Κουνέλια- Η διατροφή του κουνελιού. Μέρος 2ο – vets.com.gr

κουνέλια και διατροφή

Η διατροφή του κουνελιού.Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Εξωτικά ζώα: Κουνέλια- Η διατροφή του κουνελιού. Μέρος 2ο
Πως διατρέφεται ένα κουνέλι με λαχανικά και τι πρέπει να αποφεύγουμε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Όταν χορηγείτε στο κουνέλι σας λαχανικά, θα πρέπει να τα πλένετε καλά όλα τα λαχανικά, πριν τα δώσετε προς κατανάλωση στο κουνέλι σας. Αυτό το πλύσιμο και θα καθαρίσει τα λαχανικά, αλλά και θα αφαιρέστε τυχόν φυτοφάρμακα ή επιβλαβείς χημικές ουσίες από την  επιφάνεια των λαχανικών.
Αν είναι δυνατόν, να επιλέξετε να προσφέρετε λαχανικά από τον πάγκο των βιολογικών προϊόντωμ για να αποφύγετε την έκθεση του κουνελιού σας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα.
Δώστε κουνέλι σας μια καθημερινή μερίδα λαχανικών με βάση το σωματικό βάρος του. Μια κανονική ποσότητα χορήγησης λαχανικών είναι τουλάχιστον ένα φλιτζάνι λαχανικά την ημέρα για κάθε 6-8 κιλά του σωματικού βάρους ενός κουνελιού. Τα περισσότερα κουνελάκια ζυγίζουν περίπου 5-8 κιλά. Επομένως ζυγίστε του κουνέλι σας, προσδιορίστε το βάρος το και στη συνέχεια μπορείτε να καθορίσετε το ποσό των λαχανικών που θα πρέπει να του χορηγήτε ημερησίως.
Προσφέρετε λαχανικά στο κουνέλι σας σταδιακά, ένα κάθε φορά. Αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε για τυχόν ευαισθησίες του κουνελιού σας, και να αποφύγετε πιθανά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης ξεκινήστε σταδιακάτην ποσότητα του προσφερομένου πράσινου. Με αυτόν τον τρόπο θα προσέξτε εύκολα για τυχόν εντερικά προβλήματα στο κουνέλι σας, όπως διάρροια ή μαλακά κόπρανα
Τα κουνέλια έχουν επίσης ατομικές προτιμήσεις συμπάθειες ή αντιπάθειες και πολύ πιθανό το κουνέλι σας να μην  ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο λαχανικό. Σημειώστε αυτό ή κάποια άλλα λαχανικά που δεν του αρέσουν και αφαιρέστε τα από το διαιτολόγιο του, αντικαταστόντας με λαχανικά της προτιμήσεως του.
Δημιουργήστε μια ισορροπημένη σαλάτα για το κουνελάκι σας. Ξεκινήστε με τη δημιουργία ενός ισορροπημένη σαλάτα για κάθε γεύμα, με βάση πράσινα φύλλα, τρυφερά μαρούλια, και δύο άλλα βότανα ή χόρτα, που να περιέχουν βιταμίνη Α.
Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σαλάτα από μαρούλι, σπανάκι, και δυόσμο. Δείτε πώς το κουνέλι σας αντιδρά σε αυτό το μείγμα σαλάτας, και αν ανταποκρίνεται καλά σε αυτό τον συνδυασμό. Αν αντιδρά καλά, τότε συνεχίστε να το ταΐζετε με αυτή τη σαλάτα, ή με μια παραλλαγή της. Η αλλαγή από το σπανάκι σε χόρτα τεύτλων ή πράσινων λαχανικών είναι σχετικά εύκολη. Μετά από αρκετές μέρες τάισμα με την ίδια σαλάτα, αντικαταστήστε τη βάση της σαλάτας με ένα άλλο λαχανικό πλούσιο πάντα σε βιταμίνη Α.
Διατηρήστε τη διατροφή βάση οτυ κουνελιού σας με σανό και κουνελίνη. Ο φρέσκος ​​σανός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της διατροφής του, καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και καλός για το πεπτικό σύστημα του κουνελιού σας.
Η
διατροφή του κουνελιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από φρέσκο ​​σανό, λαχανικά, κουνελίνη, και φρέσκο ​​νερό. Να αποφεύγετε να χορηγείτε στα ενήλικα κουνέλια τριφύλλι, καθώς το τριφύλλι έχει πολύ υψηλή περιεκτηκότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, και τη σάκχαρα.
Αν το κουνέλι σας είναι νέα σε ηλικία για χορήγηση λαχανικών, δοκιμάστε να τα κόψετε τα σε μικρά κομμάτια και να τα αναμείξετε  με σανό ή κουνελίνη. 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0