Η γάτα μου έχει παράσιτα Νο 3. Αποπαρασίτωση σε νεογέννητα γατάκια και ενήλικες γάτες. -vets.com.gr

Γάτα και παράσιτα Νο 3. Αποπαρασίτωση, vets

Η γάτα μου έχει παράσιτα Νο 3

Αποπαρασίτωση σε νεογέννητα γατάκια και ενήλικες γάτες
Είναι αναγκαία η αποπαρασίτωση της γάτας.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα παράσιτα για την υγεία και τη ζωή της γάτας.
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από τα παράσιτα της γάτας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Η γάτα μου μπορεί να έχει παράσιτα; Αυτές και πολλές ανάλογες ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε, διότι το θέμα “παράσιτα γάτας” είναι σοβαρό για όλους τους κατόχους γατιών.
Ασφαλώς και μπορεί να έχει παράσιτα μία γάτα και αυτό το γεγονός είναι γενικό για όλες τις γάτες, είτε ζουν ελεύθερες, είτε ζουν αποκλειστικά στο σπίτι.
Τα πιο συνηθισμένα παράστιτα που έχει η γάτα
Τα πιο συνηθισμένα παράσιτα που εύκολα μολύνουν γάτες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα Dipylidium caninum και taeniaeformis Taenia. Το παράσιτο Dipylidium caninum μεταδίδεται στις γάτες από τους ψύλλους. Οι ανώριμες προνύμφες των ψύλλων  καταπινούν τα αυγά των παρασίτων και η μόλυνση στη συνέχεια περνά στη γάτα, όταν αυτή καταπίνει μολυσμένους ψύλλους (έστω και έναν) κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού της. (Οι γάτες καλλωπίζονται πλένοντας τη γούνα τους με τη γλώσσα).
Και πολλοί ιδιοκτήτες γατιών αναρωτιούνται τι είδους παράσιτα μπορούν να μολύνουν τις γάτες; Τα παράσιτα που μολύνουν τις γάτες είναι πολλά, άλλα απλά και άλλα σοβαρά.
Τα γαστρεντερική παράσιτα είναι κοινά στις γάτες. Τα παράσιτα αυτά μπορεί να είναι σκωληκοειδούς μορφής (π.χ., σκουλήκια στο στομάχι, ασκαρίδες, αγκυλόστομα, ταινίες), αλλά μπορεί και να είναι μονοκύτταροι μικροσκοπικοί οργανισμοί (π.χ., Isospora, Giardia, Toxoplasma). Και η επόμενη ερώτηση έρχεται άμεσα. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο της γάτας; Ο θάνατος μιας γάτας από παράσιτα μπορεί να συμβεί και αυτό έχει άμεση σχέση με το παρασιτικό φορτίο της γάτας. Πολλά γατάκια και οι νεαρής ηλικίας γάτες με μεγάλο φορτίο παράσιτων στο έντερο μπορεί να ασθενήσουν και μάλιστα σοβαρά. Στα μικρά γατάκια, η μόλυνση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία. Όταν παρατηρείται θάνατος σε μικρά γατάκια, τότε τα γατάκια αυτά πεθαίνουν από την αναιμία που προκαλούν τα παράσιτα.
Μα εμένα η γάτα μου δείχνει υγιέστατη, ακούμε συχνά στο ιατρείο. Δείχνει δεν είναι.! Οι περισσότερες γάτες που έχουν μολυνθεί δεν δείχνουν κανένα σημάδι πως έχουν παράσιτα. Ωστόσο, μεγάλο παρασιτικό φορτίο, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, έμετο και διάρροια. Επίσης παρατηρείται ερεθισμός γύρω από τον πρωκτό και αδυναμία να αναπτυχθεί το ζώο φυσιολογικά.
Πολλές φορές ρωτούν οι ζωόφιλοι, μα πως να μολυνθεί η δικιά μου γάτα, αφού δεν βγαίνει ποτέ έξω από το σπίτι. Κι όμως εύκολα μπορεί μια εσωτερική γάτα να μολυνθεί από παράσιτα. Αυτό μπορεί να γίνει από την κατάποση ψύλλων κατά την διάρκεια του καλλωπισμού, αν παίζουν ή τρώνε ποντίκια, ή από κουνούπια που έχουν μολυνθεί.  Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη παρασίτων στη γάτα, όπως ταινίες και ασκαρίδεα. Να θυμάστε ότι
οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, ακόμη και χωρίς ποτέ να βγουν  από το σπίτι.
Τέλος είναι σημαντικό ότι, ενώ τα παράσιτα μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν προβλήματα για την ίδια τη γάτα, ορισμένα παράσιτα μπορούν επίσης να μολύνουν και ανθρώπους και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια αιτία σοβαρών ανθρώπινων ασθενειών. Για τους λόγους αυτούς, η τακτική αποπαρασιτικήθεραπεία και ενηλίκων και των νεαρών γατιών, είναι σημαντική για την πρόληψη ή την εξάλειψη των παρασίτων.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0