Κουτάβι και φροντίδα: Βασική φροντίδα για ένα κουτάβι – vets.com.gr

Κουτάβι και φροντίδα:  Βασική φροντίδα για ένα κουτάβι

Κουτάβι και φροντίδα: Βασική φροντίδα για ένα κουτάβι

Κουτάβι και φροντίδα: Βασική φροντίδα για ένα κουτάβι.
Πως να φροντίσω ένα κουτάβι, το νέο μου συγκάτοικο;
Βασικές οδηγίες για τα κουτάβια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Αφού αποφασίσατε να αποκτήσετε ένα ζώο, τότε θα πρέπει να εξετάσετε μερικές παραμέτρους για μια ευτυχισμένη συμβίωση. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι που πήρατε είναι το ζώο κατάλληλο για τον χαρακτήρα σας. Μήπως όμως η γούνα του δεν ταιριάζει με το κλίμα; Το μέγεθος του είναι το σωστό για να ζήσει σε διαμέρισμα ή στο σπίτι σας; Μήπως το επίπεδο ενέργειας του δεν  ταιριάζει με την δυνατότητα της άσκησης που μπορείτε να του παρέχετε; Αυτά και πολλά ακόμα θα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα ζώο στο σπίτι σας. Εμείς σας παραθέτουμε μερικές οδηγίες για όλους εσάς που θα αποκτήσετε ένα κουτάβι.
   Τα κουτάβια αγαπούν να εξερευνούνν τα πάντα με τα στόματά τους. Για να κρατήσετε το κουτάβι σας αλλά και το σπίτι σας ασφαλές, θα πρέπει να πάρετε μερικές προφυλάξεις.
Θα πρέπει να κ
αταργήσετε όλα τα εύθραυστα και ακριβά αντικείμενα από τους χώρους, όπου σκοπεύετε να κρατήσετε το κουτάβι. Κρατήστε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια καλυμμένα, και κλείστε όλα τα χαμηλά παράθυρα και τα κάγκελα του μπαλκονιού και ασφαλίστε σε σίγουρο μέρος όλα τα τοξικά είδη καθαρισμού.
   Περιορίστε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή περιοχή το κουτάβι. Η κουζίνα ή το μπάνιο είναι ένα ιδανικό μέρος για το κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι χώροι είναι συνήθως και ζεστοί και εύκολοι στη καθημερινότητα σας. Τη νύχτα το κουτάβι θα μένει στην αρχή στο κλουβί του στην κρεβατοκάμαρά σας για να το ελέγχετε.
   Αγοράστε δύο μεταλλικές λεκάνες, μία για τα φαγητό και μια για το νερό. Τα μεταλλικά είναι καλύτερα από τα γυάλινα και από τα πλαστικά. Εάν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα προσοχή στη σύγκρουση κατά την ώρα του φαγητού.
   Θα πρέπει να παρέχετε στο κουτάβι σας το δικό του προσωπικό χώρο, όπως ένα μαξιλάρι, κλουβί, μια φωλιά ή ένα ψάθινο καλάθι. Όποια επιλογή κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα μαλακό και άνετο.
   Τα κουτάβια χαρακτηρίζονται για την απεριόριστη ενέργεια τους, οπότε βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε αφθονία παιχνιδιών. Τα παιχνίδια πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά για να αποτραπούν οι κίνδυνοι πνιγμού.
   Η εκπαίδευση να γίνεται με λιχουδιές μικρές και εύκολες στη μάσηση και στη κατάποση.  Οι λιχουδιές πρέπει να είναι υγιεινές, τραγανές και μαλακές.
   Προσοχή στη διατροφή του.  Κροκέτες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό είναι μια σειρά από καλές επιλογές για κάθε κουτάβι, αλλά θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον κτηνίατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Αν θέλετε να κάνετε αλλαγή στη διατροφή, αυτό θα γίνει σταδιακά, διότι κάθε απότομη διατροφική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει έμετο ή διάρροια.
   Να προτιμάτε πάντα τροφές για το κουτάβι σας χωρίς χρωστικές ουσίες, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά.
Προμηθευτείτε
τα βασικά εργαλεία καλλωπισμού, όπως μια βούρτσα, χτένα, λαστιχένια γάντια, νυχοκόπτη, σαμπουάν σκυλιών, οδοντόκρεμα σκύλου, οδοντόβουρτσα σκυλί, και πετσέτες.
   Βάλτε του ένα περιλαίμιο από την αρχή για να το συνηθίζει. Το περιλαίμιο να είναι ανάλογο του μεγέθους του ζώου και να θυμάστε να το αλλάζετε καθώς το κουτάβι θα αυξάνει σε μέγεθος. Φορώντας του ένα ελαφρύ λουρί, αφήστε το κουτάβι σας να διερευνήσει τα διάφορα μέρη του σπιτιού και της αυλής, ενώ μπορείτε να τον ακολουθήτε και να ελέγχετε τις κινήσεις του. Δεν χρειάζεται να του δείξει τα πάντα, από την πρώτη ημέρα, αλλά οι κοινόχρηστοι χώροι είναι μια καλή αρχή.
   Μην αφήνετε το κουτάβι σας να περιφέρεται ελεύθερα, επειδή πολλά ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Αγαπήστε
το κουτάβι σας και δώστε του αγάπη και προσοχή. Τα κουτάβια, όπως και τα ανθρώπινα μωρά, είναι ευαίσθητα και έχουν ανάγκη από επαφή και αγάπη.
Προστατέψτε το κουτάβι σας. Τα κουτάβια είναι από τη φύση τους περίεργα, και απρόβλεπτα ακόμα και με την πιο προσεγμένη φροντίδα, ώστε κάποιες φορές να ξεφύγουν από την προσοχή σας και να χαθούν. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας φοράει ένα άνετο περιλαίμιο με μια ετικέτα που αναγράφει τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Η ετικέτα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του κουταβιού σας, μαζί με τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου.
Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για οδηγίες, συμβουλές και τον ανάλογο εμβολιασμό. Οι πρώτοι μήνες της ζωής τους απαιτούν ξεχωριστή φροντίδα. Τα εμβόλια εξασφαλίζουν τη ζωή του.

    Έχετε βάλει στο κουτάβι σας μικροτσίπ; Το μικροτσίπ είναι μικροσκοπικό  περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετείται κάτω από το δέρμα, πίσω από το λαιμό και πάνω από τους ώμους, στην αριστερή πλευρά. Θα καταχωρήσετε το μικροτσίπ με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, όταν ο κτηνίατρος θα το εμφυτέυσει στο κουτάβι σας. Το μικροτσίπ είναι υποχρεωτικό από το νόμο.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0