Κατακράτηση ούρων σε γάτα – Απόφραξη ουρήθρας σε γάτα. – vets.com.gr

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΟΥΡΗΘΡΑΣ – ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΥΡΩΝ ΣΕ ΓΑΤΑ

Κατακράτηση ούρων σε γάτα

Κατακράτηση ούρων σε γάτα – Απόφραξη ουρήθρας σε γάτα
Τι είναι η απόφραξη της ουρήθρας στη γάτα και ποιά τα συμπτώματα
Τι πρέπει να προσέχουμε στο ζώο μας ( αρσενικός γάτος, σπιτική γάτα, ηλικιωμένη γάτα)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Απόφραξη της ουρήθρας, είναι η απόφραξη εκείνου του ειδικού σωλήνα που επιτρέπει την δίοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Αυτή η απόφραξη είναι ένα πολύ σοβαρό κτηνιατρικό πρόβλημα, που αφορά την υγεία του ζώου, ιδιαίτερα αν η ουρήθρα είναι εντελώς αποφραγμένη, γεγονός, που μπορεί να κάνει τη γάτα πάρα πολύ άρρωστη μέχρι και να απειληθεί η ζωή της. Για να καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει απόφραξη της ουροφόρου οδού, και στη συνέχεια να πάρετε τη σωστή κτηνιατρική περίθαλψη, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε κάποια από τα βασικά συμπτώματα απόφραξης. Μόλις υποψιαστείτε ότι η γάτα σας έχει απόφραξη της ουροφόρου οδού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για να πάρετε κτηνιατρική διάγνωση και να αρχίσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Πως
εντοπίζονται τα συμπτώματα απόφραξης της ουροφόρου οδού.

Πρώτα
απ’ όλα, κυρίως οι αρσενικές γάτες εμφανίζουν την πλήρη αποφράξη του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της γάτας σας στο να παρουσιάσει αυτό το σοβαρό παθολογικό πρόβλημα όπως:.
1.- Η ύπαρξη
αρσενικής γάτας. Η ουρήθρα σε ένα αρσενικό γάτο, είναι πολύ στενή και μπορεί να μπορεί εύκολα να παρεμποδιστεί από την παρουσία άμμου στα ούρα. Οι θηλυκές γάτες εν αντιθέσει μπορεί να παρουσιάσουν μια ποικιλία προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα τους, όπως ιδιοπαθή κυστίτιδα ή παρουσία πέτρας, αλλά δεν εμφανίζουν απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.
2.- Η ύπαρξη σπιτικής
γάτας χωρίς πρόσβαση σε κήπο ή αυλή, που σημαίνει περιορισμένη δραστηριότητα και που η διατροφή της είναι αποκλειστικά ξηρά τροφή.
3.- Η ύπαρξη ηλικιωμένης γάτας. Όλες οι
γάτες, κάθε ηλικίας, μπορεί να εμφανίσουν απόφραξη των ουροφόρων οδών, αλλά στις ηλικιωμένες γάτες είναι πιο πιθανό.
Δώστε προσοχή στον τρόπο που ουρεί η γάτα σας.  Έχοντας η γάτα απόφραξη ουρήθρας θα παρουσιάσει μια ποικιλία συμπτωμάτων κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ανάλογα με τον βαθμό απόφραξης.
Π.Χ. Απόφραξη
πλήρης χωρίς ούρηση (καθόλου ούρα). συχνουρία, παρουσία αίματος στα ούρα και τέλος επώδυνη ούρηση.
Δώστε προσοχή σε κάποιες αλλαγές συμπεριφοράς της γάτα σας. Η ούρηση με προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως να ουρεί σε ακατάλληλα σημεία και αυτό οφείλεται στην ταλαιπωρία της και στην ανικανότητα της να ελέγχει την ούρηση της. Επίσης, λόγω του πόνου μπορεί να αρχίσει να κλαίει ανεξέλεγκτα. Τέλος η γάτα σας μπορεί να κρύβεται και να αρνήται να φάει ή να πιεί. Εάν η γάτα σας δεν τρώει ή δεν πίνει τότε θα πρέπει αμέσως να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0