Cherry- eye. Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου σε σκύλο – vets.com.gr

Cherry- eye

Cherry- eye

Οφθαλμιατρική ζώων: Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου σε σκύλο.

Τι είναι το cherry eye;

Ποιά είναι τα αίτια της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου.
Συμπτώματα της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου.
Διάγνωση της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου.

Θεραπεία της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (Cherry Eye, ή Προβολή του Αδένα του Harder στο παρελθόν) αποτελεί τη συνηθέστερη πρωταρχική πάθηση του τρίτου βλεφάρου. Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου είναι μια διαταραχή η οποία εμφανίζεται συνήθωςστη βάση του τρίτου βλεφάρου ως προεξέχουσα διόγκωση. Δεν οφείλεται σε μικρόβιο, ιό, ή τραυματισμό, οπότε και η αντιμετώπιση της πάθησης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο χειρουργική.
Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου αφορά κυρίως σκύλους, και σπάνια γάτες.
Τα άιτια της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Είναι η αδυναμία του συνδετικού ιστού που συγκρατεί τον αδένα στη σωστή θέση του
Η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σκυλί, αλλά μερικές φυλές είναι πιο ευαίσθητες, όπως Beagle, τεριέ της Βοστώνης, μπουλντόγκ, Cocker Spaniel, Lhasa Apso, Poodle, Shih-Tzu, και Σαρ Πέι.
Συμπτώματα της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Δεν υπάρχει πόνος, ενώ η εκθεση του δακρυίκού αδένα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή αν παραμείνει εκτεθειμένη για πάρα πολύ καιρό. Μην καθυστερείτε να κάνετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας έχει προβολή του αδένα αυτού.
Υπάρχει μια προεξέχουσα μάζα στο άκρο του τρίτου βλεφάρου (στην εσωτερική γωνία του ματιού), που μπορεί να είναι ροζ ή κόκκινου χρώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μάτι, αλλά συχνά εμφανίζεται και στα δύο (όχι απαραίτητα την ίδια φορά).
Διάγνωση της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Τυπικά, το ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι αρκετή για να δοθεί η διάγνωση. Σε μεγάλα σκυλιά, επιπλέον εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να βεβαιωθεί ο κτηνίατρος ότι η μάζα δεν είναι ένας όγκος.
Θεραπεία της προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Η συνιστώμενη θεραπεία είναι μόνο η χειρουργική επέμβαση για την επιστροφή του αδένα στην κατάλληλη θέση του. Θα πρέπει να αποφεύγεται η αφαίρεση του αδένα, καθώς ο αδένας έχει μία σημαντική συνεισφορά στην παραγωγή δακρύων, και η απομάκρυνση του αυξάνει την ευαισθησία στην ξηροφθαλμία (η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες). Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία και δεν συστείνεται από κτηνιάτρους.
Πιθανόν μετά την επέμβαση να υπάρχει κάποια διόγκωση του τρίτου βλεφάρου για μια εβδομάδα. Οι οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή μπορεί να συνταγογραφηθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διόγκωσης,αλλά και της πρόληψης πιθανής λοίμωξης. το ελισαβετιανό κολάρο είναι απαραίτητο εάν ο σκύλος σας προσπαθεί να τρίψει το προσβεβλημένο μάτι μετά την επέμβαση.
Επανεμφάνιση της προβολής του αδένα συμβαίνει μερικές φορές μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του αδένα πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται από ένα κτηνιατρικό οφθαλμίατρο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και με τη χειρουργική επέμβαση για την ενταφιασμό και τη διατήρηση του αδένα, περίπου το 20% των ασθενών θα αναπτύξουν ξηροφθαλμία στο μέλλον, ενώ με την αφαίρεση του αδένα υπολογίζεται ότι το 30-50% θα αναπτύξουν ξηροφθαλμία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΒΛΕΦΑΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΏΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΟΘΦΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑϊΩΑΝΝΟΥ

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0