ΓΑΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΜΑΟΥ – EGYPTIAN MAU CAT – VETS

ΓΑΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΜΑΟΥ  – EGYPTIAN MAU CAT – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Αιγυπτιακή Μάου – Egyptian Mau cat:  Πρόκειται για την πιο “αρχαία” φυλή γάτας, καθώς δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αναπαραγωγής, αλλά για την φυσική συνέχεια των αδέσποτων αιγυπτιακών γάτων που μάλιστα απεικονίζονται και σε ευρήματα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Η αιγυπτιακή γάτα είναι πολύ γρήγορη και απίθανος κυνηγός. Σπουδαίος δρομέας και θεωρείται ότι είναι η ταχύτερη των κατοικίδιων γάτων. Έχει χρονομετρηθεί και τρέχει με ταχύτητα 48 χλμ/ώρα.  Η γάτα αυτή λατρεύτηκε ως θρησκεία, λατρεύτηκε από τους βασιλείς της αρχαίας Αιγύπτου και έγινε θέμα ενασχόλησης  από σημαντικούς ζωγράφους  της εποχής που την αποτύπωσαν σε αρχαίους τάφους και πυραμίδες. Επίσης λατρεύτηκε και από τον λαό.

Η αιγυπτιακή Μάου είναι μια μικρόσωμη φυλή γάτας με κοντά τρίχωμα. Αυτή η φυλή είναι από τις λίγες φυσικές φυλές των εξημερωμένων γάτων, με χαρακτηριστικό  βλέμμα που δεν έχει άλλαξε, όπως αποδεικνύεται από τα υπάρχοντα έργα τέχνης που χρονολογούνται πάνω από 3.000 έτη. Τα πίσω πόδια της είναι μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια και αυτό της δίνει τη δυνατότητα για άλματα, ευελιξία, μήκος διασκελισμού και συμπεριφορά καγκουρό. Όλο αυτό οφείλεται σε μια πτυχή του δέρματος κάτω από την κοιλιά, που μοιάζει με αυτή του τσίτα.  Αλλάζει χρώμα ματιών από πράσινο σε τυρκουάζ ανάλογα με τη διάθεση της, όπως επίσης αλλάζει και τις εκφράσεις του προσώπου της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευφυή γάτα. Είναι παραδεκτά πέντε χρώματα τριχώματος  το ασήμι, χαλκού, καπνού, μαύρο και μπλε / κασσίτερου. Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά αναγνωρίσιμα “χαρακτηριστικά” της συγκεκριμένης φυλής  είναι μια  μακριά, σκουρόχρωμη, ραχιαία λωρίδα που τρέχει από το κεφάλι μέχρι την ουρά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης της.

Στην Αρχαία Αίγυπτο οι γάτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι των πουλιών. Είναι μια παλιά φυλή γάτας που έχει ελάχιστα ιατρικά προβλήματα καθώς προσαρμόστηκε τόσο καλά που εξάλειψε από μόνη της τα ελάχιστα προβλήματα, που θα μπορούσαν να την αρρωστήσουν. Η ιδιαιτερότητα της φυλής είναι η χρονική περίοδος κύησης που μεγαλύτερη σε σχέση με των άλλων αιλουροειδών και κυμαίνεται έως και 70 ημέρες.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0