ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ – TURKISH CAT ANCHOR – VETS

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ – TURKISH CAT ANCHOR – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Τουρκική γάτα Αγκύρας- Turkish cat Anghor:  Η γάτα Τουρκική Αγκύρας ( Angoras) είναι μια από τίς αρχαίες φυσικές φυλές γατών, που δημιουργήθηκε στην κεντρική Τουρκία στην περιοχή της  Αγκύρας. Οι Τούρκοι σουλτάνοι θεωρώντας ότι πρόκειται για εξαιρετικό δώρο έστελναν αυτές τις γάτες στους ευγενείς της Γαλλίας και της Αγγλίας. Σταδιακά  περί το τέλος του δεκάτου ενάτου αιώνα η γάτα Αγκύρας θεωρήθηκε εκτός μόδας και αντικαταστάθηκε από τις Περσικές. Ο ζωολογικός κήπος της Άγκυρας έσωσε αυτή τη φυλή γάτα ανακηρύσσοντας την προστατευμένο είδος.  Στις αρχές των δεκαετιών του 20ου αιώνα η κυβέρνηση της Τουρκίας από κοινού με το ζωολογικό κήπο της Άγκυρας άρχισε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής για να προστατεύσει και να συντηρήσει τις καθαρές άσπρες γάτες Αγκύρας με τα μπλε μάτια, το πρόγραμμα αυτό  συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η γάτα της Αγκύρας έχει συνήθως λευκό, μεταξωτός, μεσαίου μήκους τρίχωμα, με χαρακτηριστική λεπτή δομή οστών. Φαίνεται πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των γατών της Αγκύρας και των γάτων των Περσικών. Αν και είναι γνωστό ότι το λευκό είναι το κύριο χρώμα του τριχώματος, εν τούτοις   περισσότερες από είκοσι χρωματικές ποικιλίες είναι αποδεκτές, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου, του μπλε, του κόκκινου.

Τα μάτια συνήθως είναι μπλε, πράσινα ή έχουν το χρώμα του ήλεκτρου. Αποδεκτό και σύνηθες είναι να έχει διαφορετικό χρώμα το κάθε μάτι (μπλε και χρώμα ήλεκτρου). Το υπεύθυνο γονίδιο για το άσπρο τρίχωμα και το μπλε μάτι συσχετίζεται πολύ με τη δυνατότητα ακοής . Συνήθως η παρουσία ενός μπλε ματιού μπορεί να δείξει ότι η γάτα είναι κωφή στην πλευρά που βρίσκεται το μπλε μάτι. Εντούτοις, πολλές γάτες με μπλε μάτι περιέργως- έχουν κανονική ακοή.  Οι κωφές γάτες ζουν μια πολύ κανονική ζωή με την προϋπόθεση να ζουν μέσα στο σπίτι.

Η γάτα Αγκύρας είναι ευφυής, τρυφερή, πολύ περίεργη  και πολύ δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Είναι γάτα γνωστή για την αίσθηση του χιούμορ, αλλά και για  τα εξαιρετικά αιχμηρά δόντια της . Τα αυτιά είναι αιχμηρά και σχετικά μεγαλύτερα για το κεφάλι της, ενώ το κεφάλι είναι μακρύ και φαρδύ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της  είναι ότι  η ουρά της κρατιέται παράλληλα στην πλάτη.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0