Δημόσια υγεία : Τοξοπλάσμωση – Τοξόπλασμα. – vets.com.gr

Δημόσια υγεία : Τοξοπλάσμωση – Τοξόπλασμα
Τι είναι η τοξοπλάσμωση;
Ποια τα αίτια της τοξοπλάσμωσης;
Κίνδυνοι από τοξοπλάσμωση.

Πως μπορούμε να μολυνθούμε από τοξοπλάσμωση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:   ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΝΕΛΛΗ-ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Η τοξοπλάσμωση είναι μία από τις σπουδαιότερες πρωτοζωϊκές νόσους με παγκόσμια εξάπλωση και ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία.  Η τοξοπλάσμωση είναι λοίμωξη που προκαλείται από μονοκύτταρο παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii, με αποκλειστικά ενδοκυτταρική εντόπιση. Εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους ιστούς και προτίμηση δείχνει στο μυϊκό ιστό, στο εντερικό επιθήλιο και στο νευρικό ιστό. Η μόλυνση επιτυγχάνεται από την επαφή μας με τις γάτες και τα περιττώματά τους ή με ωμά ή μισοψημένα κρέατα.

 Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης εκτιμά ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να φέρουν το παράσιτο Toxoplasma, αλλά πολύ λίγοι έχουν συμπτώματα, διότι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αντιστέκεται στην πρόκληση και εμφάνιση της ασθένειας.

 Ο τελικός ξενιστής στη φύση είναι η γάτα, ενώ ενδιάμεσοι είναι ο σκύλος και ο άνθρωπος. Ο βιολογικός κύκλος του πρωτόζωου toxoplasma gondii ολοκληρώνεται μόνο στη γάτα, με τελική αποβολή των ωοκύστεων με τα κόπρανα και διασπορά στο περιβάλλον. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τη μόλυνση θερμόαιμων σπονδυλωτών, όπως είναι ο σκύλος και ο άνθρωπος και με κάθετη μετάδοση, δηλαδή μέσω του πλακούντα. Η βασική οδός μόλυνσης της γάτας είναι η διατροφή της με ωμό κρέας, είτε αυτό προσφέρεται από τον ιδιοκτήτη, είτε το αποκτά μόνη ως κυνηγός. Το ωμό ή μη καλά ψημένο κρέας είναι και η οδός μόλυνσης για τον άνθρωπο και τον σκύλο. Επίσης με το μητρικό γάλα μπορεί να μολυνθούν τα γατάκια που θηλάζουν. Δεν υπάρχει απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από την ενδομήτρια μετάδοση. Η περίοδος επώασης του παρασίτου είναι 5-20 ημέρες μετά από επαφή με τα κόπρανα γάτας και 10-23 ημέρες μετά από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Η αποβολή και η διασπορά στο περιβάλλον ( τροφή, νερό, έδαφος), των ωοκύστεων του πρωτόζωου toxoplasma gondii με τα κόπρανα της γάτας, είναι η κύρια πηγή για τη μόλυνση του σκύλου, του ανθρώπου, των παραγωγικών ζώων, των πτηνών, ακόμα και των τρωκτικών.

Αίτια της τοξοπλάσμωσης: Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να αποκτήσει κανείς το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση:

  1.  Η επαφή με γάτες ή περιττώματα γάτας. 2. Εαν τρώτε ωμά ή μισοψημένα κρέατα. 3. Η κατανάλωση ωμού γάλακτος από μολυσμένα κατσίκα (Αίγες μπορεί να είναι ένα ενδιάμεσο ξενιστή για το παράσιτο.) 4. Η μεταμόσχευση οργάνων ή μετάγγιση αίματος από ένα μολυσμένο άτομο.

Πως μπορούμε να μολυνθούμε από τοξοπλάσμωση.

Οι ακόλουθες περιπτώσεις εύκολα μπορούν να μολύνουν ένα άτομο στο παράσιτο Toxoplasma και να αυξήσει τον κίνδυνο της απόκτησης τοξοπλάσμωσης:

1.- Βάζοντας τα χέρια στο στόμα μας μετά την κηπουρική, το καθάρισμα του κιβώτιου καθαριότητας της γάτας, ή οτιδήποτε άλλο που ήρθε σε επαφή με περιττώματα γάτας. 2.- Όταν τρώμε ωμά ή μη καλά ψημένα κρέατα, ειδικά το χοιρινό, το αρνί, ή το κρέας ελαφιού. 3.-Χρησιμοποιώντας σκεύη ή σανίδες κοπής κουζίνας που δεν έχουν καθαριστεί σωστά, αφού έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας. 4.- Πίνοντας το νωπό γάλα κατσίκας. 5.- Αγγίζοντας τα χέρια στο στόμα μας μετά την επαφή με ωμά ή μισοψημένα κρέατα. 6.- Μεταμόσχευση οργάνων ή μετάγγιση (αυτό είναι σπάνιο).

Σημαντικό είναι το αν μια γυναίκα είναι έγκυος και μολυνθεί με Τοξόπλασμα, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό με καταστροφικές συνέπειες.

 Συμπτώματα της τοξοπλάσμωση Πρησμένοι λεμφαδένες και μυϊκοί πόνοι, καθώς και πόνοι που διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι δυνατό, τότε δεν μπορεί εύκολα να μολυνθεί κανείς.

 Κίνδυνοι απο τοξοπλάσμωση. Λίγοι άνθρωποι με τοξοπλάσμωση αναπτύσσουν συμπτώματα επειδή ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα κρατά το παράσιτο μακριά από την πρόκληση της ασθένειας. Ωστόσο, κάποιος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα από την Τοξοπλάσμωση. Αυτά τα άτομα είναι όσα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία , τα άτομα με HIV / AIDS ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού, καθώς και πρόσφατοι λήπτες μοσχευμάτων.

Σε μερικούς ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μια μόλυνση μπορεί να συνέβει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να ενεργοποιήσει και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα από την τοξοπλάσμωση, όπως βλάβη στο μάτι, στον εγκέφαλο ή σε άλλα όργανα.

Η οφθαλμική τοξοπλάσμωση, βλάπτει τα μάτια και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση,σε θολή όραση , σε πόνο συχνά στο έντονο φως σε, ερυθρότητα του οφθαλμού, σε δακρύρροια κ.α.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0