Διατροφή ζώων: Αντιοξειδοτικά συμπληρώματα σε ζώα. Ποιές ουσίες είναι αντιοξειδοτικές – vets.com.gr

Διατροφή ζώων: Αντιοξειδοτικά συμπληρώματα σε ζώα.
Ποιές ουσίες είναι αντιοξειδοτικές;
Τι είναι τα αντιοξειδοτικά;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ;   Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αντιδρούν με το οξυγόνο και έτσι εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες. Μας προστατεύουν από τις δυσμενείς επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών που προκαλούνται από τη ραδιενεργό ακτινοβολία, ακτίνες Χ, υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, και την έκθεση σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Επίσης προστατεύουν τις αδύναμες πρωτεΐνες και τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων και παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση των ιδιαίτερα δραστικών ατόμων οξυγόνου (“ελεύθερες ρίζες”). Χρησιμοποιώντας αντιοξειδωτικά βοηθάμε τον κάθε οργανισμό να επιβραδύνει και να αποτρέψει τη ζημία των ελεύθερων ριζοσπαστών που επιταχύνει τη γήρανση και την καταστροφή των κυττάρων.

 ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΕΣ ΤΟΥΣ. Διαβάζοντας κανείς τα παρακάτω αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των βιταμινών και των συμπληρωμάτων για τη ζωή των ζώντων οργανισμών.

Βιταμίνη C Η βιταμίνη C συνδέεται κυρίως με τα νιτρικά άλατα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Λέγεται επίσης ασκορβικό οξύ ή ασκορβικό νάτριο.

Βιταμίνη Ε  Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και προστατεύει τα λιπίδια (λιπαρά) μέρη των κυττάρων, όπως τα κυτταρικά τοιχώματα και τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης λέγεται και άλφα-τοκοφερόλη.

Β-καροτένιο Το Β-καροτένιο είναι μια μορφή της βιταμίνης Α. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά δέσμευσης των ελεύθερων ριζών που ονομάζεται και ” οξυγόνο απλής κατάστασης.”

Ψευδάργυρος Ο  ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των κυτταρικών μεμβρανών, την προστασία τους από πιθανές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Σελήνιο Το Σελήνιο είναι ένα μέταλλο, που χρειάζεται το σώμα για να σύνθεση επαρκών ποσοτήτων της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, η οποία αποτελεί σημαντικό ένζυμο αντιοξειδωτικό, που προστατεύει από τη ζημία ελεύθερων ριζοσπαστών. Έχει συνεργιστική δράση με την βιταμίνη Ε.

Quercetin  είναι είναι φυτικής προέλευσης φλαβονοειδές , που σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες.

Bromelain  ένα μείγμα θείο που περιέχει πρωτεΐνες-ένζυμα, τα αποκαλούμενα πρωτεολυτικά ένζυμα ή πρωτεάσες επίσης περιέχει πολλές άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες. ενισχύει την απορρόφηση των quercetin (κασσίτερο, είναι φυτικής προέλευσης φλαβονοειδές) και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Άλφα λιποϊκό οξύ  Το Άλφα λιποϊκό οξύ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί η υγεία των μικρών κυτταρικών δομών που ονομάζονται μιτοχόνδρια.

Ρουτίνη Ρουτίνη είναι ένα πολυφαινολικό φλαβονοειδές που καταστρέφει έναν ορισμένο τύπο των ελεύθερων ριζών, ονομάζεται ριζικό υπεροξείδιο.

Λυκοπένιο Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που προστατεύει τα κύτταρα από τις ζημιογόνες επιπτώσεις του οξυγόνου και του φωτός. Έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα όλων των καροτενοειδών. Στον άνθρωπο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και άλλων ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0