Διατροφή ζώων: Συμπληρώματα διατροφής και πότε χορηγούνται σε ζώα. – vets.com.gr

Διατροφή ζώων: Συμπληρώματα διατροφής και πότε χορηγούνται σε ζώα.
Συμπληρώματα διατροφής και σε ποιές παθολογικές καταστάσεις χορηγούνται σε ζώα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Κατά γενικό κανόνα, μια διατροφή υψηλής ποιότητας και ισρροπημένη, που απευθύνεται σε ζώα συντροφιάς, πρέπει να έχει όλες τις καθημερινές απαιτούμενες ανάγκες διατροφής του κατοικίδιου ζώου. Πολλές φορές όμως στη ζωή του ζώου σας θα υπάρξουν διάφορες παθολογικές ή μη καταστάσεις οι οποίες θα απαιτούν μια εξαιρετικής ποιότητας τροφή και απαραίτητα την συμπληρωματική τροφοδοσία με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Περιπτώσεις που η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ζώων είναι σε άρρωστα ζώα, σε τραυματισμένα, σε χρόνια νοσήματα, σε ζώα προχωρημένης ηλικίας, σε ζώα που βρίσκονται σε ανάπτυξη, σε έγκυα και ζώα κατά τη περιόδο της λοχείας, σε ζώα που διατρέφονται με σπιτικές τροφές.

ΑΡΡΩΣΤΑ -ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ -ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟΥΝΤΑ ΖΩΑ

   Κατοικίδια ζώα που είναι τραυματισμένα ή άρρωστα και κυρίως ζώα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής είναι αναγκαία. Το απλό παράδειγμα ζώου που πάσχει από λεϊσμανίαση (KALA AZAR) αρκεί για να πεισθούν όλοι για την αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων. Άλλωστε σχεδόν σε όλα τα θεραπευτικά σχήματα, η παρουσία συμπληρωμάτων είναι δεδομένη. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις συνιστάται για τα ζώα συντροφιάς να συμπληρωθεί η διατροφή με πρόσθετες βιταμίνες υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής ενέργειας.

ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ ΖΩΑ

   Τα  ηλικιωμένα και υπερήλικα κατοικίδια ζώα είναι σαφές ότι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με ένα κουτάβι, ένα νεαρό ζώο ή έναν ενήλικα. Ως εκ τούτου, για να βοηθήσετε την προώθηση της υγείας και της ευεξίας των προχωρημένης ηλικίας κατοικιδίων σας, θα πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του κάποιο ή κάποια συμπληρώματα. Για παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα αντιοξειδωτικών ουσιών θα συμβάλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που ώς γνωστόνούν βλάβες στους ιστούς. Επίσης το γήρας συνοδεύεται συχνά με προβλήματα στις αρθρώσεις και σε διάφορα βασικάζώου σας. Επιλογή μιας καλής τροφής, που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος, τύπου Senior με αυξημένη περιεκτηκότητα σε γλυκοζαμίνη και προσθήκη βιταμίνης A, θα στηρίξει σημαντικά το ζώο σας για υγιείς αρθρώσεις και καλύτερη λειτουργία των βασικών οργάνων του.

ΖΩΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

   Στις αυξανόμενες ανάγκες της εξέληξης της ζωής ενός κουταβιού θα απαιτηθεί επιπλέον μιας εξειδικευμένης τροφής και η χορήγηση συμπληρωμάτων για η διασφάλιση της καλής υγείας. Τα συμπληρώματα σε ασβέστιο και πολυβιταμίνες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εγγυηθούν, πως το κουτάβι σας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που του χρειάζονται. Η διαδρομή μου, των τριάντα περίπου χρόνων στη κτηνιατρική με έχει πείσει για την αναγκαιότητα αυτών των συμπληρωμάτων ειδικά κατά την ηλικία των κουταβιών. Άλλωστε η διεθνής βιβλιογραφία είναι σαφής για την αναγκαιότητα αυτών των συμπληρωμάτων. Οι διαφορετικές απόψεις στο θέμα αυτό δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Επίσης, πρέπει να τονιστεί το πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα για τα ζώα και κυρίως, για όσα βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, τα οποία βρέθηκαν στο δρόμο ή υιοθετούνται από ένα καταφύγιο. Σε γενικές γραμμές όλα αυτά τα ζώα είναι υποσιτισμένα και ταλαιπωρημένα.

 ΖΩΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

   Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν επιλέξει να διατρέφουν τα ζώα τους με τις δικές τους σπιτικές τροφές. Αυτό είναι δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο αν λάβετε υπ’ όψη σας, το κατά πόσο αυτή η διατροφή για ανθρώπους, είναι πλήρης και ισορροπημένη όταν χορηγείται σε κατοικίδια ζώα. Σε κάθε κατοικίδιο ζώο, που διατρέφεται με τροφή σπιτική, πρέπει επίσης να του παρέχεται σε καθημερινή βάση ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, για να εξασφαλίζεται το κατάλληλο επίπεδο θρεπτικών ουσιών, ώστε να επιτυγχάνονται η σωστή ανάπτυξη και επιβίωση του ζώου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0