ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

EΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΧΑΡΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

–  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Τι είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου στο σκύλο.

   Με τον όρο εκφύλιση εννοούμε την απώλεια της φυσιολογικής δομής ενός ιστού ή οργάνου. Μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ο ελαστικός δίσκος που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο στην περιφέρειά του και τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του. Η σπονδυλική στήλη είναι ένας οστέινος σχηματισμός ο οποίος εκτός από το στηρικτικό του ρόλο έχει και ρόλο προστασίας του νωτιαίου μυελού που βρίσκεται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ρήγνυνται με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους (πηκτοειδής πυρήνας) να πιέζει το νωτιαίο μυελό και να προκαλεί την καταστροφή του.

   Ο νωτιαίος μυελός αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νευρικές ίνες μέσα από τις οποίες διέρχονται νευρικές ώσεις προκειμένου να μεταβιβάζονται αφενός κινητικές εντολές από τον εγκέφαλο προς τους μυς και αφετέρου αισθητικές πληροφορίες προς τον εγκέφαλο. Δηλαδή είναι απαραίτητος για την εκτέλεση διαφόρων κινήσεων αλλά και για να αντιλαμβάνεται το ζώο διάφορα ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με την αφή, την θερμοκρασία και τον πόνο. Επίσης μέσω του νωτιαίου μυελού εκτελούνται πολλά από τα αντανακλαστικά των άνω και των κάτω άκρων.

Τι σημαίνει ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου και πως συμβαίνει;

   Όταν ο ινώδης δακτύλιος του μεσοσπονδύλιου δίσκου εκφυλίζεται, επιτρέπει στον πηκτοειδή πυρήνα να διαφύγει από το εσωτερικό του δίσκου. Αυτό ονομάζεται ρήξη του δίσκου. Επειδή όμως ο ινώδης δακτύλιος είναι πιο λεπτός στο άνω τμήμα του, που βρίσκεται πιο κοντά στο σπονδυλικό σωλήνα, το υλικό του εσωτερικού του δίσκου διαφεύγει σχεδόν πάντα προς το σωλήνα αυτό, προκαλώντας πίεση του νωτιαίου μυελού.

Υπάρχουν δύο τύποι εκφύλισης μεσοσπονδύλιου δίσκου:

A. Ο τύπος Ι, ο οποίος αφορά τις ονομαζόμενες χονδροδυστροφικές φυλές. Τέτοιες φυλές είναι τα CockerSpaniel, τα Bulldog, τα Beagle, τα Daschund και άλλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έναρξη των εκφυλιστικών αλλοιώσεων στους μεσοσπονδύλιους δίσκους σε πολύ νεαρή ηλικία, ακόμα και 1 έτους. Σε τέτοια ζώα είναι πιθανό να υπάρξει ξαφνική ρήξη του δίσκου με αποτέλεσμα την οξεία εμφάνιση συμπτωμάτων.

B. Ο τύπος ΙΙ, ο οποίος αφορά σκύλους μη χονδροδυστροφικών φυλών και σχετίζεται με την φυσιολογική εκφύλιση που μπορεί να παρουσιάσει ο δίσκος λόγω προχωρημένης ηλικίας. Στα ζώα αυτά συνήθως η πίεση που προκαλείται από τον εκφυλισμένο δίσκο είναι σταδιακά αυξανόμενη και τα συμπτώματα επιδεινώνονται χωρίς να έχουν την οξύτητα της πρώτης περίπτωσης.

Συμπτώματα της εκφυλιστικής δισκοπάθειας στο σκύλο;

   Όταν πρόκειται για εκφυλιστική δισκοπάθεια τύπου Ι τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα. Η κλινική εικόνα ποικίλλει από την απλή παρουσία άλγους μέχρι την εμφάνιση πάρεσης ή παράλυσης. Τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν απροθυμία να μετακινηθούν, κύφωση, αταξία, σπαστική πάρεση ή παράλυση αλλά και διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση. Σε εκφυλιστική δισκοπάθεια τύπου ΙΙ η αταξία και οι κινητικές διαταραχές εμφανίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων χωρίς να είναι έκδηλη η παρουσία του άλγους. Αρκετές φορές ο σκύλος απλώς προσπαθεί να μένει ακίνητος, χωρίς ο ιδιοκτήτης να αντιλαμβάνεται ότι το ζώο του πάσχει από αυτό το πρόβλημα. Σταδιακά μπορεί να επέλθει η πάρεση ή η παράλυση.

Διάγνωση ρήξης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

   Το ιστορικό του ζώου που περιλαμβάνει πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα, αταξία ή παράλυση χωρίς να έχει αναφερθεί τραυματισμός, αλλά και η φυλή του ζώου προδιαθέτει τον κτηνίατρο στην παρουσία ρήξης. Η κλινική εξέταση μπορεί να δώσει στοιχεία για το αν το πρόβλημα προέρχεται όντως από το νωτιαίο μυελό. Η ακριβής εντόπιση του προβλήματος όμως μπορεί να γίνει με την λήψη μυελογραφήματος, που δεν είναι άλλο παρά η λήψη ακτινογραφίας με τη χρήση ειδικού σκιαγραφικού υλικού που μπορεί να αποκαλύψει αλλοιώσεις που θα ήταν μη αντιληπτές σε μία απλή ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Η ρήξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου παρόλα αυτά θα πρέπει να διαφοροποιείται από άλλες παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως νεοπλασία, θρομβοεμβολή ή κάποια εκφυλιστική μυελοπάθεια.

Θεραπεία εκφυλιστικής δισκοπάθειας

   Για την θεραπεία υπάρχει η συντηρητική και η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την οξύτητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Στη συντηρητική μέθοδο χρησιμοποιούνται κυρίως αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες μειώνουν το οίδημα και τη φλεγμονή που δημιουργείται με αποτέλεσμα να αποσυμπιέζεται ο νωτιαίος μυελός. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση γίνεται μόνο σε ελαφριά περιστατικά. Σε βαρύτερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που γίνεται αποσκοπεί στο να απομακρυνθεί το υλικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει διαφύγει στο σπονδυλικό σωλήνα ώστε να αποσυμπιεστεί ο νωτιαίος μυελός.

 Πότε μπορούμε να πούμε αν η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής

   Τα αποτελέσματα της επέμβασης δεν είναι άμεσα καθώς μπορεί να χρειαστούν ακόμα και αρκετές ημέρες προκειμένου να επανακτήσει το ζώο την κινητική του ικανότητα. Δυστυχώς όμως αν η βλάβη στο νωτιαίο μυελό ήταν σοβαρή, τότε μπορεί , ακόμα και μετά από μια επιτυχή επέμβαση, τα συμπτώματα να μην υποχωρήσουν.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0