Γηριατρική ζώων: Σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας Μέτρα πρόληψης της γνωστικής δυσλειτουργίας στα ζώα- vets.com.gr

Γηριατρική ζώων: Σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας σε σκύλο και σε γάτα

Μέτρα πρόληψης της γνωστικής δυσλειτουργίας σε ζώα
Απαραίτητες εξετάσεις και ο ρόλος της διατροφής σε σχέση με την γνωστική δυσλειτουργία των ζώων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΟΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η αρχή αυτή, ότι δηλαδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, εξακολουθεί να ισχύει και θα εξακολουθεί για πάντα. Η προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνει ένα κατοικίδιο ζώο, είναι τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο.

   ΜΑΤΙΑ. Ο τακτικός έλεγχος των ματιών βοηθά, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η έναρξη διαφόρων παθήσεων, όπως αυτή του γεροντικού καταρράκτη. Ο γεροντικός καταρράκτης πολύ συχνά και σταδιακά οδηγεί το ζώο σε τύφλωση. Τα μάτια γίνονται στα αρχικά στάδια ελαφρώς μπλε και στη συνέχεια σταδιακά γίνονται λευκά, με ταυτόχρονη μείωση της όρασης μέχρι πλήρους απώλειας. Μια σειρά από απλές θεραπείες, χορηγούνται στα ζώα από το στόμα, με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης.

   ΔΟΝΤΙΑ. Η προληπτική εξέταση των δοντιών είναι επίσης πολύ σημαντική. Πολλά κατοικίδια ζώα εμφανίζουν συμπτώματα οδοντικών νόσων, τα οποία εμποδίζουν τη διατροφή τους. Τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα είναι μια μόνιμη πηγή μόλυνσης, που συχνά προκαλούν δευτερογενείς επιπλοκές. Η προληπτική στοματολογική εξέταση πρέπει να γίνεται τακτικά και από ειδικό κτηνίατρο – οδοντίατρο

   ΚΑΡΔΙΑ. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο σας παρουσιάζει επανειλημμένο βήχα, συνήθως ξηρό ή λαχάνιασμα στη παραμικρή προσπάθεια που καταβάλει, τότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο για μια πρώπη εκτίμηση της κατάστασης και για την λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Αυτή η εξέταση είναι απλή, ανώδυνη και ελέγχει πλήρως την καρδιακή λειτουργία και μας αποκαλύπτει πιθανή καρδιακή αρρυθμία.

   ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ. Με την πάροδο της ηλικίας των ζώων, τόσο των σκύλων, όσο και των γατιών, αρχίζει η εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων αρθρίτιδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο που έχει σταδιακή εξέλιξη και εμποδίζει το ζώο στις κινήσεις της καθημερινότητας του. Το μυοσκελετικό σύστημα πρέπει να ελέγχεται τακτικά κυρίως, σε ενήλικα και υπέργηρα ζώα. Σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, που χορηγούνται με καθορισμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και είναι αποτελεσματικά σε ικανοποιητικό βαθμό.

  ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. Μια γενική εξέταση αίματος και μια σειρά εξετάσεων βιοχημικών παραμέτρων, μας βοηθούν ώστε να εντοπίσουμε λοιμώξεις, παρασιτώσεις, βλάβες των νεφρών ή του ήπατος, έναρξη της αναιμίας και πολλών ακόμα στοιχείων, που δεν είναι ορατά με μια απλή κλινική εξέταση.

   ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Η διάρκεια ζωής των ζώων είναι συν – πλην 12 έτη περίπου σε σκύλους και συν – πλην 14 έτη περίπου στις γάτες. Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος λόγος της μακροβιότητας και είναι στο χέρι σας και στις συμβουλές του κτηνίατρου σας το πόσο τελικά θα ζήσει ο μικρός σας φίλος. Προσοχή, χρειάζεται να αλλάζει η διατροφή σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας, για να αποφευχθούν φθορές των νεφρών και του ήπατος.

   Η θεραπεία ενός ζώου δεν είναι απλή υπόθεση, η πρόληψη όμως είναι ο θεμελιώδης λίθος της ευζωίας και της μακροζωίας. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να παρατηρείτε προσεκτικά το ζώο σας ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν παθολογικές καταστάσεις. Ένα έτος της ζωής του σκύλου ή γάτας σας είναι 5 με 7 χρόνια της ανθρώπινης ζωής.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0