ΓΑΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΗ – BRITISH SHORTHAIR CAT – VETS

ΓΑΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΗ – BRITISH SHORTHAIR CAT – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Γάτα Βρετανική κοντότριχη – British Shorthair cat:   Η British Shorthair είναι μια εξημερωμένη φυλή γάτας, της οποίας τα χαρακτηριστικά την καθιστούν την πιο δημοφιλή φυλή σε εκθέσεις γάτας. Επίσης είναι η πιο δημοφιλής φυλή γάτας από το 2001, όταν εκτόπισε από την πρώτη θέση την περσική φυλή.  Η γάτα british shorthair ήταν η κυρίαρχη γάτα στη Βρετανία μέχρι τα μέσα του 1890. Έχει προέλθει από γάτες που εισήχθησαν από τους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια της κατοχής τους από τη Βρετανία.

Οι γάτες British Shorthair έχουν πυκνό, βελούδινο τρίχωμα. Τα μάτια τους είναι μεγάλα, στρογγυλά με ποικιλία από χρώματα, αν και τα μάτια με χρώμα χαλκού ή χρυσό είναι τα πιο γνωστά. Τα κεφάλια τους είναι στρογγυλά, με χοντρά  (παχουλά) μάγουλα και γύρω από τα μάτια, με μια κοντή μύτη και όλα μαζί συνδυάζονται για να τους δώσει μια χαμογελαστή έκφραση. Τα σώματά τους είναι μεγάλα και μυώδη. Η φυλή έχει φαρδύ στήθος και φαρδιούς ώμους,  κοντά, στρογγυλά πόδια και μια πολυτελή ουρά με μαύρους κύκλους.

Τα αρσενικά αυτής της φυλής British Shorthair  είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, και η διαφορά μεγέθους μεταξύ τους είναι πιο εύκολο να παρατηρηθεί σε σύγκριση με άλλες φυλές. Μέσο βάρος των αρσενικών είναι τα 5-10 κιλά, ενώ ένα θηλυκό ζυγίζει 5-7 κιλά. Όπως συμβαίνει με πολλές φυλές, τα ενήλικα αρσενικά μπορούν επίσης να αναπτύξουν εμφανή μάγουλα και  σιαγόνες που τα ξεχωρίζουν από τα θηλυκά.

Οι γάτες British Shorthairs είναι μια πολύ βολική φυλή. Είναι ασφαλείς με τα παιδιά.  Έχουν σταθερό χαρακτήρα και εύκολα προσαρμόζονται σε εσωτερικούς χώρους, είναι οι ιδανικές  γάτες για να ζουν σε διαμερίσματα. Δεν απαιτούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους  και συχνά προτιμούν να κάθονται κοντά στους ιδιοκτήτες τους και όχι στην αγκαλιά τους. Δεν έχουν  καταστροφικές τάσεις  και δεν  χρειάζονται άλλα ζώα για παρέα. Η γάτα British Shorthair είναι κατάλληλη για κάθε σπίτι με ανθρώπους που θα την αγαπήσουν. Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής της γάτας British Shorthairs είναι τα 12,5 χρόνια. Τα δύο μεγάλα προβλήματα υγείας της φυλής αυτής  είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) και η δυσπλασία των ισχίων (HD).


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0