθος του να είναι να είναι διάφορο και η υφή του συνήθως μαλακή. Το μέγεθος του κυμαίνεται από ένα καρύδι μέχρι ένα πορτοκάλι, χωρίς όμως να δημιουργεί κανένα πρόβλημα για το σκυλί. Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάνε για ύγρωμα.

   Τι είναι το ύγρωμα; Είναι η δημιουργία μιας ινώδους κάψας που περιέχει υγρό, αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα και οφείλεται σε συνεχή τραυματισμό. Στα σκυλιά η πιο συχνή ανάπτυξη του παρατηρείται στο εξωτερικό του αγκώνα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και στο ισχίο. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και μπορεί να είναι παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου, χωρίς το ζώο να ενοχλείται και χωρίς να κουτσαίνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο και πολύ σκληρό. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί και στην περίπτωση αυτή γίνεται επώδυνο.

   Τι προκαλεί το ύγρωμα; Κατά κύριο λόγο προκαλείται από επαναλαμβανόμενα τραύμα σε μια περιοχή που υπάρχει επιφανειακό οστό. Οι τραυματισμοί οφείλονται στη συχνή επαφή με σκληρές επιφάνειες, όπως το τσιμέντο ή ξύλινα πατώματα, που κάθεται ή κοιμάται το ζώο. Το ύγρωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλόσωμα σκυλιά, όπου τοποθετείται περισσότερο βάρος στην οστεώδη περιοχή, που έρχεται σε επαφή με κάποια σκληρή επιφάνεια. Το ύδρωμα εμφανίζεται επίσης σε σκύλους μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή όταν πάσχουν από παθολογικές καταστάσεις που τα καθιστούν λιγότερο ενεργά. Χαρακτηριστική εμφάνιση υγρώματος είναι στην δυσπλασία των ισχίων.

Υπάρχει θεραπεία για το ύγρωμα; Το πρώτο και σημαντικό βήμα στην θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή μαλακού υποστρώματος για να κάθεται και να κοιμάται το ζώο. Η περιοχή που πάσχει πρέπει να είναι καλυμμένη με επίδεσμο. Αυτό θα προστατεύσει το υπάρχων ύδρωμα από περαιτέρω επαφή με κάτι σκληρό και συνεπώς θα αποτραπεί η αύξηση του. Εκτός από το απλό δέσιμο της περιοχής με επίδεσμο, που συχνά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα που διατίθενται για την προστασία των αγκώνων.Περιοδικά ενδείκνυται η αναρρόφηση του υγρού (αφαίρεση του υγρού με σύριγγα από κτηνίατρο), χωρίς αφενός να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος και αφετέρου, μπορεί να εισάγει κάποια μόλυνση. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σπάνια και ενδείκνυται μόνο στην περίπτωση που το ύδρωμα έχει υποστεί μόλυνση. Μετά την επέμβαση, η περιοχή πρέπει να είναι συνεχώς καλυμμένη με επίδεσμο ή ειδικά “γάντια” τα οποία πρέπει να αλλάζουν τακτικά.

   Μπορεί το ύγρωμα να προληφθεί; Ίσως το ύδρωμα να μπορεί να προληφθεί με την παροχή μαλακού υποστρώματος κυρίως για τα μεγαλόσωμα σκυλιά, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0