Δημόσια υγεία.: Λεϊσμανίαση και άνθρωπος – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Λεϊσμανίαση και άνθρωπος.

H Λεϊσμανίαση στον άνθρωπο.
Κίνδυνος από τη Λεϊσμανίαση για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Μετάδοση, συμπτώματα, διάγνωση και πρόληψη της λεϊσμανίασης στον άνθρωπο
Μην αφήνετε ανεμβολίαστα τα ζώα σας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ|
ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

    Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ζωοανθρωπονόσος νόσος που προκαλείται από 20 και περισσότερα είδη του παράσιτου Leishmania και μεταδίδεται αποκλειστικά και μόνο με το τσίμπημα της ειδικής και συγκεκριμένης σκνίπας. Η νόσος εμφανίζεται με τρεις μορφές: 1.) Η δερματική λεϊσμανίαση. 2.) Η σπλαγχνική (Καλά-αζάρ) λεϊσμανίαση. 3.) Η βλεννογονική λεϊσμανίαση , η οποία είναι και η πιο σπάνια. Το είδος Leishmania infantum προκαλεί τη σπλαχνική λεϊσμανίαση (καλααζάρ) ενώ η Leishmania tropica προκαλεί τη δερματική λεϊσμανίαση. Η λεϊσμανίαση έχει παγκόσμια εξάπλωση, με περισσότερο συχνότητα εμφάνισης σε τροπικές και υποτροπικές χώρες και σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Πρόκειται για μια επιδημική νόσο που προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών λεϊσμανίασης στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να πτοκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ: Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται με το τσίμπημα ορισμένων τύπων φλεβοτόμων (σκνίπες). Οι σκνίπες κολλάνε το παράσιτο αφότου τσιμπήσουν μολυσμένο με λεϊσμανίαση άνθρωπο ή ζώο, (τρωκτικό ή σκύλο). Η λεϊσμανίαση μπορεί να μεταδοθεί και με μετάγγιση αίματος ή με μολυσμένες βελόνες, ενώ σπάνια μεταδίδεται και από την έγκυο μητέρα στο βρέφος.

ΕΠΩΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ: Τα συμπτώματα της δερματικής λεϊσμανίασης, η οποία αποτελεί τη συχνότερη μορφή λεϊσμανίασης, εμφανίζονται 2- 8 εβδομάδες μετά το τσίμπημα από μολυσμένη σκνίπα. Ενώ τα συμπτώματα της σπλαγχνικής λεϊσμανίασης μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια κάποιων μηνών μετά το τσίμπημα ή ακόμη και χρόνων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ: Η δερματική λεϊσμανίαση προκαλεί: αρχικά, στρογγυλό ερυθρό εξάνθημα (βλατίδα), στη συνέχεια ξηρό και ανώδυνο έλκος (εφελκίδα) και τέλος ουλή. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση προκαλεί: συμπτώματα κυρίως στα παιδιά και λιγότερο στους ενήλικες, τα οποία είναι τα εξής: πυρετός, βήχας, διάρροια, ηπατοσπληνομεγαλία (διόγκωση σπλήνα, ήπατος), λεμφαδενοπάθεια, λευκοπενία, Θρομβοκυτταροπενία, αναιμία. Ενώ η βλεννογονική λεϊσμανίαση προκαλεί: ρινική καταρροή, ρινορραγία. φλεγμονή και διάτρηση του ρινικού διαφράγματος.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ: Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με ορολογικές, με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (για την ανεύρεση των αμαστιγωτών μορφών του παρασίτου σε παρασκευάσματα μυελού των οστών ή αίματος) ή ανεύρεση των προμαστιγωτών μορφών με καλλιέργεια.αίματος , με μοριακές τεχνικές (για την ανεύρεση του παρασίτου στο αίμα ή σε δείγματα δερματικής βλάβης) ή με ιστοπαθολογικές (βιοψία ιστού).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ: Η θεραπεία της λεϊσμανίασης περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, η οποία χορηγείται ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκά.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΝΜΑΝΙΑΣΗΣ :Ένα σύνολο μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται ατομικά και γενικά( κρατική μέριμνα και πρόληψη ).
1.) Λήψη μέτρων υγιεινής που μας προστατεύουν από τα τρωκτικά και το σκύλο.
2.) Έγκαιρη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τη νόσο και ευρεία – ορθή χρήση εντομοκτόνων. 3.)Καταστροφή των πιθανών σημείων που γεννούν οι σκνίπες τα αυγά τους και κυρίως των τεχνητών ταμιευτήρων νερού.
4.)’Αδειασμα και απολύμανση των διαφόρων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση νερού (π.χ. πλαστικά δοχεία, βαρέλια, κουβάδες, βάζα ή πιθάρια).
5.) Προστασία των χώρων διαβίωσης με σίτες σε παράθυρα και πόρτες.
6.) Επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με εντομοαπωθητικά κατά τούς ζεστούς μήνες (από Μάϊο έως και Οκτώβριο).

ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΝΜΑΝΙΑΣΗΣ: ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ- ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ CaniLeish. ΑΠΟ ΤΙΣ 16-1-12 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ CaniLeish. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

S.O.S. ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ.

Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗ  του σκύλου, είναι μια θανατηφόρος νόσος, που όμως από σήμερα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με το ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΖΑΡ που κυκλοφορεί. Μετά από 20 χρόνια σημαντικών εξελίξεων από διακεκριμένους επιστήμονες, που περιλαμβάνουν εμβολιασμό πρωτοποριακής τεχνολογίας, το πολυαναμενόμενο εμβόλιο είναι τώρα διαθέσιμο για την προστασία των ζώων μας. Με τον εμβολιασμό είναι δυνατόν να παρέχουμε στα σκυλιά μας ένα νέο επίπεδο προστασίας έναντι της Λεϊσμανίωσης. Το πλήρες εμβολιακό πρόγραμμα για πρώτη φορά περιλαμβάνει τρεις ενέσεις σε μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και παρέχει στο σκύλο μια μακρόχρονη εσωτερική άμυνα ενάντια στη νόσο.  Ο ετήσιος επανεμβολιασμός είναι απαραίτητος, ώστε να διατηρηθεί η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος  του σκύλου έναντι στη Λεϊσμανίωση. Εμβολιάζονται όλοι οι σκύλοι που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες ζωής και είναι απολύτως υγιείς.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0