Αιτίες των οδοντικών παθήσεων στα κατοικίδια – vets.com.gr

Αιτίες των οδοντικών παθήσεων στα κατοικίδια – vets.com.gr

Αιτίες των οδοντικών παθήσεων στα κατοικίδια – vets.com.gr

Οδοντιατρική ζώων: Αιτίες των οδοντικών παθήσεων στα κατοικίδια

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ – ΓΑΤΑΣ

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*


Αν και τα σάπια ή χαλασμένα δόντια είναι λιγότερο συχνά στα κατοικίδια ζώα από ότι στον άνθρωπο, όμως παρ’ όλα αυτά, τα κατοικίδια έχουν πολλές ίδιες οδοντικές παθήσεις  με αυτές που εμφανίζουν και οι άνθρωποι. Συνηθέστερα εμφανίζουν:
1.- Σπασμένα δόντια και ρίζες.  2.- Περιοδοντική νόσο. 3.- Αποστήματα ή μολυσμένα δόντια. 4.- Παρουσία κύστεων ή όγκων στο στόμα. 5.- Κακό κλείσιμο των σιαγόνων και δόντια στραβά ή εκτός θέσεως.  6.- Κάταγμα  γνάθου. Και 7.- Ελαττώματα στην φύση του ουρανίσκου (όπως λυκόστομα)

Η περιοδοντική νόσος είναι η πιο κοινή οδοντιατρική κατάσταση που εμφανίζεται σε σκύλους και γάτες. Από τη στιγμή που το κατοικίδιο ζώο σας έχει συμπληρώσει τα 3 χρόνια ζωής, πολύ πιθανό να παρουσιάσει κάποια πρώιμη απόδειξη της περιοδοντικής νόσου.  Αυτή η πρώτη απόδειξη θα επιδεινωθεί καθώς το κατοικίδιο ζώο σας θα μεγαλώνει. Σε αυτή την περίπτωση η εξέληξη θα είναι κακή εάν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, γιατί η προχωρημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και πόνο στο ζώο σας. Η περιοδοντική νόσος δεν επηρεάζει μόνο το στόμα του ζώου σας. Πολλά προβλήματα υγείας βρίσκονται σε συνδυασμό με την περιοδοντική νόσο. Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται  με παθήσεις του νεφρού, του ήπατος, καθώς και μεταβολές του καρδιακού μυός.

Αρχικά έχουμε την εμφάνιση της πλάκας που στην πορεία μονιμοποιείται, σκληραίνει και δημιουργείται η πέτρα. Η παρουσία πέτρας πάνω από την γραμμή των ούλων μπορεί εύκολα να την δείτε και με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο να αφαιρεθεί. Όμως η πλάκα και η πέτρα κάτω από την παρυφή των ούλων είναι επιζήμια και θέτει τις βάσεις για τη μόλυνση και την καταστροφή της κάτω γνάθο και των ιστών που συνδέουν το δόντι με το οστό της γνάθου.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να απαιτείται ενδελεχή οδοντικό καθαρισμό (απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και πέτρας) , οδοντική στίλβωση και λήψη ακτινογραφιών για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της νόσου. Η αξιολόγηση αυτης της κατάστασης πραγματοποιείται πάντα υπό γενική αναισθησία. Ο κτηνίατρος – οδοντίατρος θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις με βάση την συνολική κατάσταση της υγείας του ζώου σας και την υγεία των δοντιών του, και θα σας προτείνει επιλογές για την αντιμετώπηση του προβλήματος.

Για κάθε πρόβλημα που αφορά την στοματική κοιλότητα του ζώου σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο – οδοντίατρο Γιώργο Παπαϊωάννου.

 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0