Κουνάβια. Πόσο καλά γνωρίζουμε τα κουνάβια; Μύθοι, λάθη και υπερβολές – vets.com.gr

κουνάβι μύθοι λάθη υπαρβολές

κουνάβια μύθοι λάθη και υπαρβολές

Εξωτικά ζώα: Κουνάβια. Πόσο καλά γνωρίζουμε τα κουνάβια; Μύθοι, λάθη και υπερβολές
Κουνάβια βασικές πληροφορίες και ποιές είναι σωστές και ποιές είναι λάθος;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Όλες αυτές τις ιστορίες που αφορούν τα κουνάβια θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν σοβαρά. Για παράδειγμα όλοι έχουμε ακούσει ότι τα κουνάβια μεταφέρουν τη λύσσα ή ότι είναι χαζά ζώα, ή ότι μυρίζουν απαίσια, ή ότι είναι επιθετικά και πολλά άλλα. Ας αρχίσουμε λοιπόν να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους ένα προς ένα.
1. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι σιωπηλά ζώα.
Λάθος. Τα κουνάβια μπορούν να κάνουν θορύβους και συχνά κάνουν θορύβους, ενώ παίζουν ή χορεύουν. Ασφαλώς  δεν είναι από τα πιο φωνακλάδικα ζώα, σίγουρα όμως δεν είναι και σιωπηλά.
2. Λέγεται ότι τα κουνάβια δεν μπορούν να εκπαιδευτούν.
Λάθος. Σίγουρα και μπορούν να εκπαιδευτούν.
3. Λέγεται ότι τα κουνάβια έχουν εξαιρετική όραση, επειδή μπορούν να ζουν σε λαγούμια στο σκοτάδι.
Λάθος. Τα κουνάβια δεν έχουν καλή όραση και μπορούν να δούν μόνο το κόκκινο και μπλε χρώμα.
4. Λέγεται ότι τα κουνάβια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κιβώτιο υγιεινής και κάνουν τις ακαθαρσίες τους παντού.
Λάθος. Μπορούν, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος και υπομονή.
5. Λέγεται ότι τα κουνάβια πρέπει να περιορίζονται.
Λάθος εν μέρει. Σε μερικά σπίτια τα κουνάβια έχουν εκπαιδευτεί να είναι ελεύθερα στο σπίτι, ακριβώς όπως μια γάτα ή ένας σκύλος. Θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση του.
6. Λέγεται ότι τα κουνάβια δαγκώνουν.
Λάθος εν μέρει.
Παρά το γεγονός ότι κάθε ζώο με τα δόντια του έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει, το κλειδί για την πρόληψη είναι η κοινωνικοποίηση, την κατάλληλη φροντίδα και την εκπαίδευση. Τα κουνάβια που δαγκώνουν έχουν συνήθως υποστεί κακοποίηση και είναι φοβισμένοι, όπως και όλα τα κακοποιημένα ζώα.
7. Τα κουνάβια επιτίθενται σε ανθρώπους.
Λάθος εν μέρει. Τα κουνάβια δεν επιτίθενται σε ανθρώπους όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατες έρευνες.
8. Λέγεται ότι τα κουνάβια δεν χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα.
Λάθος. Απαιτούν ακριβώς την κτηνιατρική φροντίδα, όπως οποιοδήποτε άλλο ζώο. Η ετήσια εξέταση  είναι σημαντική για την υγεία ενός κουναβιού, μαζί με άσκηση και καλή διατροφή
9. Λέγεται ότι τα κουνάβια πρέπει να τρώνε φρούτα.
Λάθος. Δίνοντας στα κουνάβια μόνο φρούτα και λαχανικά  μπορεί  να προκαλέσετε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως όγκους. Τα κουνάβια χρειάζονται πρωτεΐνη από  υψηλής ποιότητας τρόφιμα και κατά κάποιον τρόπο είναι ζώα σαρκοφάγα.
10. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι ένα είδος αρουραίων.
Λάθος. Τα κουνάβια έχουν καταγωγή από ένα είδος αγριόγατας και είναι ζώα θηλαστικά.
11. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι άγρια ζώα.
Λάθος. Δεν υπάρχει καμιά άγρια αποικία κουναβιών. Στην πραγματικότητα, τα κουνάβια δεν μπορούν να επιβιώνουν σε εξωτερικούς χώρους λόγω της περιορισμένης όρασης τους, της έλλειψης φόβου, και της αδυναμίας τους να αντέξουν υψηλές θερμοκρασίες. Τα κουνάβια εξημερώθηκαν πριν από πολύ καιρό και είναι ζώα συντροφιάς.
12. Λέγεται ότι τα κουνάβια παράνομα κατοικίδια ζώα.
Λάθος εν μέρει. Μόνο σε ορισμένες χώρες. Τα κουνάβια είναι νόμιμα στα περισσότερα κράτη.
13. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση της λύσσας.
Λάθος. Σαν οικόσιτα ζώα τα κουνάβια που ζουν σε κλειστούς χώρους, είναι απίθανο να ευθύνοται για την εξάπλωση της  λύσσας.
14. Λέγεται ότι τα κουνάβια σκοτώνουν άλλα ζώα.
Λάθος εν μέρει. Έχουν ένστικτα κυνηγού και τα θύματα τους είναι τα ερπετά και τα έντομα. Τα πουλιά και τα κουνέλια δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι τους , αλλά μπορούν και συνυπάρχουν. Μπορούν όμως να γίνουν φίλοι με την γάτα και με τα σκυλιά. Τα σκυλιά όμως που έχουν αρπακτικά ένστικτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο του κουναβιού.
15. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι δύσκολα για να τα έχουμε σαν κατοικίδια ζώα.
Λάθος εν μέρει. Είναι αλήθεια ότι τα κουνάβια απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από ό, τι κάποια άλλα κατοικίδια ζώα, διότι κρύβουν πράγματα του σπιτιού με το παιχνίδι τους και επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων σας με τις σκανδαλιές τους.
16. Λέγεται ότι τα κουνάβια μυρίζουν άσχημα (βρωμάνε).
Λάθος εν μέρει. Αυτό είναι από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά μα τα κουνάβια. Κάθε ζώο έχει κάποια οσμή, στο κουτάβι είναι λίγο πιο έντονη. Η στείρωση όμως μειώνει σημαντικά αυτή τη δυσοσμία, όπως και η αφαίρεση των πρωκτικών αδένων. Εάν το κουνάβι σας δεν είναι στειρωμένο, έχει και τις οσμές των πρωκτικών αδένων του, τότε ναι, θα μυρίζει περισσότερο από το αναμενόμενο και μάλιστα δύσοσμα.
17. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι ηλίθια ζώα.
Λάθος. Τα κουνάβια μπορεί να φαίνονται κουτά, αλλά με βάση την περιέργεια τους, μπορεί να είναι εξυπνότερα από τις γάτες ή τους σκύλους. Γενικά τα κουνάβια είναι ευφυή ζώα.
18. Λέγεται ότι τα κουνάβια θα σας κρατούν ξύπνιος όλη τη νύχτα.
Λάθος. Δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία από τα κουνάβια για να σας καταστρέψουν τον ύπνο. Κάθε κουνάβι έχει διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι δραστήρια το σούρουπο και την αυγή. Πιθανόν όμως να  σηκωθούν και να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και κάθε άλλο ζώο. Κοιμούνται κατά μέσο όρο 18 ώρες την ημέρα!
19. Λέγεται ότι τα κουνάβια πρέπει να κοιμούνται έξω.
Λάθος. Αυτό δεν είναι μόνο ένας λανθασμένος μύθος, αλλά είναι επικίνδυνο για τη ζωή των κουναβιών αν κάποιος το εφαρμόσει. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα κουνάβια αν ζουν έξω από το σπίτι, από τις θερμοκρασίες μέχρι τους υπάρχοντες εχθρούς τους.
20. Λέγεται ότι τα κουνάβια μεταφέρουν ασθένειες.
Λάθος. Τα κουνάβια έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό σε γενετικές παθήσεις.
21. Λέγεται ότι δεν μπορώ να έχω ένα κουνάβι, επειδή είμαι αλλεργικός σε κατοικίδια ζώα.
Λάθος. Τα κουνάβια είναι ότι το καλύτερο για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, επειδή είναι υποαλλεργικά.
22. Λέγεται ότι τα κουνάβια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.
Λάθος. Τα παιδιά είναι περισσότερο επικίνδυνοα για τα κουνάβια. Ο βίαιος χειρισμός, το χτύπημα και η ακατάλληλη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσουν στα κουνάβια αγωνία και βλάβες, έτσι ώστε να αισθανθούν την ανάγκη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0