Διατροφή ζώων: Βιταμίνη C και ποιά η συμβολή της στην υγεία των ζώων – vets.com.gr

Διατροφή ζώων: Βιταμίνη C και ποιά η συμβολή της στην υγεία των ζώων
Που βοηθά η χρήση της βιταμίνης C τα ζώα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Περί το έτος 1742, ο χυμός λεμονιού ήταν γνωστός για την αποτροπή του σκορβούτου. Ωστόσο όμως, μόλις το 1928 προσδιορίστηκε ότι το ευεργετικό συστατικό στο χυμό του λεμονιού, δεν ήταν άλλο παρά η Βιταμίνη C. Στη σημερινή εποχή, αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι η δυνατότητα της Βιταμίνης C να θεραπεύει το σκορβούτο, αλλά η ικανότητά της να προστατεύει τα κύτταρα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

   Η βιταμίνη C είναι μια πολύ καλή βιταμίνη, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο των αθρώπων, όσο και των ζώων. Το ανοσοποιητικό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού, που καθορίζει γενικά την υγεία. Η ακεραιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται κυρίως από τη γήρανση, τις ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και την εφαρμογή μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Η βιταμίνη C συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνης, πρωτεΐνης με βασικό ρόλο την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών. Επίσης, βοηθάει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται τακτικά σε θεραπευτικά σχήματα κατά της γρίπης, στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ως φυσικό αντιισταμινικού. Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η βιταμίνη C βοηθά επίσης τους σκύλους και τις γάτες σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του καταρράκτη, καρκίνου, δυσπλασία ισχίου και αρθρίτιδα.

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

   Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ένα ένζυμο, το οποίο τους επιτρέπει να παράγουν τη δική τους βιταμίνη C, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C. Επομένως, δεν είναι πάντα αναγκαίο να χορηγείται η βιταμίνη C σε υγιή ζώα. Η χορήγηση της επιβάλλεται σε περιπτώσεις ασθένειας, τραυματισμού, άγχος, κόπωσης, γήρατος και σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι απαιτήσεις του οργανισμού των ζώων σε βιταμίνη C, είναι πολύ περισσότερες, από ό,τι ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να παράγει. Η παροχή σε αυτές τις περιπτώσεις των πασχόντων ζώων βιταμίνης C σε καθημερινή βάση, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία και τη ζωή τους. Η βιταμίνη C είναι πολύ ασταθής και καταστρέφεται εύκολα λόγω οξείδωσης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ποσοτικές συστάσεις για τη δοσολογία παροχής βιταμίνης C για σκύλους και γάτες. Σύμφωνα όμως με τη διεθνή βιβλιογραφία, φαίνεται ότι τα κουτάβια, οι γάτες και τα μικρά σκυλιά χρειάζονται 250mg ανά ημέρα, τα σκυλιά μεσαίου 500mg ανά ημέρα και τα μεγάλα σκυλιά 750mg ανά ημέρα.

ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ  C ΤΑ ΖΩΑ

   Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσπλασίας των ισχίων στο σκύλο και στις αρθρίτιδες. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να χρησιμοποιεί σωστά το ασβεστίο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των οστών και των αρθρώσεων και προστατεύει από πιθανή επιδείνωση. Η βιταμίνη C βοηθά σε περιπτώσεις δυσπλασίας του ισχίου, διότι συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους και τους τένοντες. Είναι σημαντικό επίσης να δοθεί βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής των κουταβιών, κυρίως σε φυλές που κινδυνεύουν να αναπτύξουν δυσπλασία του ισχίου.

   Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας, ειδικά σε περιπτώσεις θεραπευτικών σχημάτων κατά των παθήσεων της γάτας της λοιμώδης περιτονίτιδας (FIP) και της λευχαιμίας.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΕ:

1.- Μείωση του κινδύνου του καταρράκτη με την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν το φακό.

2.- Βοηθά τα ζώα που πάσχουν από αρθρίτιδα.

3.- Βοηθά στην επούλωση πληγών και σε θεραπείες λοιμώξεων.

4.- Βελτιώνει την ουλίτιδα.

5.- Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

6.- Ρυθμίζει τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις.

7.- Υπεισέρχεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

8.- Μετέχει στη διάπλαση του συνδετικού ιστού.

9.- Επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων.

   Η βιταμίνη C λειτουργεί καλά με τις άλλες βιταμίνες, ειδικά με τη βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή με πιο γνωστή διατροφική πηγή τα πορτοκάλια. Άλλες πολύ καλές πηγές της είναι τα ακτινίδια, τα γκρέιπ φρουτ, οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, οι ντομάτες, τα πράσινα λαχανικά π.χ. (μπρόκολο) και οι γλυκοπατάτες. Προσθήκη καθημερινά βιταμίνης C σε φυσική μορφή ή σε μορφή σκόνης στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας, βοηθά στη βελτίωση της συνολικής γενικής υγείας τους.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0