Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την στείρωση και τον ευνουχισμό των σκύλων – vets.com.gr

Στείρωση αρσενικού - θηλυκού σκύλου

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ vets.com.gr – Παπαιωάννου Κτηνίατροι. Κτηνιατρικές κλινικές. Κτηνιατροι αθηνα, κηφισια, αργυρουπολη, μαρκοπουλο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την στείρωση και τον ευνουχισμό των σκύλων.

Ποια είναι τα αρνητικά σημεία της στείρωσης;
Ποια είναι τα αρνητικά σημεία του ευνουχισμού;

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ – ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟς – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Η στείρωση – ευνουχισμός ενός σκύλου έχει σαν αποτέλεσμα το να ζήσει το ζώο σας μια υγιή ζωή και τουλάχιστον δύο χρόνια περισσότερο, ειδικά τα θηλυκά. Επίσης η στείρωση βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων της μήτρας (πυομήτρα) και του καρκίνου του μαστού.
Σε ποια ηλικία γίνεται η στείρωση και ο ευνουχισμός;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την στείρωση ή τον ευνουχισμό των σκύλων (χειρουργικάψ). Ένας σκύλος μπορεί να στειρωθεί ήδη από την ηλικία των 2 μηνών. Στην Αμερική βάσει των νέων κτηνιατρικών δεδομένων, η επέμβαση γίνεται από την ηλικία των 4-5 μηνών.
Πως γίνεται η στείρωση – Πως γίνεται ο ευνουχισμός;
Η στείρωση σε γενικές γραμμές, διακρίνεται στην φαρμακευτική (ευχαριστώ δεν θα πάρω…) και την χειρουργική.
Τι είναι η στείρωση – Τι είναι ο ευνουχισμός;
ΣΤΕΙΡΩΣΗ: Είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία στο θηλυκό σκυλί αφαιρούμε την ωοθήκη, τα κέρατα της μήτρας μέχρι και τον τράχηλο, δηλαδή αφαιρείται όλο το αναπαραγωγικό σύστημα του θηλυκού ζώου.
ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ: Επέμβαση που αφορά το αρσενικό σκυλί, όπου αφαιρούμε τους όρχεις και έτσι απομακρύνεται από τον οργανισμό η κύρια πηγή της ορμόνης τεστοστερόνης.
Με την στείρωση- ευνουχισμός θα παχύνει το ζώο μου;
Μετά από την επέμβαση αλλάζει ο μεταβολισμός του ζώου και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή γιατί τα ζώα είναι πιο επιρρεπή στο να αυξάνουν το βάρος τους.
Ποια είναι τα αρνητικά σημεία της στείρωσης;
Ίσως το μοναδικό αρνητικό μίας στείρωσης είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει το κατοικίδιο μας ακράτεια. Η ακράτεια σ’ αυτή την περίπτωση βοηθιέται με φαρμακευτική αγωγή που θα δώσει ο κτηνίατρος.
Ποια είναι τα αρνητικά σημεία του ευνουχισμού;
Σύμφωνα με κάποια επιστημονικά στοιχεία, η ορχεκτομή πιθανόν να επιφέρει επιπτώσεις στην μελλοντική υγεία του σκύλου, όπως ατυπικό σύνδρομο Cushing, καρκίνο στα οστά, δυσπλασία ισχίων.
Ποια είναι η αποθεραπεία;
Μετά το χειρουργείο τόσο της στείρωσης, όσο και του ευνουχισμού με την μέθοδο που εφαρμόζουμε στο Παπαϊωάννου κτηνιατρικό κέντρο, το ζώο φεύγει την ίδια μέρα για το σπίτι του χωρίς ανάγκη νοσηλείας, χωρίς επιπλέον θεραπευτική αγωγή και χωρίς την ανάγκη κοπής ραμμάτων, λόγω εφαρμογής πλαστικής χειρουργικής.
Γίνεται στείρωση την εποχή του οίστρου;
Ασφαλώς και μπορεί να στειρωθεί ένα ζώο, όταν διανύει περίοδο οίστρου, αν και αυτό δεν ενδείκνυται, γιατί μπορεί να χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.
Γίνεται στείρωση – ευνουχισμός σε ηλικιωμένα ζώα;
Αν το ζώο είναι σε προχωρημένη ηλικία, εκτός των περιπτώσεων που επιβάλλεται η επέμβαση (πυομήτρα, κακοήθεια όρχεων…) μπορεί ακόμα και τότε να γίνει η επέμβαση, αλλά μόνο ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει.
Πως προετοιμάζουμε το σκυλί μας για την επέμβαση;
Πρέπει να κάνουμε προληπτικά μία προεγχειρητική γενική εξέταση και εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια. Απομακρύνουμε το φαγητό και το νερό από το ζώο για 8 με 12 περίπου ώρες πριν το χειρουργείο. Διατηρούμε ήρεμο το ζώο χωρίς να του μεταδίδουμε το άγχος μας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0