Πρωκτικοί αδένες σε σκύλο και σε γάτα. – vets.com.gr

Πρωκτικοί αδένες σε σκύλο και σε γάτα
Τι είναι οι πρωκτικοί αδένες;

Μπορεί ο ζωόφιλος να καταλάβει αν το ζώο του έχει προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΚΤΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ .  Οι πρωκτικοί αδένες, είναι αδένες με μορφή “σάκου”, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σε κάθε πλευρά του πρωκτού. Αυτοί οι αδένες περιέχουν φυσικές υγρές εκκρίσεις, οι οποίες εκκρίσεις μπορούν να ποικίλουν σε χρώμα (κιτρινωπό, καφετί, κόκκινο, γκρι). Οι αδένες αυτοί υπάρχουν για ένα λόγο και ο λόγος είναι, να μπορεί το ζώο, (σκύλος ή γάτα) να σημαδέψει και να αφήσει το στίγμα του, στο χώρο διαβίωσης του.

   Κατά την διαδικασία της λειτουργίας της αφόδευσης του ζώου, οι πρωκτικοί αδένες συνήθως εκκενώνονται. Οι αδένες αυτοί πιέζονται και συσπώνται με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν λίγο-λίγο αυτό το υγρό. Η σημασία της εκκένωσης των πρωκτικών αδένων, είναι ουσιαστικά κάτι σαν δείκτης μυρωδιάς για την οριοθέτηση του εδάφους. Η ενέργεια αυτή είναι φυσικά περιττή στα κατοικίδια και εξημερωμένα ζώα των πόλεων και του σαλονιού.
Στο “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” Κτηνιατρικό Κέντρο η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πρωκτικών αδένων γίνεται ΠΑΝΤΑ με ειδική θεραπευτική αγωγή και ΠΟΤΕ με χειρουργική επέμβαση.
   Οι πρωκτικοί αδένες είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίο τα σκυλιά και οι γάτες επιθυμούν να ρουθουνίσουν στα οπίσθια άλλων ζώων, (σημείο αναγνώρισης και επικοινωνίας). Αν προσέξει κανείς θα παρατηρήσει, οτι σε κάθε συνάντηση τους τα ζώα και κυρίως οι σκύλοι σηκώνουν τις ουρές τους. Με τον τρόπο αυτό αφ’ ενός μεν επικοινωνούν, αφ’ ετέρου ασκείται μια πίεση στους αδένες, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν την προσωπική τους μυρωδιά.και το μέσο φιλικής επικοινωνίας.

   Στα περισσότερα ζώα οι πρωκτικοί αδένες αδειάζουν τακτικά και εύκολα. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε συχνά στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών, που αφορούν αυτούς τους αδένες. Ορισμένες φυλές μάλιστα επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, αν και σε κάθε φυλή μπορεί να υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την πληρότητα και πιθανό ερεθισμό των πρωκτικών αδένων.
Τα παχύσαρκα ζώα υποφέρουν συχνότερα από τα πρωκτικά προβλήματα των αδένων, ενώ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά να υπάρχει σχέση πρωκτικών αδένων και διατροφής. Όμως σε τροφές χαμηλής ποιότητας και αξίας, όπου η βάση είναι τα αλεσμένα δημητριακά, τα κόπρανα των ζώων έχουν μαλακή σύσταση, με αποτέλεσμα να μην ασκείται η απαραίτητη πίεση στον πρωκτό κατά την έξοδό τους, οπότε και οι πρωκτικοί αδένες δεν αδειάζουν, όπως θα έπρεπε. Ενώ σε παροχή τροφής υψηλής ποιότητας και αξίας, τα κόπρανα είναι συμπαγή και σκληρά και κατά την έξοδο τους ασκούν την ανάλογη πίεση για τη σωστή εκκένωση των πρωκτικών αδένων.

Μπορεί ο ζωόφιλος να καταλάβει αν το ζώο του έχει προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες; Ασφαλώς και μπορεί και αυτό επιτυγχάνεται με απλή παρατήρηση και μόνο. 1. Αν το ζώο σας αρχίζει να σέρνει τον πρωκτό του, στο πάτωμα. 2. Αν το ζώο σας δείχνει να ενοχλείται από κάτι στη περιοχή του βουβώνα, στη βάση της ουρά ή στο πρωκτό του και γλείφεται συνεχώς και έντονα. 3. Αν από το ζώο σας αναδίδεται μια αποκρουστική μυρωδιά. 4. Αν το ζώο σας παρουσιάσει ξαφνικά στοιχεία πόνου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. 5. Αν διαπιστώσετε μια διόγκωση ή μια τρύπα κοντά στον πρωκτό του ζώου σας. Αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά ή και όλα μαζί, τότε πρέπει να επισκευθείτε τον κτηνίατρο σας. Σε περίπτωση παρουσίας αίματος ή πύου στη περιοχή των αδένων η κτηνιατρική βοήθεια είναι αναγκαία.

    Οι πρωκτικοί αδένες μπορούν να εκκενωθούν εύκολα, σε μια επίσκεψη ρουτίνας στον κτηνίατρο. Η εκκένωση γίνεται μέσω ενός αγωγού, που οδηγεί από τον πρωκτικό σάκο του αδένα, στην επιφάνεια του δέρματος. Σε περίπτωση που η δίοδος του εκκρίματος του αδένα προς το δέρμα εμποδίζεται, ο αδένας σταδιακά αρχίζει να γεμίζει, με συνέπεια να διαμορφώνει αρχικά ένα απόστημα και στη συνέχεια δημιουργία συριγγίου. Συχνά το απόστημα εκρήγνυται μέσω του δέρματος, αφήνοντας μια αιματηρή τρύπα, κάτι σαν μικρό κρατήρα. Ένα περιστατικό με απόστημα πρωκτικού αδένα που ανοίγει, απαιτεί την κτηνιατρική επέμβαση και μια παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπευτική αντιμετώπιση της μόλυνσης των πρωκτικών αδένων συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Δευτερευόντως και σε πιο ήπιες μορφές μόλυνσης συνιστάται χορήγηση αντιβιοτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου. Σε αρκετές των περιπτώσεων γίνεται και τοπική ένγχυση στον πρωκτό ή μέσα στους αδένες. Επίσης χορήγηση παυσίπονου και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για την ανακούφιση του ζώου. Η θεραπευτική αποκατάσταση ήπιων μορφών συνήθως είναι άμεση.  Σε περιπτώσεις με συρίγγια και μεγάλα αποστήματα, επιβάλλεται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” Κτηνιατρικό Κέντρο η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πρωκτικών αδένων γίνεται ΠΑΝΤΑ με ειδική θεραπευτική αγωγή και ΠΟΤΕ με χειρουργική επέμβαση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0