Ο Σωστός καθαρισμός των δοντιών στα ζώα – vets.com.gr

Πως καθαρίζουμε σωστά τα δόντια των ζώων;
Ποιές είναι οι συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής σε σκύλο και γάτα;

Οδοντιατρική ζώων: Πως καθαρίζουμε σωστά τα δόντια των ζώων;
Ποιές είναι οι συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής σε σκύλο και γάτα; Σωστός καθαρισμός των δοντιών στα ζώα

Πως καθαρίζουμε σωστά τα δόντια των ζώων;
Ποιές είναι οι συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής σε σκύλο και γάτα;
Προϊόντα στοματικού καθαρισμού για σκύλο και γάτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Οι συνέπειες της κακής στοματικής υγειϊνής συνολικά στην υγεία των ζώων.
Κακή αναπνοή. Σπασμένα ή χαλαρά δόντια. Επιπλέον δόντια ή να διατηρούνται τα δόντια της νεαρής ηλικίας (νεογιλά δόντια). Δόντια που είναι αποχρωματισμένα ή που καλύπτονται με πέτρα. Μη φυσιολογικό (ανώμαλο) μάσημα, να τρέχουν τα σάλια, να μην κλείνει καλά το στόμα και τέλος να πέφτει το φαγητό από το στόμα. Μειωμένη όρεξη ή άρνηση να φάνε. Πόνος μέσα ή γύρω από το στόμα. Αιμορραγία από το στόμα καθώς και διόγκωση των περιοχών γύρω από το στόμα. Εκτός από όλες τις παραπάνω παθολογικές καταστάσεις το σοβαρότερο είναι οι πιθανές λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν όλο τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά, και τα νεφρά.

Η διαδικασία του οδοντικού καθαρισμού από τον κτηνίατρο. Απλή, απλούστατη υπόθεση μερικών λεπτών της ώρας, εάν βεβαίως τον καθαρισμό θα τον κάνει κτηνίατρος, που έχει ειδικευτεί στην οδοντιατρική των ζώων.  Η γνώση, αλλά και η εμπειρία του ειδικευμένου κτηνίατρου συμβάλλει στην απλοποίηση της κατάστασης, στη μείωση του χρόνου επέμβασης και φυσικά στον καλύτερο τρόπο χαλάρωσης του ζώου. Η χαλάρωση του ζώου γίνεται με απλή και ασφαλή μέθη, χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του. Το ζώο μετά το πέρας του οδοντικού καθαρισμού είναι ήρεμο, εντελώς ξύπνιο και με όλα τα αντανακλαστικά του σε εγρήγορση. Ο καθαρισμός από τον κτηνίατρο επαναλαμβάνεται σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

Τροφές επικίνδυνες για την υγεία των δοντιών των ζώων. Τα γλυκά, τα αμυλούχα τρόφιμα και τα κόκκαλα. Τα δε γλυκά και τα κόκκαλα πρέπει να απαγορεύονται αυστήρα, τα δε αμυλούχα να χορηγούνται με φειδώ.

Προϊόντα καθαρισμού των δοντιών των ζώων. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχει αφθονία οδοντιατρικών προϊόντων, που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε πάντα με τις υποδείξεις του ειδικού κτηνίατρου – οδοντίατρου.  Οδοντόβουρτσες δάχτυλο, οδοντόκρεμες ειδικές για σκύλους, ειδικά υγρά ξεβγάλματος, προληπτικά υγρά που προστίθενται στο νερό τους, διατροφικά συμπληρώματα κ.α. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε κόκκαλα φυσικά ή συνθετικά για ασχολείται ο σκύλος σας, να παίζει ή να τα μασά. γενικά υπάρχουν πολλά καλά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν το ζώο σας να κρατήσει τα δόντια καθαρά και γερά. Να αποφεύετε κόκκαλα και συνθετικούς κόμπους που είναι μικρά, διότι είναι επικύνδινο το σκυλί σας να τα καταπιεί ολόκληρα. Επίσης να αποφεύγετε κόκκαλα που όταν ο σκύλος σας τα μασά αυτά διαλύονται σε σκλήθρες. Οι σκλήθρες είναι εξαιρετικά επικύνδινες για την υγεία του.
Τα κόκκαλα είναι άριστα για μάσημα και καθάρισμα των δοντιών, αλλά πρέπει να είστε βέβαιοι για την καλή ποιότητα τους. Εάν προτιμάτε φυσικά κόκκαλα, τότε να επιλέγετε κόκκαλα του μηρού και των  αστραγάλων.

Πόσο κοστίζει μια επίσκεψη οδοντιατρικού ελέγχου. Το κόστος της επίσκεψης για έναν οδοντιατρικό έλεγχο είναι το κόστος μιας απλής κτηνιατρικής επίσκεψης, και ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι κτηνίατρος – οδοντίατρος, απόφοιτος του 2005 της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην οδοντιατρική ζώων στη Σουηδία. Επικοινωνήστε με το τμήμα οδοντιατρικής ζώων του “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” κτηνιατρικού κέντρου για βοήθεια και πληροφορίες. 

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0