Οδοντιατρική μικρών ζώων και αναισθησία – vets.com.gr

Οδοντιατρική ζώων Γιώργος Παπαϊωάννου κτηνίατρος - Οδοντίατρος

Οδοντιατρική ζώων Γιώργος Παπαϊωάννου κτηνίατρος – Οδοντίατρος

Οδοντιατρική μικρών ζώων και αναισθησία
Η εφαρμογή της κτηνιατρικής οδοντιατρικής απαιτεί αναισθησία;
Μορφές αναισθησίας πότε και γιατί στην κτηνιατρική οδοντιατρική
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

Όταν εμείς οι άνθρωποι πάμε στον οδοντίατρο, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι αυτό έχει ως στόχο να μας βοηθήσει ώστε να διατηρίσουμε το στόμα μας υγιές. Ο οδοντίατρός μας χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους και τεχνικές για την ελαχιστοποίηση του πόνου και της δυσφορίας και κάθε λίγο μας ρωτάει πώς αισθανόμαστε, έτσι ώστε να αποδέχομαστε τις θεραπευτικές του διαδικασίες. Το κατοικίδιο ζώο όμως, δεν καταλαβαίνει το όφελος των οδοντιατρικών διαδικασιών, και αυτό έχει σαν συνέπεια να αντιδρά με την παραμικρή μας κίνηση, προσπαθώντας να ξεφύγει, ή ακόμη και να μας δαγκώσει.

Η αναισθησία καθίσταται αναγκαία στην εκτέλεση των κτηνιατρικών οδοντιατρικών διαδικασιών, ώστε να υπάρχει λιγότερο άγχος και απουσία πόνο για το κατοικίδιο ζώο σας. Επιπλέον, η αναισθησία μας επιτρέπει τον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών, και ειδικά σε περιπτώσεις με έντονη ουλίτιδα. Με την αναισθησία το κατοικίδιο ζώο σας δεν αντιδρά νευρικά με  κίνδυνο τραυματισμού από τον οδοντιατρικό εξοπλισμό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων για τον καθαρισμό των δοντιών ενός ζώου εφαρμόζουμε μόνον αναισθησία μέθης και σε κάποιες πιο δύσκολες περιπτώσεις κάνουμε και τις ειδικές ενέσεις, που κάνουν και οι οδοντίατροι στους ανθρώπους. Επίσης μέθη εφρμόζουμε και για λήψη ακτινογραφιών (ακτίνες Χ), όταν αυτές απαιτούνται.

Γενική αναισθησία εφαρμόζουμε πάντα όταν πρόκειται για εξαγωγές δοντιών (κυνόδοντες), σε κατάγματα γνάθων,
στην ορθοδοντική και στην αντιμετώπιση καρκίνων της στοματικής κοιλότητας.
Παρά το γεγονός ότι η αναισθησία έχει πάντα φόβους για τους ιδιοκτήτες ζώων, σήμερα με τα κυκλοφορούντα φάρμακα είναι ασφαλέστερη από ποτέ και συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι κίνδυνοι απο την εφαρμογή αναισθησίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα λίγες ώρες μετά το τέλος της οδοντιατρκής επέμβασης μπορούν να πάνε στο σπίτι, αν και μπορεί να φαίνονται λίγο μεθυσμένα για το υπόλοιπο της ημέρας.
Σύμφωνα με το “American Veterinary Dental College”,  δεν συνίσταται οδοντιατρικός καθαρισμός χωρίς αναισθησία, επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει πλήρης καθαρισμός και ολοκληρωμένη επιθεώρηση, κάτω από την γραμμή των ούλων, όπου εμφανίζονται οι περισσότερες οδοντικές παθήσεις. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό τόσο το κατοικίδιο ζώο, όσο και τον κτηνίατρο – οδοντίατρο που εκτελεί τη διαδικασία.
Για κάθε πρόβλημα που αφορά την στοματική κοιλότητα του ζώου σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο – οδοντίατρο Γιώργο Παπαϊωάννου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0