ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ LYME – ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΤΩΝΩΝ – VETS

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ LYME – ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗ – VETS

ΚΡΟΤΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ΛΑΪΜ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

                                    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Σοβαρό λοιμώδες νόσημα που έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση πολυαρθρίτιδας στο σκύλο και στον άνθρωπο. Το λοιμώδες αυτό νόσημα έχει παγκόσμια εξάπλωση, μεταδίδεται με κρότωνες και οφείλεται στη σπειροχαίτη borrelia burgdorferi. Μεταδίδεται με τους κρότωνες, αλλά δεν είναι όλοι οι κρότωνες υπεύθυνοι για τη μετάδοση της μπορελίωσης, παρά μόνο κάποια είδη κροτώνων, που παρασιτούν στα ελάφια. Οι κρότωνες αυτοί αποκαλλούνται κρότωνες του ελαφιού ή κρότωνες με μαύρα άκρα. Το αυξημένο ποσοστό των μολυσμένων κροτώνων σε μια περιοχή, έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση της μπορελίωσης.

   Προσβάλλονται ζώα που ζουν σε περιοχές με μεγάλη βλάστηση, ζώα που ζουν στην ύπαιθρο και ζώα που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι.

   Η μετάδοση της μπορελίωσης (νόσος του Lyme), από σκύλο σε σκύλο είναι μάλλον απίθανη, όπως απίθανη θεωρείται και η ενδομήτρια μετάδοση. Η μετάδοση γίνεται μόνο με μολυσμένο κρότωνα, που είναι προσκλλημένος στο ζώο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών και το αιμομυζά. Πολλά ζώα είναι μολυσμένα, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γιατί η νόσος έχει και ασυμπτωματική μορφή.

    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗΣ (LYME): Τα κύρια σωμπτώματα της μπορελίωσης είναι η πολυαρθρίτιδα και η νεφροπάθεια. Συνοδά συμπτώματα είναι ανορεξία, καχεξία, λήθαργος, αδύναμία στήριξης και βάδισης, πόνος λόγω των διογκωμένων αρθρώσεων, έμετος, αρτηριακή υπέρταση, ασκίτης, οιδήματα κ.α.

   ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗΣ (LYME): Η διάγνωση της μπορελίωσης στηρίζεται μόνο στην ανίχνευση του μικροοργανισμού και των ειδικών αντισωμάτων, καθοριστική είναι η ανίχνευση της συγκεκριμένης σπειροχαίτης.

   ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗΣ (LYME): Σε ασυμτωματικούς σκύλους δεν πρέπει να γίνεται θεραπεία και αν γίνει, γίνεται σπάνια. Στα περιστατικά αυτά, των ασυμτωματικών σκύλων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και την αντιμετώπιση των συμπτώματων, κυρίως αυτό της χωλότητας. Θεραπεία επιβάλλεται σε σκύλους με συμπτωματική λοίμωξη και το αντιβιοτικό επιλογης είναι η δοξυκυκλίνη. Σε πρόσφατη λοίμωξη η ανταπόκριση του ζώου είναι άμεση, ενώ σε χρόνιες καταστάσεις η θεραπεία επιβάλλεται να γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

   ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΡΕΛΙΩΣΗΣ (LYME): Η πρόληψη για την μπορελίωση (νόσο του Lyme) είναι η προφύλαξη του ζώου, από τους κρότωνες, κάτι που υπάγεται στην γενικότερη αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων με τη βοήθεια και χρήση παρασιτοκτόνων και απωθητικών προϊόντων. Ιδανικό εξωπαρασιτοκτόνο για την πρόληψη της μπορελίωσης είναι το περιλαίμιο και κάθε προϊόν που περιέχει αμιτράζη ή τον συνδιασμό περμεθρίνης – ιμιδακλοπρίδη. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από μπορελίωση είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Άμεση μετάδοση της νόσου από σκύλο σε άνθρωπο δεν γίνεται, αν και οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί παίζουν το ρόλο μηχανικού φορέα.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0