Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα ζώα Νο 2. – vets.com.gr

Κίνδυνοι του καλοκαιριού για το ζώο σας Νο 2
Μικρές συμβουλές για την ασφάλεια των ζώων το καλοκαίρι
Φόλες, δερματίτιδες, μυκητιάσεις
Εξωπαράσιτα: Κρότωνες – Τσιμπούρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Το καλοκαίρι έφτασε! Έτοιμοι για διακοπές, για χαλάρωση, για ξεκούραση, για θάλασσα, για εξοχή. Ένα υπέροχο καλοκαίρι μας περιμένει. Ας γροντίσουμε να είναι και ασφαλές για τα ζώα μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίσουν  να εμφανίζονται προβλήματα; Όπως τα παράσιτα του περιβάλλοντος, οι φόλες που πετούν οι “καλοί” συνάνθρωποί μας, Κάποιες δερματίτιδες και κυρίως οι δερματίτιδες απο μύκητες.

κτηνιατρος - κτηνιατροι

Φόλες.

Προσοχή στο οτιδήποτε μπορεί να φάει το ζώο και να οδηγηθεί στον θάνατο. Οι φόλες είναι κάτι σαν σπορ στην πατρίδα μας. Επίσης μεγάλη προσοχή  στα έντομα ,στα φίδια , στους βάτραχους. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν και αρκετές φορές τρώνε, διάφορα έντομα ακόμα και ψόφια ζωάκια. Το αποτέλεσμα είναι να δαγκωθούν ή να δηλητηριαστούν. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Ένα μικρό φαρμακείο με τα στοιχειώδη όπως ατροπίνη, κορτιζόνη, αντιαιμορραγικό, σιρόπι πρόκλησης εμέτου, αντιδιαρροϊκό, είναι αναγκαίο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι πρέπει να κάνετε προληπτικά και ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Μια αλλεργική αντίδραση επίσης μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή και ένα πρήξιμο γύρω από την μουσούδα και τα μάτια, μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές σας. Ένα αντιαλλεργικό σκεύασμα λοιπόν σίγουρα θα βοηθούσε..

Εξωπαράσιτα: Κρότωνες – Τσιμπούρια

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών το κατοικίδιο ζώο σας θα βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους να είναι τα εξωπαράσιτα και κυρίως τα τσιμπούρια. Όλο το καλοκαίρι, πρέπει να ελέγχετε το κατοικίδιο ζώο σας για τσιμπούρια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Τι πρέπει να κάνω αν βρω τσιμπούρι πάνω στο ζώο μου; Σαν πρώτη κίνηση είναι να ρίξουμε πάνω στο τσιμπούρι οινόπνευμα και μετά από λίγο να το αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι. Οι κρότωνες και τα τσιμπούρια είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ερλιχίωσης και της νόσου Lyme. Φροντίστε να κρατήσετε μακριά όλα τα εξωπαράσιτα με τα ανάλογα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (Σπρέυ, αμπούλες, περιλαίμια, σαμπουάν…) .

Χρησιμοποιείστε κάθε είδους αντιπαρασιτική προστασία ενάντια σε έντομα και τσιμπούρια.  Μην φύγετε για διακοπές χωρίς αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, αμπούλα, σπρέϊ και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο εμπόριο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου. Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή το μεγάλο εχθρό των σκύλων, που είναι η σκνίπα που μεταφέρει τη λεϊσμανίαση, το γνωστό σε όλους μας kalaazar, λεϊσμανίαση.

Δερματίτιδες- Μυκητιάσεις

Διάφορες δερματίτιδες κάνουν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών, λόγω έντονης ηλιακής ενέργειας, λόγω του νερού της θάλασσας (πλύνετε με άφθονο νερό της βρύσης το ζώο σας, όταν βγεί από τη θάλασσα). Οι μυκητιάσεις στα ζώα παρουσιάζεται συχνότερα το καλοκαίρι και οφείλονται κυρίως στις ευνοικές συνθήκες για τους μύκητες που είναι η υγρασία και η ζέστη.

 

 


Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Οι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οτιδήποτε περισσότερο, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0