Ερπετά – Αμφίβια και o κίνδυνος από την Σαλμονέλα (Salmonella). vets.com.gr

Ερπετά - Αμφίβια και o κίνδυνος από την Σαλμονέλα

Ερπετά – Αμφίβια και o κίνδυνος από την Σαλμονέλα

Εξωτικά ζώα: Ερπετά – Αμφίβια και o κίνδυνος από την Σαλμονέλα (Salmonella)

Τι είναι η σαλμονέλωση;

Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τη σαλμονέλα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Αρκετοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι χελώνες νερού και άλλα ερπετά ζώα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια σαλμονέλας. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως, είναι ότι και τα αμφίβια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια σαλμονέλας.

Τι είναι η σαλμονέλωση; Σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό).

Οι περισσότερες των περιπτώσεων μόλυνσης από σαλμονέλα αφορούν παιδιά και κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών, όπου  ο κύνδυνος  μπορεί να είναι σοβαρός και να απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι χελώνων νερού, αμφιβίων και ερπετών θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κατοικίδια ζώα τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες χελώνων νερού, αμφιβίων και ερπετών θα πρέπει να λαμβάνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τα μέλη των οικογένειων τους. Απλά και κοινά μέτρα λογικής μπορούν να μειώσουν σημαντικά έως να εξαλείψουν τον κίνδυνο της σαλμονέλωσης
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ.
Ο βασικός κανόνας υγείας είναι η καθαριότητα. Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή ή τον χειρισμό ενός αμφίβιου ή ερπετού. Ακόμα και εάν έρθετε σε επαφή με το περίβλημά του (χελώνα), ή οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή μαζί του ή με τα περιττώματα του.
Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά όταν ασχολούνται με τέτοια ζώα, και θα πρέπει να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε τα μικρά παιδιά στο καλό πλύσιμο των χεριών. Τα καθαρά χέρια είναι η ασπίδα της υγείας.
Εάν εσείς ή κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας εμφανίσουν συμπτώματα διάρροιας, κράμπες στο στομάχι, πυρετό ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήστε με έναν γιατρό. Να ενημερώσετε το γιατρό σας για την παρουσία ενός τέτοιου ζώου στο σπίτι σας.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με ένα αμφίβιο ή ένα ερπετό χωρίς τη στενή παρακολούθηση σας. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, καθώς και άτομα ηλικιωμένα ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αμφίβια και τα ερπετά δεν θα πρέπει να διατηρούνται σε κέντρα παιδικής φροντίδας (παιδικοί σταθμοί).
Τα ερπετά και τα αμφίβια σαν κατοικίδια ζώα δεν θα πρέπει να στεγάζονται στα παιδικά υπνοδωμάτια και μην τα αφήνετε να περιφέρονται ελεύθερα σε όλο το σπίτι σας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε αυτά τα ζωάκια εκτός των χώρων τροφίμων και ποτών.
Ο καθαρισμός των ενδιαιτημάτων των ερπετών και των αμφιβίων πρέπει να γίνεται με ειδικούς κανόνες.
Να φοράτε πάντα γάντια και δεν θα καθαρίζετε το βιότοπο τους μέσα ή κοντά σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων ή ποτών. Αν είναι δυνατόν, να γίνεται ο καθαρισμός του βιότοπου έξω από το σπίτι και σε μια περιοχή που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Και ποτέ μα ποτέ μ
ην καθαρίζετε το βιότοπο κοντά σε πηγές τροφίμων ή πόσιμου νερού.
Με το τέλος  του καθαρισμού του βιότοπου, αφαιρέστε και απορρίψτε τα γάντια και στη συνέχεια να πλένετε καλά τα χέρια σας.
Τα παιδιά καλό είναι να μην ασχολούνται με τον καθαρισμό του βιότοπου και κυρίως τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Μην κάνετε μπάνιο των ερπετών και των αμφιβίων κατοικίδιων ζώων σας στον νεροχύτη της κουζίνας σας, στο νιπτήτα, στην μπανιέρα ή κοντά σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων ή ποτών. Εάν παρ όλα αυτά χρησιμοποιείτε την μπανιέρα για το σκοπό αυτό, θα πρέπει μετά να καθαρίζεται η μπανιέρα σχολαστικά και να απολυμανθεί με χλωρίνη για να σκοτώσει τα βακτήρια που μπορεί να παραμείνουν στην επιφάνεια της.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0