Νεοπλάσματα στοματικής κοιλότητας σε σκύλο- Επουλίδα σκύλου – vets.com.gr

 

Νεόπλασμα στοματικής κοιλότητας σε σκύλο, επουλίδα σκύλου

Νεόπλασμα στοματικής κοιλότητας σε σκύλο, επουλίδα σκύλου

Νεοπλάσματα στοματικής κοιλότητας ζώων- Επουλίδα.

Καλοήθη νεοπλάσματα ζώων μη οδοντογενή:  Επουλίδα.

Τι είναι η επουλίδα του σκύλου;

Θεραπεία της επουλίδας στο σκύλο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

Πολλές φορές μπορεί ο σκύλος σας να εμφανίσει κάποιον όγκο στην στοματική του κοιλότητα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι μια επίσκεψη σε έναν κτηνίατρο που να έχει ειδικότητα και οδοντίατρου. Η βιοψία θα σας ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια του συγκεκριμένου όγκου.  Η επουλίδα είναι το συχνότερο νεόπλασμα της στοματικής κοιλότητας του σκύλου. Αποτελείται από ινώδη ιστό και εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται στις γάτες. Μια ιδιαίτερη τάση στην εμφάνιση της επουλίδας έχουν τα Boxer, βεβαίως δεν υπάρχουν έρευνες που να κάτι τέτοιο επιβεβαιώνουν.

Ανάλόγως των ιστοπαθολογικών ευρημάτων οι επουλίδες του σκύλου διακρίνονται σε τρείς τύπους. 1. Ινώδης επουλίδα. 2. Οστεοποιητική επουλίδα. 3. Ακανθωματώδης επουλίδα.

Ο απλούστερος τύπος επουλίδας στο σκύλο είναι η ινώδης, ενώ η ακανθωματώδης επουλίδα είναι ο σοβαρότερος και επιθετικότερος τύπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την προσβολή και του οστού του φατνίου. Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσθιο τμήμα της γνάθου.

Όλοι οι τύποι επουλίδας του σκύλου δεν δίνουν μεταστάσεις, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια, κυρίως η ακανθωματώδης επουλίδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΥΛΙΔΑΣ. Απαιτείται βαθειά απόξεση των φατνιακών οστών με την ταυτόχρονη απομάκρυνση της μάζας της επουλίδας. Η επέμβαση απαιτει προσοχή και λεπτομέρεια. Η υποτροπή είναι συχνή και για τον λόγω αυτόν στην κλινική μας χορηγούμε μετά την επέμβαση κυταροστατικά φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζουμε και πρωτόκολλα χημειοθεραπείας.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨»ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0