Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού. Βότανα και αγιουρβεδική κτηνιατρική vets.com.gr

Βότανα και αγιουρβεδική κτηνιατρική

Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού. Βότανα και αγιουρβεδική κτηνιατρική
Τι είναι η αγιουρβεδική ιατρική;
Τι είναι τα φυτικά φάρμακα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΒΟΤΑΝΑ – ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: Πολύτιμα όπλα για την ενίσχυση της υγείας (ανθρώπων και ζώων) θεωρούνται από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά από τα βότανα που, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση. Με το πέρασμα των χρόνων η επιστημονική εξέλιξη επιβεβαίωσε την αξία και την σημασία των βοτάνων. Μια αξία που η εμπειρία είχε δείξει και είχε αποδείξει. Υπάρχουν ασθένειες που είναι αντιμετωπίσιμες με τα μέσα που δίνει μόνο η φύση. Η Αγιουρβεδική ιατρική στηρίσεται πάνω στη δύναμη των βοτάνων. Ούτως ή άλλως  τα φυτικά σκευάσματα αποτελούν ακόμη και σήμερα αποτελούν τη βάση για το 85%των φαρμάκων παγκοσμίως.Η χρήση των βοτάνων στη θεραπευτική έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφενός για τη θεραπεία των ασθενειών και αφετέρου για την προαγωγή της υγείας, τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Τόσο η δυτική ιατρική, όσο και η ανατολική ιατρική έχουν αφιερώσει σημαντικό χρόνο, στην έρευνα και την ανάπτυξη της ενέργειας τις θεωρίες και τις εφαρμογές στον τομέα της βοτανικής ιατρικής και των βοτάνων γενικότερα. Τα βότανα είναι γενικά εύκολο να τα διαχειριστείς  και οικονομικά αποδοτικά, όταν συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται σωστά. Η χρήση των βοτάνων έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι σχετικά χωρίς παρενέργειες σε σύγκριση με χημεία των κλασσικών φαρμάκων.

Η αγιουβερδική ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα της ιατρικής με ρίζες από την Ινδία, η οποία έχει εφαρμοσθεί για χιλιάδες χρόνια, δίνοντας μεγάλη σημασία στα βότανα. Όπως συμβαίνει με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, έτσι και με την Αγιουβερδική ιατρική εφαρμόζεται η διαφορετική αλλά και μοναδική θεωρία διάγνωσης και θεραπείας. Η αγιουρβαδική ιατρική επιτυγχανει την θεραπεία ασθενειών και προάγει την υγεία και την ευεξία. Πολλά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Αγιουρβεδική ιατρική, βρίσκονται συνήθως στην Ινδία και είναι σχετικώς μοναδικά, ενώ υπάρχουν και πιο κοινά βότανα όπως η πιπερόριζα που χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλα φυτικά συστήματα. Τα βότανα μπορούν να ενσωματωθούν σε γεύματα, σε υγρή μορφή ή λαμβάνονται (το πιο σύνηθες) σε μορφή χαπιού.

 Τα Φυτικά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη θεραπεία σχεδόν κάθε είδος ασθένειας. Αν και δεν περιορίζεται σε συγκεκρημένες παθολογικές καταστάσεις, τα βότανα έχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε συνδιασμό με Βελονισμό. Συνθήκες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, γυναικολογικές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα είναι μεταξύ των θεμάτων που συνήθως έχουν καλή αντιμετώπιση με τα φυτικά φάρμακα.

 Τα Φυτικά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αποτελούν αξιόλογο μέρος της λαογραφικής παράδοσης του τόπου μας. Αν και η χρήση τους έχει αμφισβητηθεί από τους οπαδούς της κλασικής ιατρικής, τα περισσότερα φυτικά φάρμακα δεν παύουν να έχουν στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0