ΜΠΟΡΝΤΕΡ ΚΟΛΕΪ – Border Collie -VETS

ΜΠΟΡΝΤΕΡ ΚΟΛΕΪ – BORDER  -VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΜΠΟΡΝΤΕΡ ΚΟΛΕΪ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ο κατά πολλούς πιο έξυπνος σκύλος, το κόλεϊ των συνόρων ήταν και είναι σε ορισμένες ακόμη περιοχές, ο καλύτερος φίλος του κτηνοτρόφου. Το τρίχωμα του είναι μακρύ, πυκνό και τραχύ. Χαρακτηριστικό το μαύρο χρώμα κυρίως σε συνδυασμό με το άσπρο. Επίσης  μπορεί να είναι μόνο μαύρο, καφέ η κοκκινωπό. Το μέγεθος του φτάνει τα 55 περίπου εκατοστά και το βάρος του τα 15 με 20 kg. Μέσος όρος ζωής τα 12 με 15χρόνια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡIΣΤΙΚΑ: Εκτός της εξαιρετικής του ευφυΐας το μπόρντερ κόλεϊ είναι ένας αξιόπιστος και συναισθηματικός σκύλος. Πολύ ικανός στην εκπαίδευση μπορεί εύκολα να εντυπωσιάσει με τις ικανότητες του. Δημιουργεί στενό δεσμό με τον ιδιοκτήτη του αλλά και με όλη την οικογένεια. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη του για άσκηση που μπορεί να γίνει ενοχλητικός και πιεστικός. Είναι από τις λίγες ράτσες τόσο αφοσιωμένες στην εργασία και παραμένει πάντα επιφυλακτικός με τούς ξένους.

 ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Απαραίτητη τόσο η ψυχική και όσο και η σωματική άσκηση για το μπόρντερ κόλεϊ σε καθημερινή βάση. Νιώθει ευτυχισμένο όταν μπορεί να συνδυάζει χρόνο με την οικογένεια αλλά και χρόνο για άσκηση.  Το τρίχωμα του χρειάζεται βούρτσισμα και χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Χρησιμοποιήθηκε από τους κτηνοτρόφους σαν τσοπανόσκυλο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μπορούσε εύκολα τόσο να καθοδηγεί όσο και να προστατεύει κοπάδια προβάτων. Στις μέρες μας ο σκύλος χρησιμοποιείται επίσης για έρευνα και διάσωση αγνοούμενων σε απομακρυσμένες περιοχές.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0