Μαστοκύττωμα : Τι είναι το μαστοκύττωμα στο σκύλο. – vets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Τι είναι το μαστοκύττωμα στο σκύλο.
Μαστοκύττωμα και ποιές ράτσες έχουν προδιάθεση.
Τι είναι το masivet;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

-Τι είναι το μαστοκύττωμα;

Το μαστοκύττωμα είναι ένας να από τους πιο κοινούς κακοήθεις όγκους του δέρματος σε σκύλους. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ράτσες σκύλων, αν και προδιάθεση έχουν τα Boxer, τα Boston Terrier, τα Pug, τα Sharpei, και τα Ριτρίβερ.

Οι σκύλοι που εμφανίζουν μαστοκύττωμα  είναι συνήθως οι μεσήλικες ή οι προχωρημένοι σε ηλικία. Σπανιότερα εμφανίζουν μαστοκύττωμα τα νεαρά άτομα. Σε ποσοστό 10-15% των ζώων με αυτόν τον τύπο του όγκου αναπτύσσουν  πολλαπλούς όγκους  μαστοκυττώματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ιδιοκτητες θα πρέπει  να συνειδητοποιήσουν ότι το μαστοκύττωμα μπορεί να μοιάζει με οποιονδήποτε άλλο καλοήθη η κακοήθη όγκο του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρουσιαστεί ένα τέτοιο οζίδιο στο ζώο θα πρέπει να προσκομιστεί  άμεσα στον κτηνίατρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μαστοκυττώματος;

Τα συμπτώματα του μαστοκυττώματος  χαρακτηρίζονται από ένα ή και περισσότερα εξογκώματα στο δέρμα με  μεταβλητό μεγέθος. Το ζώο συνήθως παρουσιάζει φαγούρα, κοκκίνισμα, εξίδρωμα, γαστρεντερικά συμπτώματα και αναιμία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μαστοκυττώματος;

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση πρώτα πρέπει να κάνουμε με μια λεπτή βελόνα λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση και στη συνέχεια βιοψία του όγκου και των λεμφαδένων που βρίσκονται κοντά στη περιοχή του όγκου.

Η βιοψία θα καθορίσει τον τύπο του μαστοκυττώματος. Υπάρχουν τρεις τύποι μαστοκυττώματος. Οι τύποι πρώτου βαθμού και δευτέρου βαθμού μαστοκυττώματος  είναι λιγότερο επιθετικοί, ενώ  του τρίτου βαθμού είναι  συνήθως επιθετικός έως πολύ επιθετικός.

Απαραίτητες κρίνονται οι αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες στο θώρακα και ένας υπέρηχος κοιλίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην εξέταση των λεμφαδένων της περιοχής του όγκου.

Ποια είναι η θεραπεία του μαστοκυττώματος;

Στις περιπτώσεις της κατηγορίας μαστοκυττώματος Ι και ΙΙ βαθμού αντιμετωπίζουμε μόνο τον όγκο σε τοπικό επίπεδο, με χειρουργική εκτομή του όγκου και αυτό διότι η επιθετικότητα και η πιθανότητα εξάπλωσης είναι χαμηλή. Ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει τον όγκο, κάνοντας μια μεγάλη εκτομή περιφερειακά του όγκου, μέχρι να φτάσει σε υγιή ιστό. Είναι δυνατόν σε αυτές τις περιπτώσεις  να χρησιμοποιηθούν κορτικοστεροειδή και αντιφλεγμονώδη πριν από την χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να γίνει περισσότερο εύκολη η αφαίρεση.

Στις περιπτώσεις του III βαθμού, όπου ο όγκος είναι πιο επιθετικός έως πολύ επιθετικός  και υπάρχουν πιθανότητες μεταστάσεων συνιστάται εκτός από την χειρουργική επέμβαση και  συμπλήρωμα χημειοθεραπευτικής αγωγής.

Η χημειοθεραπεία είναι σε γενικό βαθμό αρκετά καλά ανεκτή από τους σκύλους. Το 80 – 90% περίπου των σκύλων που τους χορηγείται χημειοθεραπεία  δεν αντιμετωπίζουν κανένα ανεπιθύμητο σύμπτωμα ή παρενέργεια από τα χορηγούμενα φάρμακα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MASIVET; Ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται πλέον σαν το αντικαρκινικό φάρμακο επιλογής στα μαστοκυττώματα των ζώων όταν δεν επιδέχονται χειρουργική αφαίρεση. Μερικές φορές όμως χορηγείται το MASIVET σε μαστοκυττώματα τρίτου βαθμού μετά την χειρουργική αφαίρεση για πρόληψη μεταστάσεων. Το MASIVET είναι διαθέσιμο και στην χώρα μας σε μορφή δισκίων, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία μπορεί να γίνεται και στο σπίτι. Τέλος δυστυχώς κάποια μαστοκυττώματα συμπεριφέρονται πάρα πολύ επιθετικά και έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπευτικά σχήματα ή χειρουργική αφαίρεση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0