ΓΑΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ, ΓΑΤΑ ΣΙΑΜ – SIAMESE CAT – VETS

ΓΑΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ, ΓΑΤΑ ΣΙΑΜ –  SIAMESE CAT – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Γάτα Σιαμαία, Γάτα Σιάμ –  Siamese cat: είναι μια από τις ευδιάκριτες και εύκολα αναγνωρίσιμες φυλές γάτας από το διακριτικό χρωματισμό της και  το αμυγδαλωτό  σχήμα  των ματιών με το λαμπρό μπλε χρώμα . Η φυλή προέρχεται από την Ταϊλάνδη. Κατά τον 20ο αιώνα η γάτα σιάμ έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μία από τις πολλές φυλές των γατών από το Σιάμ περιγράφονται και απεικονίζονται σε χειρόγραφα που ονομάζονται “Tamra Maew” (Cat Ποιήματα) και  εκτιμάται ότι έχουν γραφτεί από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Αν και έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες για την προέλευση της γάτας του Σιάμ, είναι πλέον απολύτως βέβαιο ότι ήταν μια πολύ αγαπημένη γάτα στην αρχαία πόλη του Σιάμ Ayudha, που ιδρύθηκε το 1350 και ήταν η πρωτεύουσα του Σιάμ, μέχρι που η φωτιά κατέστρεψε την πόλη κατά τη διάρκεια της εισβολής της Βιρμανίας το 1767.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην σημερινή πρωτεύουσα  Μπανγκόκ, υπάρχουν χειρόγραφα από Ayudha που παρέχουν μια καταγραφή των ιθαγενών αυτών ζώων,

Στη δεκαετία του 1950, του 1960 η γάτα του Σιάμ αυξάνεται σε δημοτικότητα. Ως αποτέλεσμα των γενεών της επιλεκτικής αναπαραγωγής, η γάτα αυτή απέκτησε σώμα πιο μακρύ, λεπτοκαμωμένο και στενό.  Τελικά η σύγχρονη εμφάνιση της γάτας του Σιάμ είναι εξαιρετικά επιμήκης, άπαχο, σωληνωτό σώμα. Τα πόδια είναι μακριά και λεπτά. Η ουρά  πολύ μεγάλη , που λεπταίνει σταδιακά.  Κεφάλι μεγάλο, τριγωνικό, με λεπτή μουσούδα, σφηνοειδές και με φαρδιά αυτιά. Το πρότυπο της φυλής του σύγχρονου μοντέλου της γάτας Σιάμ τελικά είναι μια γάτα κομψή, λεπτή, ευέλικτη, με  μυώδες σώμα.

Οι γάτες του Σιάμ είναι ζώα πολύ έξυπνα, ζωντανά και διασκεδαστικά. Μπορούν  και είναι πολύ απαιτητικά και επιτυγχάνουν επιτυχώς να  εμπλέκονται στη ζωή του ιδιοκτήτη τους. Μια γάτα Σιάμ δεν θέλει να αγνοείται και καταφέρνει πάντα να είναι το κέντρο της προσοχής. Ένα είναι σίγουρο, ποτέ δεν θα βαρεθείτε αν έχετε στην κατοχή σας μια γάτα Σιάμ. Οι γάτες αυτές έχουν μια ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πολύ ομιλητικά ζώα με μια δυνατή φωνή. Τη φωνή τους την χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

Η γάτα του Σιάμ  ζει συνήθως μέχρι 13 ή 14 ετών, αλλά  είναι γνωστό ότι αυτές οι γάτες όχι σπάνια  έχουν φτάσει την ηλικία των 20 ετών. Η νεφρική νόσο, αλλιώς η γνωστή και ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η κοινή αιτία θανάτου .


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0