ΚΟΛΙ ΜΕ ΓΕΝΙ – Bearded collie – VETS

ΚΟΛΙ ΜΕ ΓΕΝΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΚΟΛΙ ΜΕ ΓΕΝΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ο  θορυβώδης σκωτσέζος κόλεΪ, γνωστός πιο παλιά ως κόλεϊ των Χάιλαντς είναι ένα ευγενικό γεμάτο ενεργεία καλοκάγαθο σκυλί.  Το ύψος του φτάνει περίπου τα 55 εκατοστά και το βάρος του τα 20-25 κιλά. Το τρίχωμα είναι μακρύ, ίσιο η κυματιστό κυρίως σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι, με η χωρίς άσπρα σημεία σε κεφάλι πόδια και ουρά. Εκτός από γκρι μπορεί να είναι μαύρο, καφέ και καστανό. Μέσος όρος ζωής τα 12-14 χρόνια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡIΣΤΙΚΑ: Σκύλος γεμάτος ενέργεια και εξυπνάδα μπορεί να γίνει με τη σωστή εκπαίδευση ιδανικός σύντροφος και πιστός εργάτης. Ευφυής αλλά και πολύ παιχνιδιάρης ο γενειοφόρος κολι αγαπά την οικογένεια και είναι πολύ καλός με τα παιδιά. Είναι από τις περιπτώσεις σκύλων που εμφανίζουν σπάνια είτε επιθετικότητα είτε νευρικότητα. Πολύ καλός στο να προειδοποιεί το σπιτικό για κάθε είδους επισκέπτες, λόγω του ευγενικού και του ειρηνικού χαρακτήρα του δεν λογίζεται ως ιδανικός φύλακας ούτε ως προστάτης.  

ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Πρέπει να είναι κανείς πολύ σίγουρος για να αποφασίσει να αποκτήσει ένα τέτοιο σκύλο. Πολύ ικανός στις αποδράσεις, ο γενειοφόρος κολι είναι σκύλος που έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και φροντίδα. Η εκπαίδευση  πρέπει να ξεκινά από τη πρώτη κιόλας μέρα της άφιξης του στο σπίτι. Το απαιτητικό του τρίχωμα έχει ανάγκη από καθημερινή περιποίηση.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Χρησιμοποιήθηκε στη Σκωτία για να ελέγχει και να προστατεύει τα κοπάδια των κυρίως προβάτων αλλά και των βοοειδών. Λόγω του σώματος τους μπορούν να επιβιώνουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε δύσβατα εδάφη. Η ράτσα κινδύνεψε με ολοκληρωτική εξαφάνιση στις αρχές του 20ου αιώνα.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0