Εξωτικά ζώα: Χάμστερ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναπαραγωγή των χάμστερ. – vets.com.gr

Εξωτικά ζώα: Χάμστερ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναπαραγωγή των χάμστερ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

   Η αναπαραγωγή των χάμστερ είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, τόσο εύκολη που πολλοί νομίζουν, ότι γίνεται με κάποιους ανεξήγητους αυτοματισμούς. Τα χαμστεράκια φημίζονται για την αναπαραγωγικότητά τους, τόσο σε ευκολία, όσο και σε ποσότητα βρεφών, αλλά δεν φημίζονται για την τρυφερότητα τους σαν γονείς. Η εγκυμοσύνη μιας χαμστερίνας διαρκεί ελάχιστα και δύσκολα μπορεί να την αντιληφθεί κανείς. Ο χρόνος που εγκυμονεί η χαστερίνα δεν ξεπερνά τις 20 ημέρες. Στο να καταλαβαίνουμε ότι μια χαμστερίνα είναι έγκυος, το μόνο που ίσως μας βοηθήσει, είναι μια κάποια αλλαγή στην όλη συμπεριφορά της. Ίσως να διαπιστώσετε και κάποιο μικρό φούσκωμα της κοιλιάς. Λίγες μέρες πριν γεννήσει, θα μαζέψει υλικά μέσα στο χώρο της για να δημιουργήσει μια φωλιά. Φροντίζουμε ώστε να της προσφέρουμε τα απαραίτητα για τη δημιουργία της φωλιάς. Επίσης φροντίζουμε για καλή διατροφή και περισσότερη ηρεμία του έγκυου ζώου. Όταν λέμε τα απαραίτητα για τη φωλιά, εννοούμε χαρτιά, βαμβάκι, κουρελάκια και άφθονο πριονίδι. Εκτός από το άφθονο και φρέσκο νερό, πλουτίζουμε τη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, αβγό, τυρί, ένα μικρό κομμάτι κρέας ή ψάρι (για να ενισχυθεί σε πρωτεϊνες) και ασβέστιο. Μόλις ολοκληρωθεί η γέννα αλλά και πολλές φορές, πρίν ακόμα ολοκληρωθεί, η θηλυκιά επιτίθεται στον αρσενικό και τον διώχνει με βίαιο τρόπο. Το σωστό είναι ο αρσενικός να αποχωρήσει πολύ ενωρίτερα από το κλουβί. Πρέπει να έχουμε έτοιμο χώρο για να φιλοξενήσουμε τον αρσενικό, μέχρι την εποχή του απογαλακτισμού των μικρών, οπότε θα είναι και πάλι επιθυμητός. Με την ολοκλήρωση της γέννας πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα παιχνίδια από το κλουβι, για λόγους ασφαλείας των νεογέννητων. Δεν θα αλλάξετε τίποτα στο κλουβί και δεν θα το καθαρίσετε μέχρι την ηλικία του απογαλακτισμού, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρομάξει η μητέρα και να φάει τα παιδιά της.

   Πρέπει να αναφέρουμε πως μόνο μερικά είδη χάμστερ είναι δυνατόν να εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα. Τα  χάμστερ είναι τα πιο δημοφιλή από τα μικρά τρωκτικά, που υπάρχουν στο εμπόριο και διατηρούνται σαν ζώα συντροφιάς. Είναι πολύ εύκολα στη διατήρηση τους και αυτός είναι κύριος λόγος, που είναι δημοφιλή σε πολλές χώρες σήμερα. Τα περισσότερα είδη χάμστερ δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν και βεβαίως δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους. Η μόνη εξαίρεση μεταξύ των ειδών, που σήμερα εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα και μπορούν να αναπαραχθούν, είναι ο χειμερινός νάνος της Λευκορωσίας και ο ρώσικος νάνος Campbells και κάποια άλλα. Αυτά τα δύο είδη μπορούν να παράγουν μικρά με εξαιρετική ευκολία.

   Πριν από κάθε αναπαραγωγή χάμστερ θα πρέπει να εξετασθεί σωστά ένας – ένας από τους υποψήφιους γονείς χάμστερ, για την εξασφάλιση μιας υγιούς παραγωγής. Κατά την εξέταση του ζεύγους είναι σημαντικό να ληφθεί υπ’ όψη το μέγεθός των ζώων, η κατάσταση της υγείας τους και η ιδιοσυγκρασία.  Μην αφήνετε τα ζώα να κάνουν πολλές γέννες διότι, αφ’ ενός τα εξαντλούν, αφ’ ετέρου δεν θα μπορέσετε να διαθέσετε τόσα πολλά βρέφη.

   Ο μέσος όρος παραγωγής είναι περίπου 8 νεογέννητα, αλλά ο αριθμός μπορεί να φθάσει έως και 26 βρέφη, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για γέννες, όπου μιλάμε για 10 έως 14 βρέφη, όπου συμβαίνει να επιβιώσουν όλα. Τα μικρά νεογέννητα χαμστεράκια έρχονται στη ζωή χωρίς τρίχωμα και τυφλά, όπως άλλωστε και τα περισσότερα ζώα. Τις πρώτες πέντε ημέρες της ζωής τους, έχουν μοναδικό σημείο επαφής και επικοινωνίας με το νέο κόσμο τις θηλές της μητέρας τους. Μην τα αγγίζετε και μη τα χαϊδεύετε αυτή την εποχή, γιατί έχουν την μυρωδιά της μητέρας τους και υπάρχει κίνδυνος να τους φύγει με τη δική σας επαφή, γεγονός που θα τα οδηγούσε σε απόρριψη από τη μάνα τους. Μετά την πάροδο των πρώτων ημερών σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν, εμφανίζεται το πρώτο χνούδι. Αμέσως μετά αρχίζουν να δοκιμάζουν τις τροφές, που φέρνει η μητέρα τους, τις οποίες πρώτα έχει λίγο επεξεργαστεί. Μεταξύ τις 12ης και 16ης μέρας αρχίζουν σιγά σιγά να βλέπουν και βέβαια αρχίζουν οι πρώτες εξορμήσεις για εξερεύνηση του χώρου γύρω από τη φωλιά. Οι εξερευνήσεις αυτές συχνά αποβαίνουν μοιραίες για τη ζωή τους. Η μητέρα αυτό το διάστημα μένει σχεδόν συνέχεια στη φωλιά, θηλάζει, καθαρίζει, ασχολείται με τα παιδιά της και μαζεύει όποια μικρά απομακρύνονται από κοντά της. Όταν η ηλικία των μικρών φτάσει τις 25 μέρες με 30 ημέρες τότε γίνεται ο απογαλακτισμός και σιγά-σιγά αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητα. Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, πρέπει να απομακρύνετε τα μικρά χαμστεράκια από τη μητέρα τους, γιατί γίνεται επιθετική απέναντι τους και συχνά επιχειρεί να τα διώξει βίαια, με κίνδυνο να τα τραυματίσει. Να θυμάστε ότι τα χαμστεράκια λόγω του ότι ζουν λίγα χρόνια, ωριμάζουν πολύ σύντομα σεξουαλικά. Συνεπώς πρέπει να κρατάτε χωριστά τα θηλυκά από τα αρσενικά, για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και γέννες. Να μην σας διαφεύγει ο αριθμός των νεογέννητων χάμστερ και φυσικά η δυσκολία του να διαθέσετε τα βρέφη. Αν ζευγαρώσουν σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές στη γέννα και προβλήματα υγείας πολύ δυσάρεστα. Υπάρχει η φήμη, ότι τα θηλυκά χάμστερ τρώνε τα μωρά τους. Αυτό είναι γεγονός. Ένα γεγονός όμως που συμβαίνει σε πολλά είδη ζώων και από πολλές αιτίες. Αυτό στην πραγματικότητα συμβαίνει μόνο, αν οι μητέρες τρομάξουν ή στρεσαριστούν ή νοιώθουν κάποιο κίνδυνο να τις απειλεί.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0