Δημόσια υγεία.: Τοξοκαρίαση και άνθρωπος- vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Τοξοκαρίαση και άνθρωπος- vets.com.gr
Τοξοκαρίαση και ο ρόλος των κατοικιδίων ζώων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Τοξοκαρίαση, (toxocariasis) πρόκειται για μία οξεία ή χρόνια παρασίτωση του ανθρώπου και είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από την κατάποση των προνυμφών κυρίως του νηματώδους Toxocara canis (σκύλος) και toxocara cati (γάτα). Ο άνθρωπος είναι τυχαίο θύμα και ουσιαστικά βιολογικό αδιέξοδο για το παράσιτο.

   Τα αβγά είναι το λοιμογόνο στάδιο του παρασίτου, και αποβάλλονται από νεαρής ηλικίας σκυλιά και από τα θηλυκά κατά την περίοδο της γαλουχίας.Κύρια πηγή μόλυνσης για τα παιδιά είναι το έδαφος στα πάρκα και στις παιδικές χαρές που είναι μολυσμένα με τα αβγά των Toxocara Canis και Τoxocara cati  και συνεπώς εύκολα μπορεί να προκληθεί ασθένεια στον άνθρωπο. Μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς, το μάτι, και τον εγκεφάλο.

   Υπάρχουν δύο κύρια σύνδρομα τοξοκαρίασης. Το σύνδρομο της σπλαχνικής (VLM) και το σύνδρομο της οφθαλμικής (OLM) τοξοκαρίασης. Και τα δύο προκύπτουν από την μετανάστευση προνυμφών, μετά από την εκκόλαψη αβγών στο έντερο, που προκαλούν σοβαρές τοπικές αντιδράσεις. Και για τα δύο σύνδρομα συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μια προκαταρκτική διάγνωση ίσως τίθεται από κλινικές εκδηλώσεις όπως πυρετό, ανορεξία, απώλεια βάρους, βήχα, εξάνθημα, ηπατοσπληνομεγαλία (για VLM) και διάφορες οφθαλμολογικές βλάβες. Η οφθαλμική νόσος συνήθως εμφανίζεται με υαλίτιδα και ένα μεμονωμένο χοριοειδικό κοκκίωμα. Η πρόγνωση για την όραση είναι πτωχή (για το OLM). Τα εργαστηριακά ευρήματα κυρίως είναι η ηωσινοφιλία και η ανίχνευση αντισωμάτων για την τοξοκάρα, τα οποία βοηθούν στην τεκμηρίωση της διάγνωσης. Η παρέα με σκυλάκια είναι ενισχυτικό στοιχείο. Σχετικά με την ηλικία των ασθενών μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση των προνυμφών toxocara είναι πιο κοινή σε μικρά παιδιά και σε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών. Επίσης είναι κατά κύριο λόγο μια ασθένεια των παιδιών και συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών.

   Ο άνθρωπος δεν μολύνεται άμεσα από τα ζώα. Η μόλυνση του ανθρώπου προλαμβάνεται με την τήρηση των κανόνων υγείας και υγιεινής (πλύσιμο των χεριών συχνό και σωστό) , παρεμπόδιση της εισόδου και της αφόδευσης των κατοικίδιων ζώων σε πάρκα και σε χώρους που παίζουν παιδιά, απομάκρυνση των κοπράνων των κατοικίδιων ζώων από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που βγάζουν βόλτα τα ζώα τους, είναι υποχρεωμένοι και πρέπει μετά την αφόδευση των ζώων, να μαζεύουν τα κόπρανα μέσα σε γάντι μιας χρήσης, έστι ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη της προνύμφης του παρασίτου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0