Διατροφή σε κουτάβια – vets.com.gr

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ – VETS
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Τις πρώτες 6-8 εβδομάδες: Τo κουτάβι δεν πρέπει για κανένα λόγο, να διαχωρίζεται από τη μητέρα του πριν από την συμπλήρωση των 8 εβδομάδων ζωής (αυτό θεωρείται το ιδανικό). Το κουτάβι που θα αναγκαστεί να αφήσει τη μητέρα του, έχει να περάσει ένα δύσκολο χρόνο προσαρμογής και με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών και αυτό οφείλεται σε δύο αιτίες. 1 Στο εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα και 2 στον πόνο που προκαλείται από τον πρόωρο αποχωρισμό από την οικογένεια.
Το γάλα της μητέρας του, του παρέχει τη διατροφή και τα αντισώματα που χρειάζεται για να γίνει ένα υγιές σκυλί.
Σε 3 έως 4 εβδομάδες, το κουτάβι θα πρέπει να αρχίσει να τρώει μικρή ποσότητα στερεάς τροφής. Μπορείτε στην αρχή να δοκιμάσετε να αναμείξετε μικρά τμήματα τροφίμων με νερό ή υποκατάστατο γάλακτος. Αυτό θα κάνει το φαγητό πιο εύκολο για το κουτάβι και να το φάει, αλλά και να το χωνέψει. Αν το κουτάβι σας αρχίζει να τρώει λίγη ποσότητα στερεάς τροφή πριν να αφήσει τη μητέρα του, τότε θα έχει έναν ευκολότερο χρόνο προσαρμογής όταν πάει στο νέο σπίτι του. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε ότι ένα κουτάβι είναι έτοιμο να αποχωρισθεί τη μητέρα του, είναι το κατά πόσο προτιμά την ανθρώπινη συντροφιά περισσότερο από την ίδια τη μητέρα του.
Μετά από 6 εβδομάδες: Από την ηλικία των 6 εβδομάδων το κουτάβι σας πρέπει να τρώει 4-5 φορές την ημέρα. Όλα τα κουτάβια έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από ό, τι τα ενήλικα σκυλιά, κάτι ανάλογο με ότι συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Επιλέξτε μία καλή τροφή για το κουτάβι, που να του παρέχει την κατάλληλη ισορροπία των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για αυτή την ηλικία. Να είστε σίγουροι ότι θα προσφέρετε τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, βιταμινών και ασβεστίου, καθώς και τη σωστή αναλογία των θερμίδων. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Μετά από 8 εβδομάδες: Η τροφή για το κουτάβι σας θα πρέπει να προσφέρεται σε 3-4 φορές την ημέρα.
Μετά από 3 έως 6 μήνες: Είναι η εποχή της οδοντοφυΐας και το κουτάβι σας αρχίζει να αλλάζει δόντια. Μπορεί να γίνει ιδιότροπο με το φαγητό του ή να χάσει την όρεξή του. Απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα λόγω των αυξημένων αναγκών σα ασβέστιο.
Μετά από 8 σε 9 μήνες: Η τροφή για το κουτάβι σας θα πρέπει να προσφέρεται σε 2-3 φορές την ημέρα.
Από τον πρώτο χρόνο και μετά: Στις περισσότερες φυλές η διατροφή θα πρέπει να είναι μία φορά την ημέρα, λόγω των ειδικών αναγκών του μεταβολισμού τους.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ:
1.Τα σκυλιά πρέπει να τρέφονται την ίδια ώρα κάθε μέρα.
2. Η διατροφή του ζώου σας πρέπει να είναι σταθερά η ίδια. Αντίθετα με τους ανθρώπους, το πεπτικό σύστημα του σκύλου δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τις αλλαγές στα τρόφιμα και αυτό μπορεί να του προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια.
2. Η αλλαγή της τροφής πρέπει να γίνεται σταδιακά, διότι σε αντίθετη περίπτωση το σκυλί σας μπορεί να εμφανίσει διάρροια, εάν η τροφή του αλλάζει ξαφνικά.
4. Διατηρήστε φρέσκο, πόσιμο νερό, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Το νερό του ζώου αλλάζει καθημερινά, περισσότερο για τα σκυλιά εκείνα που τρέχουν τα σάλια τους.
5. Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι πάντα καθαρά.
6. Μην αμελείτε να ταΐζετε το ζώο σας και μην το ταΐζετε υπερβολικά.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0