ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΙΕΡ – Yorkshire Terrier – VETS

ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΙΕΡ – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΙΕΡ.  ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Επίμονο, τολμηρό και πεισματάρικο το Γιόρκι  δείχνει σαν να μην έχει επίγνωση του μικρού του μεγέθους. Με τρίχωμα μεταξένιο μακρύ και ίσιο στις αποχρώσεις του χρυσού, ασημί και καφέ και με ύψος που φτάνει τα 25-27εκ το Γιόρκι  θεωρείται  ένα από τα πιο δημοφιλή σκυλιά αγκαλιάς. Ζυγίζει περίπου 3kg. Μέσος όρος ζωής τα 13-16 χρόνια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡIΣΤΙΚΑ: Παρά το αδιαμφισβήτητο  νταηλίκι τους είναι στοργικά με τα μελή της οικογένειας και τρελαίνονται να τραβούν τη προσοχή. Παιχνίδια και βόλτες είναι ότι καλύτερο για να κάνει το Γιόρκι σας χαρούμενο και ευτυχισμένο. Μπορεί να είναι πολύ επιθετικό με αλλά σκυλιά και  δεν δέχεται εύκολα νέους τετράποδους συγκάτοικους .Κάθε γνωριμία με ένα Γιόρκι στην αρχή είναι πλούσια με γαυγίσματα και γρυλίσματα. Όντας πολύ νευρικός χαρακτήρας είναι πολύ δύσκολο για ένα Γιόρκι να μην είναι καχύποπτο με κάθε καλεσμένο- εισβολέα.

ΦΡΟΝΤIΔA: Αν και τα περισσότερα σκυλιά μπορούν σε γενικές γραμμές να ζήσουν τόσο έξω  όσο και μέσα στο σπίτι, τα Γιόρκσαϊρ σίγουρα είναι σκυλιά αποκλειστικά σαλονιού. Δεν συνιστώνται για νοικοκυριά με μικρά παιδιά και αυτό γιατί όταν τρομάξουν η φοβηθούν γίνονται οξύθυμα και νευρωτικά. Καθημερινή άσκηση με έστω μικρές βόλτες τα κάνει χαρούμενα και πολύ πιο ήρεμα μέσα στο σπίτι. Χρειάζονται χτένισμα και βούρτσισμα κάθε μια η δυο μέρες.  

ΙΣΤΟΡΙΑ: Με καταγωγή  από το Yorkshire της Αγγλίας τα σκυλιά αυτά είναι προϊόν της τότε εργατικής τάξης. Χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία  κυρίως για την εξολόθρευση αρουραίων από  σπίτια και τους στάβλους.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0