Οστεοσάρκωμα στον σκύλο και στη γάτα – vets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Oστεοσάρκωμα στον σκύλο και στη γάτα
Τι είναι το οστεοσάρκωμα;
Ποιοί είναι οι τύποι του οστεοσαρκώματος;
Υπάρχει διαφορά στη θεραπεία του οστεοσαρκώματος κεταξύ σκύλου και γάτας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΣΤΕΟΣΑΡΚΩΜΑ. Το οστεοσάρκωμα, γενικά, αποτελεί τον συνηθέστερο κακοήθη όγκο των οστών σε ποσοστό 25% όλων των πρωτοπαθών οστικών όγκων. Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής κακοήθης όγκος των οστών και αναπτύσσεται από κύτταρα του οστίτη ιστού. Έχει πλειόμορφο χαρακτήρα και ανάλογα με την επικρατούσα κυτταρική σειρά, χαρακτηρίζεται ως: Οστεοβλαστικό αν κυριαρχούν οστεοβλάστες, Χονδροβλαστικό αν υπάρχουν κύτταρα χονδρογενούς προέλευσης, Ινοβλαστικό, Τηλαγγειεκτατικό, κ.λ.π.  Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση του οστεοσαρκώματος, διενεργούνται εξετάσεις για να καθοριστεί ο βαθμός επέκτασης του όγκου.

    Το αστεοσάρκωμα διακρίνεται σε:
1.- Εντοπισμένο οστεοσάρκωμα.
Στην εντοπισμένη μορφή, τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν διασπαρεί πέραν του οστού ή της περιοχής στην οποία πρωτοαναπτύσσονται (πρωτοπαθής εστία). Σε νεαρούς ασθενείς, η συχνότερη θέση εντόπισης του όγκου, είναι γύρω από την άρθρωση του γόνατος.
2.- Μεταστατικό οστεοσάρκωμα. Σε αυτή τη μορφή, τα καρκινικά κύτταρα έχουν χορηγήσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένες από την πρωτοπαθή εστία, θέσεις. Η συχνότερη μεταστατική εστία αφορά τους πνεύμονες, αν και δεν είναι σπάνιο να προσβληθούν άλλα οστά από μεταστάσεις.
3.- Υποτεοπιάζον οστεοσάρκωμα.
Υποτροπή της νόσου, καλείται η επανεμφάνιση του όγκου μετά από προηγηθείσα θεραπεία. Ο όγκος μπορεί να υποτροπιάσει στην αρχική εστία ή αλλού στο σώμα.

    Οι γάτες και τα σκυλιά παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς τον καρκίνο των οστών και οι διαφορές αυτές είναι ανάλογες από την εξέληξη της νόσου και το χρόνο έναρξης της θεραπείας. Λόγω της ραγδαίας εξέληξης του οστεοσαρκώματος, η θεραπευτική αγωγή πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν. Το σοβαρό πρόβλημα στα οστεοσαρκώματα είναι η χωλότητα και πόνος που εμφανίζεται συνήθως όταν η προσβολή είναι σε καίριο σημείο της σκελετικής στήρηξης.

    Το οστεοσάρκωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των οστών σε σκύλους και σε γάτες. Το οστεοσάρκωμα είναι μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου που προκαλεί λύση ή παραγωγή των οστών.

Θεραπεία οστεοσαρκώματος στο σκύλο.  Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία του οστεοσαρκώματος. Η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση θεωρούνται η κύρια θεραπευτική αγωγή σε σκύλους σε περίπτωση που δεν έχει ανιχνευθεί μετάσταση. Ωστόσο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αγωγή, χωρίς δηλαδή χημειοθεραπεία, τότε το 90% των προσβεβλημένων σκύλων θα πεθάνει από μετάσταση μέσα σε ένα χρόνο.Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση του όγκου μαζί με ένα πλήρη καθαρισμό της περιοχής. Αυτό συχνά επιτυγχάνεται μόνο με ακρωτηριασμό.

    Επίσης, η χημειοθεραπεία παρατείνει σημαντικά την επιβίωση των σκύλων με οστεοσάρκωμα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση.

    Επιπλέον, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του οστεοσαρκώματος.

    Τα περισσότερα ζώα προσαρμόζονται καλά στον ακρωτηριασμό και αυτό επειδή η επιβίωση είναι το βασικό ένστικτο των ζώων. Σωματικά, τα ζώα που είναι μικρής ηλικίας και δεν είναι υπέρβαρα προσαρμόζονται καλύτερα.

Θεραπεια οστεοσαρκώματος σε γάτα .   Σε αντίθεση με τον σκύλο, η γάτα έχει ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό μεταστάσεων. Ο μέσος όρος επιβίωσης για τις γάτες με οστεοσάρκωμα είναι περίπου 2 χρόνια. Λόγω του αργού μεταστατικού ρυθμού που παρουσιάζυον οι γάτες, η ακτινοθεραπεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο οστεοσάρκωμα, όταν αυτό, που δεν μπορεί να χειρουργιθεί.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0