ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ – VETS

ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ – VETS

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΡΡΥΘΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μείωση στους ανθρώπους, στα κατοικίδια ζώα και κυρίως στον σκύλο, σημβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το ποσοστό θνησιμότητας στα κατοικίδια ζώα από καρδιακές παθήσεις, φαίνεται να παρουσιάζει μια τάση σταδιακά αυξανόμενη. Οι αιτίες είναι πολλές και διάφορες, βασική όμως αιτία είναι το γεγονός, ότι τα κατοικίδια έχουν βγεί από το φυσιολογικό ρυθμό ζωής και έτσι υφίστανται όλες τις επιπτώσεις των νόσων του πολιτισμού. Η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή είναι τα βασικά στοιχεία που προκαλουν τις νόσους του πολιτισμού. Οι καρδιοπάθειες είναι πολλές, διάφορων τύπων και διάφορης σοβαρότητας

   Οι γενικοί τύποι των καρδιακών παθήσεων που συναντάμε στα κατοικίδια ζώα είναι:

1).Καρδιακά προβλήματα βαλβίδας. Είναι η πιο κοινή αιτία των καρδιακών παθήσεων σε σκύλους. Οι βαλβίδες της καρδιάς εμφανίζουν ανεπάρκεια στη φραγή με συνέπεια τη κακή τροφοδοσία του οργανισμού με αίμα. 2). Φλεγμονή της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα).  Προκαλείται από λοίμωξη των μυών της καρδιάς. 3). Παρασιτική καρδιοπάθεια. Η ασθένεια προκαλείται από τα σκουλήκια (διροφιλάριες), και μεταδίδεται με τα κουνούπια.  4). Αρρυθμία ή καρδιακή αρρυθμία. Προκαλείται από τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρικού συστήματος ελέγχου της καρδιάς. 5). Άλλες ασθένειες της καρδιάς μπορεί να οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες.

Τι ειναι η αρρυθμία ή καρδιακή αρρυθμία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η καρδιά διεγείρεται από τον φλεβόκομβο που εντοπίζεται στο δεξιό κόλπο μεταξύ της άνω και κάτω κοίλης φλέβας. Ο ρυθμός στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως φλεβοκομβικός, δεν υπάρχει δηλαδή παραγωγή ερεθισμάτων από έκτοπο κέντρο πέρα του φλεβόκομβου και συνεπώς δεν παρατηρείται αρρυθμία. Με τον όρο αρρυθμίες αναφερόμαστε σε  διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς οι οποίες οφείλονται σε μεταβολές: Του αυτοματισμού, με συνέπεια να διαταράσσεται η συχνότητα των ερεθισμάτων που εκπέμπονται από τον φλεβόκομβο ή και από τα άλλα αυτοματικά κέντρα. Της αγωγιμότητας, αποκλεισμός μερικών ερεθισμάτων σε κάποιο σημείο του αγωγού συστήματος. Πυροδοτούμενης δραστηριότητας. Πρόκειται για παραγωγή ερεθισμάτων τα οποία οφείλονται σε δυναμικά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια  της αναπόλωσης του δυναμικού ενεργείας. Παθολογικής αυτοματικότητας. Είναι ασυνήθιστος μηχανισμός κατά τον οποίο ένα έκτοπο κέντρο εκπολώνεται αυτόνομα αλλά υπάρχει καταστολή από τον φλεβόκομβο.

    Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου ορισμένα από τα γενικά συμπτώματα εκδήλωσης μιας καρδιακής νόσου, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να ανατρέψει δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία του κατοικίδιου ζώο σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, βήχα, κόπωση, λιποθυμία, ένα γαλαζωπό χρώμα στη γλώσσα, απώλεια της όρεξης, οίδημα στα άκρα του σώματος, καθώς και τον γρήγορο ή πολύ αργό καρδιακό παλμό.  Ακριβώς όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι περισσότερες καρδιακές παθήσεις στα κατοικίδια ζώα μπορεί να ελεγχθούν μέ την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και τη σωστή περίθαλψη. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα συμπτώματα από κάποια μορφή καρδιοπάθειας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0