ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΣΙΝΤΣΙΛΑ ΓΙΓΑΣ – CHINCHILLA GIGANTA RABBIT- VETS

ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΣΙΝΤΣΙΛΑ ΓΙΓΑΣ – CHINCHILLA GIGANTA – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Chinchilla Giganta –Γίγας τσιντσιλά. Το κουνέλι τσιντσιλά εμφανίζεται σε δύο μεγέθη που αναγνωρίζονται από το BRC, το πρότυπο τσιντσιλά, το οποίο είναι ένα αρκετά μικρό κουνέλι, και το τσιντσιλά Giganta, το οποίο είναι το μεγάλο μέγεθος της ράτσας. Επίσης υπάρχει και ο τρίτος τύπος, το αμερικανικό τσιντσιλά που είναι στη μέση του μεγέθους μεταξύ των άλλων δύο.

Το κουνέλι Chinchilla Giganta  έχει βάρος ενήλικου 5,44 κιλά τουλάχιστον και δεν υπάρχει ανώτατο βάρος για αυτή τη ράτσα. Χαρακτηρίζεται από ένα τρίχωμα ομοιόμορφα πυκνό και μεταξένιο, με ανθεκτικότητα και μήκος τουλάχιστον 3.175 εκ. Το βασικό στοιχείο του τριχώματος όμως είναι η πυκνότητα που παίζει πιο σημαντικό ρόλο από το μήκος.

Το χρώμα του τριχώματος είναι εναλλασσόμενο μπλε, γκρι και ασημί, λευκό που αναμιγνύεται με τρίχες πιο μακριές μαύρες. Το χρώμα της ράχης είναι πιο σκούρο από το πρότυπο (λευκό με μαύρες ή μπλε κηλίδες και ρίγα στη ράχη) χρώμα του κουνελιού τσιντσιλά.  Το χρώμα του κάτω από τις πλευρές της κοιλιάς είναι λευκό, εκτός από τη βουβωνική χώρα που είναι μπλε με γκρι ραβδώσεις. Τα πόδια, το κεφάλι και τα αυτιά του έχουν την ίδια ομοιόμορφη απόχρωση του χρώματος, όπως το σώμα. Τα μάτια του είναι μπλε, γκρι ή καφέ. Το σώμα του είναι μακρύ και χαριτωμένο, λεπτό χωρίς παχύ σκελετό.  Τα αυτιά του και τα άκρα του βρίσκονται σε αναλογία με το μέγεθος του σώματος.

Η φυλή αναπτύχθηκε για το εμπόριο γούνας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Το τσιντσιλά Giganta αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου  τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γερμανία. Σκοπός ήταν να παραχθεί ένα μεγάλο, χαριτωμένο κουνέλι κατάλληλο για το κρέας (κρεατοπαραγωγή)  και το εμπόριο γούνας, αλλά και  με τσιντσιλά χρωματισμό. Θεωρείται πλέον ότι είναι η ιδανική ράτσα για το κρέας και τη γούνα του.  

Το τσιντσιλά Giganta  ενδείκνυται για κατοικίδιο ζώο. Είναι φιλικό με ζωντανή φύση και κάπως υποτιμημένο, λόγω της έλλειψης γνώσεων που υπάρχει σχετικά με αυτή τη ράτσα. Είναι μαλακό, μαζεμένος, ήρεμο ζώο με εντυπωσιακή εμφάνιση.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0