Οστεαρθρίτιδα ζώων ή Εκφυλιστική αρθροπάθεια ζώων – vets.com.gr

Οστεαρθρίτιδα ή Εκφυλιστική αρθροπάθεια ζώων

οστεαρθρίτιδα των ζώων

Οστεαρθρίτιδα ή Εκφυλιστική αρθροπάθεια ζώων.

Tι είναι η οστεαρθρίτιδα των ζώων;

Πως προκαλείται η οστεαρθρίτιδα στα ζώα;
Τι εικόνα εμφανίζουν τα ζώα που πάσχουν από οστεαρθρίτιδα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι μια ομάδα μηχανικών ανωμαλιών που συνεπάγονται υποβάθμιση της άρθρωσης συμπεριλαμβανομένων του αρθρικού χόνδρου και του υποχονδρίου οστού.
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα, και μερικές φορές μία διάχυση υγρού στην περιοχή της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει τα πρόσθια και τα οπίσθια άκρα , τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις μεγάλου φορτίου , όπως η άρθρωση του ισχίου και του γόνατος, αν και θεωρητικά, οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί.  Η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής είναι σπάνια, ενώ συχνή είναι η δευτερογενής, η οποία οφείλεται στις διαταραχές της μηχανικής των αρθρώσεων.
Η οστεοαρθρίτιδα στα ζώα οφείλεται σε κληρονομικά, αναπτυξιακά, μεταβολικά και μηχανικά αίτια, που  μπορεί να κινήσουν τις διαδικασίες και να οδηγήσουν σε απώλεια του χόνδρου. Όταν οι επιφάνειες των οστών είναι λιγότερο καλά προστατευμένες από χόνδρους, (λόγω απώλειας) τα οστά είναι δυνατόν να εκτεθούν και να καταστραφούν. Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει τους σκύλους συχνότερα απότις γάτες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μηχανική καταπόνηση στις αρθρώσεις κρύβεται πίσω από κάθε είδος οστεοαρθρίτιδας, με πολλές και ποικίλες πηγές μηχανικής καταπόνησης, περιλαμβανομένων της αποκλισης των οστών που προκαλείται από συγγενή ή παθογόνα αίτια: Μηχανική βλάβη, μεγάλο σωματικό βάρος , απώλεια της δύναμης των μυών που υποστηρίζουν αρθρώσεις και δυσλειτουργία των περιφερικών νεύρων είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας στα ζώα.
Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας στα ζώα γίνεται με εύλογη βεβαιότητα, με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Οι ακτινογραφίες μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Οι τυπικές αλλαγές που παρατηρούνται στην ακτινογραφία περιλαμβάνουν: στένωση της άρθρωσης, υποχόνδρια σκλήρυνση (αυξημένος σχηματισμός του οστού γύρω από την άρθρωση), σχηματισμός υποχόνδριας κύστης, και οστεόφυτα. Τέλος η ανάλυση του αρθρικού υγρού επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι συντηρητική ή χειρουργική. 1. Αρχικά η μείωση του σωματικού βάρους στα υπέρβαρα ζώα είναι αναγκαία, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου ζωής τους. 2. Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. 3. Γλυκοκορτικοειδή. 4. Χονδροπροστατευτικές ουσίες. 5. Διαιτητικά συμπληρώματα. Και 6. Χειρουργική επέμβαση.
Στο ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ έχουμε ειδικό φαρμακευτικό πρόγραμμα για τα ζώα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Για κάθε πληροφορία είμαστε πάντα στη διάθεση σας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0