ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ η νόσος των τσιμπουριών (Μέρος 1ο) – vets.com.gr

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ η νόσος των τσιμπουριών (Μέρος 1ο)

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ η νόσος των τσιμπουριών (Μέρος 1ο)

ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ η νόσος των τσιμπουριών (Μέρος 1ο)

Α. ΜΕΡΟΣ. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ TΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΕΠΙΛΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 
1. Μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει ερλιχίωση από το σκυλί του;
Ασφαλώς και όχι. Εντούτοις, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με ερλιχίωση από δάγκωμα τσιμπουριού. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται ποτέ απευθείας από σκύλους στον άνθρωπο.
 
2. Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της ερλιχίωσης στα σκυλιά;
Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά από το δάγκωμα από μολυσμένο (παράσιτο) κρότωνα και είναι: Πρησμένοι λεμφαδένες, αιμορραγίες, ρινορραγία, αιματώματα, λήθαργος, κατήφεια, ανορεξία, δύσπνοια, οιδήματα στα άκρα.
 
3. Ποιες ασθένειες μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος από (παράσιτα) κρότωνες;
Οι ασθένειες που οφείλονται σε (παράσιτα) κρότωνες και επηρεάζουν σκύλους και γάτες είναι.
Πυροπλάσσμωση, αναπλάσμωση, παρασιτική παράλυση, lyme, ερλιχίωση κ.α.
 
4. Μπορεί η ερλιχίωση να μεταδοθεί από σκύλο σε σκύλο;
Όχι ποτέ, μεταδίδεται μόνο από το τσίμπημα του τσιμπουριού ή από μετάγγιση αίματος
 
5. Για πόσο καιρό είναι επικίνδυνο ένα μολυσμένο τσιμπούρι;
Το υπεύθυνο για την ερλιχίωση παράσιτο μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο αναπτυσσόμενο τσιμπούρι για έως και 5 μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι αν ένα τσιμπούρι μολυνθεί το φθινόπωρο, μπορεί να μολύνει ένα σκυλί την επόμενη άνοιξη.
 
6. Τι είναι ακριβώς η ερλιχίωση στα σκυλιά;
Η ερλιχίωση είναι μια ασθένεια των σκύλων που προκαλείται από το παράσιτο Ehrlichia canis . Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον E. canis και άλλα είδη, αλλά όχι άμεσα από τα σκυλιά.
 
7. Τι κάνουμε αν το σκυλί μας έχει τσιμπούρια;
Εάν εντοπίσετε τσιμπούρια στο σκυλί, είναι σημαντικό να προσέχετε όταν το αφαιρείτε. Κάθε επαφή με το αίμα του τσιμπουριού μπορεί δυνητικά να μεταδώσει μόλυνση στο σκυλί σας ή ακόμα και σε εσάς! Αντιμετωπίστε την περιοχή το αλκοόλ και αφαιρέστε το ή τα παράσιτα με τσιμπιδάκι, βεβαιώνοντας ότι έχετε αφαιρέσει τις δαγκάνες του κεφαλιού.
 
8. Πόσο σοβαρή είναι η ερχλιχίωση;
Εξετάστε την πιθανότητα ερχλιχίωσης όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό και ένα ιστορικό πρόσφατης έκθεσης σε τσιμπούρια. Η τετρακυκλίνη παραμένει το προτιμώμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το ζώο οδηγείται στον θάνατο.
 
9. Μπορείτε να πεθάνει ένας σκύλος που πάσχει από ερλιχίωση;
Ασφαλώς! Η ερλιχίωση είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ακόμη και σε αρχικό στάδιο.
 
10, Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν το σκυλί μου έχει τσιμπούρια;
Τα τσιμπούρια είναι αρκετά μεγάλα για να εντοπιστούν. Περάστε τα χέρια σας πάνω από το σώμα του σκύλου σας, σαν να το χαϊδεύετε, όταν επιστρέψετε από τη βόλτα για να ελέγξετε για τυχόν σβώλους ή μικρά χτυπήματα. Ένα τσιμπούρι θα το αισθανθείτε σαν ένα μικρό χτύπημα στο δέρμα του ζώου σας. Τα τσιμπούρια έχουν την τάση να συνδέονται με τις περιοχές γύρω από το κεφάλι, το λαιμό, το αυτί και τα πόδια ενός ζώου.

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0