ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ. ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. ΒΗΧΑΣ ΤΩΝ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ – VETS

ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. ΒΗΧΑΣ ΤΩΝ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ – VETS

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΒΗΧΑΣ ΤΩΝ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΖΩΩΝ

ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

                                    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Με τον όρο λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου, γνωστή στους περισσότερους από εμάς και ως βήχας των κυνοτροφείων, εννοούμε μια σειρά με λοιμώδη νοσήματα της αναπνευστικής οδού, τα οποία μεταδίδονται πολύ εύκολα και με κύριο σύμπτωμα, έναν οξύ και ξηρό βήχα. Για εμάς στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, λόγω των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου μικρών ζώων, η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου μας δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος. Το γεγονός ότι γνωρίζουμε σαν κτηνίατροι τη σοβαρότητα της νόσου, αναγκαζόμαστε πολλές φορές, να είμαστε πολύ αυστηροί στις απαιτήσεις μας, σχετικά με την εισαγωγή κάθε ζώου για φιλοξενία και αυτό, γίνεται στην προσπάθεια μας, να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των φιλοξενουμένων ζώων.

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου μεταδίδεται με την άμεση επαφή των εκπνεόμενων εκκρίσεων του αναπνευστικού των νοσούντων ζώων.

   Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου εξαπλώνεται σε ζώα που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, όπως τα ξενοδοχεία σκύλων και τα καταφύγια ζώων. Επίσης σε χώρους που δεν ανανεώνεται εύκολα ο αέρας, όπως καταστήματα πώλησης ζώων, κτηνιατρικές κλινικές, κτηνιατρικά νοσοκομεία και κέντρα ερευνών με πειραματόζωα.

   Τα ζώα μολύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περίοδος αύξησης των κρουσμάτων είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο βήχας που εμφανίζεται αυξάνεται με την άσκηση, την υπερδιέγερση του ζώου, τη μεταβολή της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

   ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στα κλινικά ευρήματα και κυρίως στην παρουσία έντονου και παροξυστικού βήχα σε ζώα που μέχρι πρότινος ήταν απολύτως υγιή. Η αιματολογική εξέταση, η ακτινολογική καθώς και κυτταρολογικη εξέταση δεν συνιστώνται, παρά μονο στην περίπτωση που συνυπάρχει βρογχοπνευμονία βαριάς μορφής και με υψηλό πυρετό.

   ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. Στην συγκεκριμένη νόσο συνίσταται η νοσηλεία στο σπίτι και να αποφεύγεται η επαφή του ζώου με άλλα γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός. Σε απλές μορφές της νόσου το ζώο αυτοϊάται μετά από διάστημα 15-20 ημερών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις χορηγούμε αντιβίωση, αντιβηχικά και γλυκοκορτικοειδή. Σε βαριές επιπλεγμένες μορφές της νόσου, πιθανόν να κινδυνεύσει η ζωή του ζώου και για τον λόγο αυτό η θεραπευτική αγωγή είναι επιθετική και πιο βαριάς μορφής. Για να επιταχύνουμε την εξέλιξη της ίασης εξασφαλίζουμε καθαρό και συνεχώς ανανεούμενο αέρα, καλή διατροφή, καλή ενυδάτωση, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και φυσικά ανάπαυση του ασθενούς ζώου.

   ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται ο σωστός και πλήρης εμβολιασμός του ζώου καθώς και οι σωστές εγκαταστάσεις σε κυνοτροφεία, ξενοδοχεία ζώων, κτηνιατρικά νοσοκομεία, καταστήματα εμπορίας ζώων κ.α.

   ΠΡΟΣΟΧΗ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων, όταν πρόκειται να αφήσουν το ζώο τους σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων. Ελέγξτε τις εγκαταστάσεις, την δυνατότητα κτηνιατρικής φροντίδας, την καθαριότητα του χώρου, την εφαρμογή μέτρων υγιεινής από τους υπαλλήλους και τέλος, γιατί όχι, ζητήστε να σας δείξουν την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0