Σακχαρώδης διαβήτης στα ζώα , πως προκαλείται, θεραπεία – vets.com.gr

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΕ ΖΩΑ –VETS

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΕ  ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;  Πως προκαλείται;

Ποιά τα συμπτώματαπου θα πρέπει να υποψιαστούμε τον σακχαρώδη διαβήτη στο ζώο μας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

–  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Το κατοικίδιο ζώο σας έχει μεγαλώσει αρκετά και πίνει πολύ νερό; Σκεφτείτε το σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα αν υπάρχουν προβλήματα των οφθαλμών, των νεφρών, των νεύρων, της καρδιάς και των αρτηριών. Εξέταση αίματος γρήγορα.

   Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης; Πρόκειται για μία αρκετά συχνή διαταραχή του μεταβολισμού η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μειωμένη δράση της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός και των δύο. Η χρόνια αυτή υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με μακροχρόνια βλάβη, δυσλειτουργία και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων.

   Πως προκαλείται ο σακχαρώδης διαβήτης; Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτή η ασθένεια δεν προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση γλυκών τροφών, αλλά από την ανεπαρκή έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, το οποίο είναι υπεύθυνο να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σχεδόν κάθε τροφή που καταναλώνεται, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να τη μετατρέπει σε γλυκόζη (σάκχαρο). Η γλυκόζη είναι η βασική τροφή (ενέργεια) για τα κυττάρα. Για να μπορέσει όμως η γλυκόζη να μπεί μέσα στα κύτταρα, είναι απαραίτητη μία ορμόνη, η ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από το πάγκρεας. Όταν λοιπόν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που υπάρχει στις τροφές, δεν εισέρχεται μέσα στα κύτταρα και επομένως παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή διαβήτης. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη. Ο τύπος 1, που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και ο τύπος 2, όταν το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται ο οργανισμός, είτε η ινσουλίνη που παράγεται έχει μειωμένη δράση.

   Ποιά τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη; Εάν το ζώο σας παρουσιάζει αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), αυξημένη δίψα (πολυδιψία), συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρων (πολυουρία), απώλεια βάρους και μερικές φορές διαταραχή της όρασης, τότε σίγουρα έχει πρόβλημα. Άλλες συνέπειες της υπεργλυκαιμίας είναι η διαταραχή της ανάπτυξης στα ζώα, ο κνησμός, η συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, η δυσκολία επούλωσης των πληγών και τέλος οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις. Σε μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη έχουμε αμφιβληστροειδοπάθεια με απώτερη επιπλοκή την τύφλωση. Έχουμε νεφροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια και τέλος αυτόνομη νευροπάθεια που προκαλεί γαστρεντερικά, ουρογεννητικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα. Όταν η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την αφυδάτωση, τότε έχουμε αδυναμία και διαταραχή της συνείδησης.

 Πότε πρέπει να ανησυχούμε για σακχαρώδη διαβήτη στο ζώο μας; Ένα ζώο που έχει μια σημαντική και παρατεταμένη αύξηση στη δίψα τότε, υπάρχουν υπόνοιες διαβήτη. Επιπλέον, όταν το ζώο τρώει περισσότερο για να αντισταθμίσει την απώλεια ενέργειας και τέλος σε ανώμαλη απώλεια βάρους, κακή επούλωση πληγών, τάση για εύκολη μόλυνση και σε διαταραχές της όρασης (καταρράκτης).

   Πως πρέπει να αντιδράσει ο ιδιοκτήτης; Πρέπει άμεσα να πάτε για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ώστε να κάνει το ζώο μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του σακχάρου στο αίμα του. Με μία γενική εξέταση αίματος και μια σειρά βιοχημικών παραμέτρων, θα έχουμε μια σωστή εικόνα του ζώου και να ελέγχει η ορθή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προκληθεί και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, καλό είναι να εξετάσουμε και αυτές τις περιπτώσεις.

   Διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Τα διαγνωστικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα ακόλουθα : 1.- Παρουσία κλασικών συμπτωμάτων του διαβήτη και έλεγχος της τιμής της γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή. 2.- Τιμή σακχάρου νηστείας (που λαμβάνεται δηλαδή μετά από 8 τουλάχιστον ώρες αποχής από την πρόσληψη τροφής). 3.- Καμπύλη σακχάρου. Η συγκεκριμένη εξέταση απαιτεί τριήμερη προετοιμασία, με διαιτολόγιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και ο κτηνίατρος μετρά τα επίπεδα του σακχάρου διαδοχικά ανά 30 λεπτά, τις επόμενες 2 ή 3 ή ακόμη και 12 ώρες.

   θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη. Θεραπεία για τη ζωή, είναι να κάνετε την ένεση ινσουλίνης μία ή δύο φορές την ημέρα, όταν όλα τα άλλα μέτρα αποδειχθούν ελλειπή. Όταν ένα ζώο θηλυκό είναι διαβητικό, η αφαίρεση των ωοθηκών, συνιστάται καθώς οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρεάσουν τη γλυκόζη του αίματος και έτσι περιπλέκουν και την φυσιολογική εξέλιξης της θεραπείας. Τέλος να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στηρίζεται σε διαιτητικά μέτρα ( η καλύτερη λύση είναι να καταφύγει ο ιδιοκτήτης σε κλινικές δίαιτες, τροφές ειδικά σχεδιασμένες για διαβητικούς σκύλους) και σεν άσκηση του ζώου σταθερή και καθημερινή.

   Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι με τη συνεχή δική σας βοήθεια και μεγάλη ευαισθησία, το διαβητικό ζώο σας μπορεί να συνεχίσει να ζει μια φυσιολογική ζωή, όπως και τα υπόλοιπα ζώα.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0