ΜΠΙΖΟΝ ΦΡΙΖΕ – Bichon Frisé – VETS

ΜΠΙΖΟΝ ΦΡΙΖΕ – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΜΠΙΖΟΝ ΦΡΙΖΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Με καταγωγή από τη μεσόγειο και τα κανάρια νησιά ο μπισόν φριζέ είναι ένας παιχνιδιάρης και εύκολα αναγνωρίσιμος σκύλος. Το τρίχωμα του είναι λεπτό, μαλακό και πάντα άσπρο. Το ύψος του δε ξεπερνά τα 28 – 30 kg και το βάρος  τα 3-5 κιλά . Μέσος όρος ζωής τα 13 – 15 χρόνια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡIΣΤΙΚΑ: Έχει έναν αξιαγάπητο και γλυκό χαρακτήρα. Πολύ ζωηρός και πάντα φιλικός τόσο με τους ανθρώπους όσο και με αλλά ζώα είναι ιδανική επιλογή για κατοικίδιο. Αγαπά την οικογενειακή ζωή και γίνεται ο πιο καλός φίλος για τα παιδιά. Η εκπαίδευση του είναι καλό να ξεκινά από τις πρώτες μέρες της άφιξης στο σπίτι.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Έξυπνος και γεμάτος ενέργεια έχει, αν και μικρόσωμος, ανάγκη από καθημερινή σωματική και ψυχική άσκηση. Είναι πάντα έτοιμος για βόλτα και κάθε είδους παιχνίδι. Το απαιτητικό του τρίχωμα έχει ανάγκη από σχεδόν καθημερινό βούρτσισμα, συχνό μπάνιο και ανά δίμηνο περίπου κούρεμα. Είναι αποκλειστικά σκυλί σαλονιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η φυλή γνώρισε μεγάλες δόξες στους προηγούμενους αιώνες καθώς αποτέλεσε την πιο δημοφιλή τετράποδη συντρόφια μεταξύ των γάλλων αριστοκρατών. Χαρακτηριστικό είναι η παρουσία του σε πολλούς πίνακες της αναγέννησης. Το τέλος της γαλλικής  μοναρχίας λίγο έλλειψε να φέρει και την εξαφάνιση της ράτσας.  Εγκαταλείποντας την χλιδή και την άνεση των ανακτόρων το μπισόν φριζέ διέπρεψε σε παραστάσεις τσίρκων καταφέρνοντας πολλά και δύσκολα νούμερα, γεγονός που αύξησε και πάλι τη δημοτικότητα του. 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0