Προσοχή ο σκύλος δαγκώνει – vets.com.gr

Γιατι δαγκώνουν τα σκυλια;

Γιατι δαγκώνουν τα σκυλια;

Προσοχή ο σκύλος δαγκώνει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
 

Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται πάνω στο θέμα του δαγκώματος των σκύλων, έχει διαπιστωθεί, πως κάθε χρόνο έχουμε πολλά θύματα από σκύλους που επιτίθενται και δαγκώνουν. Για παράδειγμα αναφέρουμε έρευνα που αφορά την Αμερική, όπου, περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, είναι τα θύματα δαγκώματος σκύλου.
Η ίδια έρευνα μας πληροφορεί πως σ
χεδόν ο 1 στους 5 ανθρώπους που δαγκώθηκαν από σκυλιά χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Επίσης κ
άθε χρόνο, περισσότεροι από τους 800.000 Αμερικανών, που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα για τα δαγκώματα των σκυλιών, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.
Τα παιδιά είναι συνήθως, τα πιο συχνά θύματα των δαγκωμάτων σκυλιών και είναι πολύ πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά. Τα περισσότερα δαγκώματα σκυλιών που αφορούν τα μικρά παιδιά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Οι ενήλικες είναι στη δεύτερη θέση, διότι λόγω δύναμης και ικανοτήτων μπορούν να αντιμετωπίσουν το δάγκωμα του σκύλου.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά δαγκώματος από σκύλο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε πιο σοβαροί και πιο συνειδητοποιημένοι σαν ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και σαν ζωόφιλοι. Θέλω να τονίσω πως ασυνείδητοι ή ανόητοι ιδιοκτήτες σκύλων υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση και στο χέρι όλων μας είναι να τους απομονώσουμε. Επίσης καλόν είναι να έχουμε στο νού μας τα σπάνια, αλλά θλιβερά περιστατικά των τελευταίων χρόνων.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα δαγκώματα των σκυλιών. Αρχικά οφείλετε να προσφέρετε στο σκύλο σας την κατάλληλη εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του. Ο καλός εκπαιδευτής θα εκπαιδεύσει σωστά το ζώο σας, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι θα εκπαιδεύσει και εσάς σαν ιδιοκτήτη σκύλου. Να είστε ενήμεροι για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες της ράτσας που θα επιλέξετε. Κάποιες ιδιαίτερες ράτσες σκύλων απαιτούν ειδική εκπαίδευση για να αντιμετωπιστούν με ορθό τρόπο οι ιδιομορφίες τους. Ο εκπαιδευτής είναι ο κύρια υπεύθυνος για την σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου. Επίσης πρέπει να εκπαίδευσετε τα παιδιά σας, αλλά και εσείς να εκπαιδευτείτε για το πώς,  ή για το εάν θα πρέπει να πλησιάζουμε ένα σκυλί και το πως θα πλησιάσουμε ένα σκυλί. Να θυμάστε ότι όλα τα σκυλιά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, δεν έχουν την ίδια ψυχολογία και πως όλες οι στιγμές δεν είναι ίδιες. Η πληροφόρηση και η εκπαίδευση είναι οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων..


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0