Κοπροφαγία ζώων. Το σκυλί μου τρώει περιττώματα – vets.com.gr

Κοπροφαγία ζώων

Κοπροφαγία ζώων

Κοπροφαγία ζώων. Το σκυλί μου τρώει περιττώματα.
Aιτίες κοπροφαγίας στα ζώων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Κοπροφαγία. Το σκυλί μου τρώει περιττώματα.
Είναι φυσιολογικό για το σκυλί μου να τρώει τα περιττώματα του; Ασφαλώς και δεν είναι φυσιολογικό ένα σκυλί να τρώει τα περιττώματα του, αλλά δυστυχώς συμβαίνει.
Αρκετά σκυλιά τρώνε τα περιττώματα τους για διάφορους λόγους. Αλλά τι είναι αυτό που ωθεί πολλά σκυλιά σε μια τέτοια συμπεριφορά;

Κοπροφαγία. Είναι η κατανάλωση των περιττωμάτων ζώων ή ανθρώπων. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη κόπρος. Πολλά είδη ζώων τρώνε περιττώματα ως φυσιολογική συμπεριφορά και το κάνουν κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες.

Κατ ‘αρχήν, είναι  σιχαμερό να σε γλείφει ο σκύλος σου, που μόλις πριν λίγο τον είδες να τρώει κόπρανα. Επιπλέον, πως μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο παρασίτων, όταν τρώει τα περιττώματα του, ή περιττώματα άλλων ζώων. Οι αναμολύνσεις είναι εύκολες και συχνές. Συνεπώς αυτή η συνήθεια πρέπει να διακοπεί άμεσα, αφού υπάρχει κίνδυνος και για την υγιεινή του ίδιου του σκύλου αλλά και του περιβάλλοντός του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος είναι ότι το ζώο μπορεί να είναι πεινασμένο. Επίσης όσα ζώα υποσιτίζονται, ή υποφέρουν από δυσαπορρόφηση ή έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών και τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας, μπορεί να έχουν την τάση να τρώνε περιττώματα. Τέλος βασική αιτία είναι έλλειψη βιταμινών και ασβεστίου. Ένας άλλος πιθανός λόγος κοπροφαγίας είναι ότι ο σκύλος αρέσκεται στις γεύσεις! Τα κόπρανα της γάτας και του ανθρώπου περιέχουν σημαντικό ποσοστό πρωτεϊνών προσδίδοντας έντονη οσμή, που μπορεί να προσελκύσει ένα σκύλο.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια παθολογική κατάσταση; Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει. Αρχικά αποκλείουμε παθολογικές καταστάσεις. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν, το οποίο υπάρχει στο εμπόριο για να πασπαλίζουμε τα τρόφιμα, που αλλάζει τη γεύση των κοπράνων και τα καθιστά λιγότερο ορεκτικά. Για περισσότερες πληροφορίες  παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0