ΤΑ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΖΩΩΝ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥΣ -VETS

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΖΩΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ –VETS

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

– ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ  

   Τα επινεφρίδια, δεξιό και αριστερό, είναι αδένες, δύο μικρά μορφώματα σε σχήμα πυραμίδας. Το καθένα βρίσκεται πάνω από τον άνω πόλο του σύστοιχου νεφρού, («επί των νεφρών»). Τα σκυλιά έχουν δύο επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια αποτελούν μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος παραγωγή ορμονών, γνωστό ως το ενδοκρινικό σύστημα.

   Τα επινεφρίδια αποτελούνται από δύο μέρη- στοιβάδες, εξωτερικά από το φλοιό ή φλοιώδη στοιβάδα με χρώμα ωχροκίτρινο και εσωτερικά από το μυελό ή μυελώδη στοιβάδα με χρώμα ερυθροκαφεοειδές. Οι δύο μοίρες των επινεφριδίων παρουσιάζουν διαφορετική εμβρυογενετική προέλευση και λειτουργία. Η κάθε μοίρα έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών. 

   Το εξωτερικό μέρος, ό φλοιός των επινεφριδίων, παράγει πολλές και διαφορετικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, τα ανδρογόνα, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Οι ορμόνες αυτές εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την απορρόφηση του νερού και των ορυκτών του οργανισμού, καθώς και στη ρύθμιση των ορμονών του φύλου.

   Το εσωτερικό μέρος, ο μυελός των επινεφριδίων, έχει ως κύρια λειτουργία την έκκριση της αδρεναλίνης (επινεφρίνη). Η αδρεναλίνη έχει άμεση σχέση με την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς (ταχυκαρδία), τον αναπνευστικό ρυθμό και πολλές άλλες δραστηριότητες που ρυθμίζονται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

   Η απουσία ή μείωση της παραγωγής των στεροειδών ορμονών από τα επινεφρίδια ονομάζεται επινεφριδική ανεπάρκεια και όταν το αίτιο που την προκαλεί εντοπίζεται στα επινεφρίδια, τότε ονομάζεται πρωτοπαθής επινεφριδική ανεπάρκεια. Οι παθήσεις των επινεφριδίων σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαταραχή των παραγόμενων ορμονών, λόγω της υπό- ή υπερλειτουργία τους.

   Υπάρχει ένα πλήθος ασθενειών που ενδέχεται να βλάψουν τα επινεφρίδια, αλλά το συχνότερο πρόβλημα είναι η ύπαρξη κάποιου όγκου που επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών. Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των παρακάτω ορμονών: Κορτιζόλης, αλδοστερόνης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, καθώς και οιστρογόνων και ανδρογόνων.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0