ΔΙΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΟ -VETS

ΔΙΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΟ -VETS

ΔΙΑΤΑΣΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ. Είναι η αιφνίδια διόγκωση του στομάχου και η σχεδόν ταυτόχρονη στροφή του γύρω από τον επιμήκη άξονα του. Οφείλεται στον αέρα που έχει καταπιεί το σκυλί σε συνδιασμό της λαίμαργης κατανάλωσης τροφής, μεγάλης ποσότητας νερού και αμέσως μετά, έντονης μυϊκής άσκησης. Βέβαια τα ακριβή αίτια για αυτή την παθολογική κατάσταση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η στροφή που σημειώνεται είναι δεξιόστροφη και φτάνει τις 270 μοίρες. Σπάνια η στροφή είναι αριστερόστροφη και φτάνει τις 90 μοίρες. Η στροφή του στομάχου προκαλεί σύγκλειση του καρδιακού στομίου, του πυλωρικού στομίου, στραγγαλισμό των γαστροσπληνικών αιμοφόρων αγγείων και αναδίπλωση του περιφερικού συνήθως τμήματος της σπλήνας με αποτέλεσμα τη παθητική συμφόρηση του στομάχου και της σπλήνας. Η κατάσταση αυτή, που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηρισθεί και ως σύνδρομο την συναντάμε στις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές σκύλων (μεγάλος Δανός, αγίου Βερνάρδου, Irish woulfhound, Γερμανικός ποιμενικός, Weimeraner, Αγγλικό και Ιρλανδέζικο Setter). Έχει άμεση σχέση τόσο με τη φηλή, την ηλικία (από 2 έως 10 ετών) και τον χαρακτήρα του σκύλου( ζώα νευρικά, υπερκινητικά, στρεσσαρισμένα), όσο και με το είδος της τροφής και γενικά όλης της διατροφικής συμπεριφοράς του ζώου (διατροφή μια φορά την ημέρα, το σημείο της τροφοδόχου σε υψηλότερο επίπεδο, μεγάλη ποσότητα τροφής, μεγάλη ταχύτητα λήψης, μεγάλο μέγεθος της κροκέττας ).

   Η παθολογική κατάσταση με τη γαστρική διάταση και την ταυτόχρονη στροφή του στομάχου προκαλεί ένα σύνολο αντιδράσεων επηρεάζοντας όλο τον οργανισμό του ζώου, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός του συνδρόμου. Έτσι παρατηρείται αντίδραση του σπλήνα, του ήπατος, της καρδιάς, των πνευμόνων, των επινεφριδίων και γενικά επέρχεται μια έντονη αλλαγή της κυκλοφορίας με τελική συνέπεια αύξηση της ενδογαστρικής πίεσης και καρδιογενή καταπληξία. Η όλη κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και επείγουσα και παρά τη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση η θνησιμότητα φτάνει στο ποσοστό του 50%. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη λαμβανομένης υπ΄όψη μας της γενικευμένης κατάρρευσης του οργανισμού του πάσχοντος σκύλου.

   Η αντιμετώπιση της παθολογικής αυτής κατάστασης (διάτασης-στροφής στομάχου) στοχεύει: 1) Στην αποσυμπίεση της διάτασης. 2) Στη χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών για την ρύθμιση της αιμοδυναμικής αστάθειας. 3) Μετα την πάροδο 1-2 ωρών είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που επιβάλλεται η διενέργεια γαστρεκτομής, σπληνεκτομής και είναι πιθανή η ταυτόχρονη εμφάνιση αρρυθμιών, τότε αυξάνεται η θνησιμότητα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Μετά την επιτυχημένη χειρουργική αποκατάσταση πρέπει να προβλεφθεί η αποτροπή υποτροπής, που γίνεται με τη διενέργεια γαστροπηξίας. Αν δεν γίνει γαστροπηξία τα ποσοστά υποτροπής ανέρχονται στο 80%. Το πάσχον ζώο θα πρέπει να παραμείνει στην κλινική τουλάχιστον για 2 με 3 εικοσιτετράωρα σε εντατική παρακολούθηση και να του χορηγηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα αντιβιοτική κάλυψη. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί ειδική δίαιτα με κατάλληλο σιτηρέσιο και ειδικό πρόγραμμα διατροφής.

   Ενδείξεις που πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης για να προλάβει μια πιθανή στροφή στομάχου, ή για να βρεθεί το συντομότερο στον κτηνίατρο για βοήθεια. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες ενδείξεις, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να σώσετε το ζώο σας. Έντονη ανησυχία του σκύλου, με σιελλόροια (αυξημένη σε ποσότητα και ένταση), συνεχείς αλλά αποτυχημένες προσπάθειες για έμετο και βεβαίως απότομη διόγκωση του μπρόσθιου τμήματος της κοιλιάς που είναι σκληρή στη ψηλάφηση, έντονο κοιλιακό πόνο, απροθυμία μετακίνησης, επιπόλαιη αναπνοή, γρήγορο και αδύνατο σφυγμό. Η διάρκεια της παθολογικής αυτής κατάστασης δεν ξεπερνά τις 8 ώρες.   Να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη μεταφορά στον κτηνλιατρο και η άμεση αντιμετώπιση αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης στο 90%.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0