Δημόσια υγεία.: Ευλογιά και άνθρωπος – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Ευλογιά και άνθρωπος
Τι είναι η ευλογιά;
Πως προκαλείται και πως μεταδίδεται η ευλογιά;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Τι είναι η ευλογιά

   Η ευλογιά είναι μια σοβαρή, μεταδοτική και ορισμένες φορές θανατηφόρος ασθένεια. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με το ειδικό εμβόλιο.

   Υπάρχουν δύο μορφές ευλογιάς. Η μείζων ευλογιά είναι η πιο συχνή και πιο σοβαρή μορφή και χαρακτηρίζεται από έντονο και εκτεταμένο εξάνθημα και ψηλό πυρετό. Υπάρχουν 4 τύποι μείζονος ευλογιάς: η κοινή (ο πιο συχνός τύπος, περίπου το 90% των περιπτώσεων), η τροποποιημένη (η οποία είναι ηπιότερη και εμφανίζεται σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί στο παρελθόν), η επίπεδη ευλογιά και η αιμορραγική (και οι δύο μορφές είναι σπάνιες και πολύ σοβαρές). Από ιστορικές πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι η θνητότητα της μείζονος ευλογιάς φτάνει περίπου το 30%, ωστόσο η επίπεδη και η αιμορραγική μορφή είναι πάντοτε θανατηφόρες. Η ελάσσων μορφή ευλογιάς είναι λιγότερο συχνή και πολύ ηπιότερη, ενώ η θνητότητά της είναι μικρότερη από 1%.

   Επιδημίες ευλογιάς εμφανίζονταν, επί χιλιάδες χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο σήμερα, μετά από μια παγκόσμια, επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ασθένεια έχει εξαλειφθεί από ολόκληρο τον πλανήτη. Το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς στη γη εμφανίστηκε στη Σομαλία το 1977. Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία ευλογιάς εμφανίστηκε το 1951 στην Μάνδρα Αττικής, ενώ ο εμβολιασμός σταμάτησε το 1980. Την ίδια εποχή σταμάτησε ο προληπτικός εμβολιασμός σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού η ασθένεια πλέον κηρύχθηκε εκριζωμένη.

Πως προκαλείται η Ευλογιά

   Η ευλογιά οφείλεται σε έναν ιό, τον ιό της ευλογιάς, ο οποίος εμφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μετά από την εκστρατεία εκρίζωσης (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), ο ιός διατηρείται μόνο σε δύο εργαστήρια στον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσική Κοινοπολιτεία. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να κατέχουν ποσότητες του ιού της ευλογιάς, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν σε πολεμικές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Σήμερα όμως, τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών του κόσμου συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση τέτοιων δυνητικών απειλών.

Πως μεταδίδεται η ευλογιά

   Σε γενικές γραμμές, για να μεταδοθεί η ευλογιά από άτομο σε άτομο απαιτείται άμεση και παρατεταμένη επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο). Επίσης η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με σωματικά υγρά ασθενούς που πάσχει από ευλογιά (αίμα, υγρό από τις φυσαλίδες του εξανθήματος, σάλιο κλπ), ή με μολυσμένα προσωπικά αντικείμενα του ασθενούς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ). Σπανιότερα, η ευλογιά μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα σε κλειστούς χώρους, όπως σε κτίρια, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

   Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Δεν είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από έντομα ή ζώα.

   Ένας ασθενής με ευλογιά είναι μολυσματικός (μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άλλα άτομα) από τη στιγμή που εμφανίζει πυρετό, αλλά η μολυσματικότητα αυξάνεται πολύ, μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Στο στάδιο αυτό όμως, ο ασθενής είναι σε πολύ βαριά κατάσταση, οπότε δεν είναι πιθανόν να μετακινείται και να διασπείρει την ασθένεια στον υπόλοιπο πληθυσμό εκτός ίσως από την οικογένειά του. Ο ασθενής παραμένει μολυσματικός μέχρι τη στιγμή που θα εξαφανιστεί τελείως το εξάνθημα.

ΠΗΓΗ : ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0